Pití

Zapomeňte na zmrzlinu! Mnohem více vás ochladí čaj a salát!

Čaj má ochlazující účinky

autor

Natálie Sováková

11. dubna 2020

 
FOTO / jumpstory.com
V horkých letních dnech často saháme po ledových nápojích, zmrzlinách nebo vychlazenému pivu. Paradoxně přitom tělo ochladíme spíše hořkými potravinami, vlažným zeleným čajem nebo sladkostmi bez kakaa.
Reklama

Vyžeňte horkost

Nejen v létě vás může trápit přebytečná horkost v těle. V noci se budíte zpocení, býváte podráždění, uspěchaní a bolí vás hlava? Pak byste měli omezit potraviny, které zvyšují horko a naučit se ochlazovat. Při výběru potravin platí pravidlo, že čím více je rostlina vystavena slunečnímu záření a čím více obsahuje vody, tím větší ochlazující účinky má. Zároveň je třeba jít pouze jídla, která neprošla příliš dlouhou tepelnou úpravou. 

Co jíst v létě

Horkokrevným lidem v létě bohatě stačí krátce tepelně upravená jídla, syrové ovoce a studené saláty. Všeobecně se v letních měsících doporučuje pojídat melouny, okurky, hlávkový salát a hořkou rukolu. Díky obsahu minerálů dokáží ochladit i poměrně vydatné a hutné banány, borůvky nebo jablka. Určitě se nevyhýbejte mléčným výrobkům. Všeobecně patří do skupiny potravin, které náš organismus ochlazují. Z masa se doporučuje zejména krůta a králík. Dlouho vařeným jídlům a polévkám se v létě vyhněte. Čím delší příprava a vaření, tím spíše vás jídlo zahřeje. Proto třeba z luštěnin se v létě doporučuje pouze červená čočka, která je uvařená za pár minut. 

Co pít

Ochlazující efekt má máta, bílé víno, minerálky i pivo. Ideální je zelený nebo bílý čaj, které mají výrazně ochlazující účinky. V létě se doporučuje pít vlažné čaje. Příliš ledové nápoje organismus ochladí jen krátkodobě. Mnohdy na ně naše tělo reaguje obráceně – dávka ledu nutí organismus vyprodukovat další teplo. 

Ideální letní večeře

Různé druhy slaných sýrů, protože mírně slaná jídla a mléčné výrobky vyhánějí přebytečnou horkost z těla. K tomu hodně zeleniny, zelený čaj a mátový džus. Jako dezert zákusek z bílé mouky, ozdobený jahodami, ale bez čokolády. Vařené jídlo si dopřejte raději na snídani. Ráno potřebuje tělo spíše zahřát. Vařené obilné vločky, krupice, jáhly, pohanka připravené ve sladké či slané variantě ráno prospějí vašemu tělu v každém ročním období. Vařené obilí a zelenina navíc uklidňují a pomáhají z těla vyloučit jedovaté látky.

Další zajímavé články