Vztahy

Tamara (23): Bez zubů vypadá žena o dvacet let starší. Z dávek na nové však neušetří

O krásném úsměvu si může nechat Tamara jen zdát

autor

Tereza Hromádková

17. února 2023

 
FOTO / Pexels (Ilustrativní fotografie)
V době, kdy někteří lidé ještě ani nedokončují vysokoškolské studium, je Tamara už pátým rokem na ubytovně. Sama, bez peněz a bez zubů. Kromě sociálních dávek nemá téměř žádný pravidelný příjem, takže si na nové zuby ani nemůže našetřit. Je ale přesvědčená, že to stejně nikdo nepozná.
Reklama

Tamaře je 23 let, ale i přesto vypadá na 40. Nezpůsobují to ani tak vrásky z vyčerpání a stresu, ale její bezzubý úsměv. Základní školu dokončila před osmi lety ještě v rámci povinné školní docházky v dětském domově, kam ji matka umístila ve třech letech. V osmnácti letech se přestěhovala na ubytovnu a od té doby je také vedena na úřadu práce.

Tamara ale přesto nemá pocit, že je její život v troskách. "Nikdy jsem neměla nikoho, kdo by mě vedl k učení, takže mě to ani ve škole nějak moc nebavilo. Když jsem dodělala základní školu, dál už jsem nešla. Kadeřnicí i pokladní můžu být i bez toho," myslí si mladá žena, která má za sebou několik krátkodobých brigád a peníze vydělává pokaždé jiným způsobem. "Někdy něco prodávám u známých, jindy pomůžu třeba chlapům s domácností a podobnými věcmi," upřesňuje Tamara.

O zuby se Tamara nikdy moc nestarala, protože jak opět říká, nikdy ji k tomu nikdo nevedl a nelpěl na zářivém úsměvu. "Možná tomu neprospělo ani to, že si bez cigaret nedovedu představit život a mám opravdu ráda sladké. Pěkně ke kafíčku a cigárku. Ale myslím, že to, že nemám zuby, s tím nemá nic společného. To jsou spíš geny. Moje máma prý také neměla zuby, říkala teta v dětském domově," myslí si mladá žena.

K zubaři by prý ale i přes občasné bolesti nikdy nešla. "Já jsem zuby nikdy neměla hezké a postupně mi většina z nich vypadala. Některé ještě mám, ale jsou spíš černé. Občas mě to i hodně bolí, ale k doktorovi bych s tím nikdy nešla. To se bojím jako čert kříže," vysvětluje svůj názor na lékařskou péči dívka, která se jí v budoucnu pravděpodobně ale nevyhne.

Na dotaz, proč si nepořídí alespoň základní snímatelnou zubní protézu, která je plně hrazená pojišťovnou, odpovídá: "Víte, já na tohle obíhání doktorů moc nemám čas. Navíc mám strach, že bych dostala vynadáno, že jsem to nechala zajít až sem a že jsem nepřišla dřív. Taky se bojím, že by mě to mohlo bolet. Takhle jsem na to zvyklá, a navíc si myslím, že si toho stejně nikdo ani moc nevšimne, když nechám pusu zavřenou. A vypadá to možná i lépe než protéza, kterou nosí staří lidé," vysvětluje jasný postoj Tamara. (Čtenářka si přála zůstat v anonymitě, a proto byla pozměněna jména a fotografie je pouze ilustrativní.)

Jak byste se zachovali v případě paní Tamary vy? Myslíte si, že je lepší být bez zubů než s obyčejnou protézou? Ovlivnilo podle vás Tamaru její dětství?

Zdroj: Autorský článek, rozhovor s paní Tamarou

Další zajímavé články