Kultura a styl

Nejlepší dieta pro starší lidi, která vede ke ztrátě tělesného tuku, udržení svalové hmoty a zlepšení hustoty kostí

Na správné stravování bychom měli dbát ve stáří mnohem více

autor

Jitka Wolfová

16. ledna 2022

 
FOTO / Unsplash
Pro většinu z nás může úbytek pár kilogramů znamenat cestu, jak být déle v kondici a udržet si pevné zdraví. Po dosažení určitého věku však nemusí být každá dieta vhodná a bezpečná. Mnoho z nich může zapříčinit problémy, jako je ztráta hustoty svalů a kostí, což jsou zdravotní komplikace, které se týkají především lidí nad 65 let. Jak ale shodit pár kilo a vyhnout se doprovodným problémům?
Reklama

Ideální cestou je zaměřit se na svůj jídelníček a zařadit potraviny, které nám s hubnutím pomohou. Tím ovšem nemyslíme, abyste začali hladovět a do jídelníčku zařazovali pouze zeleninu, suchary a rýži bez omáčky. Už se mnohokrát prokázalo, že hubnout lze chutně, zdravě, a to v jakémkoliv věku. Pro všechny však neplatí stejná pravidla, což je důležité obzvlášť pro seniory.

V hlavní roli bílkoviny

Poslední dobou se ukazuje, že dieta s vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem kalorií je pravděpodobně nejbezpečnějším a nejúčinnějším stravovacím plánem, který můžete přijmout, pokud stárnete a chcete shodit nějaké to kilo.

Dieta podle vědy

Ve studii publikované v Journals of Gerontology: Medical Sciences bylo 96 obézních dospělých starších 65 let rozděleno do dvou skupin. Jedna skupina přijala šestiměsíční nízkokalorický jídelníček, který zahrnoval více než jeden gram bílkovin na dva kilogramy tělesné hmotnosti každý den, plus dostatečné množství vápníku a vitaminu D. Druhá kontrolní skupina měla každý den jíst 0,8 gramu bílkovin na dva kilogramy tělesné hmotnosti.

Výsledky mluví  jasně

Po šesti měsících se objevily první výsledky. Skupina konzumující vysokoproteinovou a nízkokalorickou stravu ztratila v průměru 8 kg, přičemž 87 procent této hmotnosti tvořil tělesný tuk. Konkrétně došlo k úbytku tuku v oblasti břicha, boků, stehen a hýždí. Tyto oblasti jsou důležité, pokud jde o snížení rizik metabolických onemocnění, jako je cukrovka a srdeční choroby.

Druhá kontrolní skupina naopak zhubla v průměru pouze o půl kila. Co bylo možná nejzajímavější, že skupina, která konzumovala stravu s vysokým obsahem bílkovin, si také, na rozdíl od druhé kontrolní skupiny, udržela svalovou hmotu a hustotu kostí, a to i při výraznějším váhovém úbytku.

Bílkoviny v hlavní roli

Tato zjištění naznačují, že jíst dietu s nízkým obsahem kalorií a vysokým obsahem bílkovin (to znamená, že konzumujete asi 1 gram bílkovin na dvě kila své vlastní tělesné hmotnosti) může být nejbezpečnější dietou pro starší lidi. Chcete-li do svého jídelníčku přidat více bílkovin, jezte potraviny, jako je libové maso a drůbež, ryby, vejce, luštěniny jako čočka a obiloviny s vysokým obsahem bílkovin, jako je například quinoa.

Zdroj: firstforwomen.com, karger.com.

Další zajímavé články