Jídlo

Aby koupené jahody nezplesnivěly: Vyzkoušeli jsme pro vás několik metod, které mají prodloužit jejich trvanlivost

Jahody mohou při určitém postupu vydržet i týden

autor

Kateřina Korňová

24. května 2022

 
FOTO / Pexels
Přinesli jste si domů čerstvé jahody a druhý den vám zplesnivěly? To je bohužel častý problém čerstvě utržených jahod. Čím rychleji však jahody zplesniví, tím větší pravděpodobnost máte, že se jedná skutečně o čerstvé a minimálně chemicky ošetřené plody. I tak ale můžete vyzkoušet několik metod, které by jejich trvanlivost měly alespoň o pár dní prodloužit. Šest z nich jsme vyzkoušeli za vás.
Reklama

Sezóna jahod je velmi oblíbenou částí roku pro všechny, kteří milují toto sladké a zdravé ovoce. Když ale koupíte košík plný jahod, které vám následně nevydrží ani do druhého dne, je to doslova k vzteku. Příště jich raději pár sníte hned první den a zbytek raději zamrazíte nebo z nich uděláte marmeládu. To ale není to, co chcete, že? Zkuste proto některé metody, které mohou životnost celých čerstvých jahod o pár dní prodloužit. Metody, které jsem testovala já, v některých případech fungovaly skvěle, jiné se příliš neosvědčily.

Jahody jsou velmi oblíbeným sezónním ovocem

Postupovala jsem tak, že jsem koupila šest identických balíčků s jahodami ve stejný den a na stejném místě. Všechny jsem prohlédla, zda jsou v pořádku, následně každý balíček podrobila jiné metodě a uložila do lednice. Každé ráno jsem pak všechny jahody kontrolovala, jak si stojí a odstraňovala jahody, které se začaly kazit. Na konci týdne jsem sečetla, kolik zdravých jahod v každém balíčku zbylo a určila vítěze. Vítěznou metodu můžete používat nejen na jahody, ale na jakékoliv jiné bobule.

1. Horká lázeň a papírové utěrky

Tato metoda byla ze všech nejhorší a po týdnu jsem nedochovala jedinou čerstvou jahodu. Jahody jsem nejprve namočila do horké (nikoliv vroucí) vody a namáčela je půl minuty. Poté jsem je přemístila na plech vyložený kuchyňskými utěrkami a dala do lednice. Horká voda by měla údajně zabránit růstu plísní, což ovšem nemohu potvrdit. Po týdnu jsem více jak polovinu jahod vyhodila a ani ostatní jahody nevypadaly příliš čerstvě. Je však možné, že jsem udělala chybu a jahody nenechala dostatečně oschnout, což následně vedlo k rozvoji plísní.

2. Lehce opláchnuté studenou vodou

Toto je metoda, kterou dělá asi většina z nás. Po příchodu domů jsem jahody jen lehce omyla pod tekoucí vodou, nechala je oschnout na utěrce a poté je přemístila do nádoby vystlané ubrousky. Nádobu jsem uzavřela a dala do lednice. Po sedmi dnech se zkazilo o něco méně než polovina jahod a zdálo se mi, že to byly především ty, které se vzájemně dotýkaly.

3. Neumyté uskladněné ve skleněné nádobě

O něco lepší metodou bylo uskladnit jahody tak, jak jsem je přinesla z obchodu - žádné mytí. Jahody jsem jen lehce probrala a uložila do vzduchotěsné skleněné nádoby. Někde jsem se dočetla, že by pomocí této metody mohly jahody vydržet i 14 dní, takže jsem byla vážně zvědavá. Po týdnu se zkazila jen necelá třetina jahod, a to především ty jahody, které byly na dně nádoby. Myslím, že to bylo působením váhy ostatních jahod, které byly nad nimi.

4. Neopláchnuté jahody na ubrouskách

Jahody jsem na papírových utěrkách už skladovala, ale trochu v jiné podobě - omyté. Tentokrát jsem však jahody nejprve probrala, poté je vložila do nádoby vystlané ubrousky, přiklopila víčkem a uskladnila do lednice. Skladování neomytých jahod dopadlo o mnohem lépe. Během týdne se vyloženě zkazila jen necelá polovina z nich.

5. Zpátky do původního obalu

Pro své pokusy jsem vybírala jahody umístěné do košíčků z tenkých plátů dřeva. Nejprve jsem jahody vyskládala na utěrku a důkladně je probrala. Ty nejlepší jsem vrátila zpět do původního obalu a vložila je do lednice. Nevím, jak je to možné, ale tahle metoda fungovala skvěle. Nemůžu tvrdit, že by se některá jahoda vyloženě zkazila či zplesnivěla. Některé z nich byly lehce natlučené, ale přisuzuji to tomu, že jahody ležely jedna na druhé. Košíček, který jsem použila, měl spoustu větracích otvorů, proto si myslím, že by pokus dopadl jinak, kdybych koupila jahody v plastovém nebo kartonovém obalu.

6. Octová koupel

Tato metoda je velmi jednoduchá a za mě nejlepší ze všech, které jsem vyzkoušela. Připravila jsem si lázeň z jednoho dílku bílého octa a tří dílků vody. Roztok jsem namíchala tak, aby byly všechny jahody pod hladinou. Po chvíli jsem jahody vyndala a položila na velký cedník vystlaný papírovými ubrousky. Jahody jsem nechala dokonale oschnout. Následně jsem je přendala do nádoby vyložené ubrousky, lehce přiklopila víčkem a dala do lednice. I na konci týdne vypadaly jahody opravdu čerstvě, jako bych je právě přinesla z obchodu. Tato metoda byla navíc na sociálních sítích velice hojně testována.

Zdroj: Autorský článek.

Další zajímavé články