Zdraví

Změna jídelníčku může po padesátce výrazně zpomalit proces stárnutí. Vsaďte na tvaroh a mořské plody

Stárnutí zastavit nelze, ale zpomalit ano

autor

Anna Janoušková

24. června 2022

 
FOTO / Unsplash
Jakmile oslavíte padesáté narozeniny, vaše tělo začne procházet přirozenými změnami, které jsou patrné jak uvnitř, tak navenek. Stárnutí sice zastavit nelze, ale můžete upravit životní styl tak, abyste projevy přibývajícího věku alespoň zpomalili.
Reklama

Nezáleží na tom, jestli jste jedli zdravě celý život, anebo jste se rozhodli změnit jídelníček až v poslední době. Důležité je, abyste se na svůj jídelníček pozorně podívali především po padesátém roce věku. Odborníci totiž upozorňují, že v tomto období dochází k určitým změnám, které ovlivňují nejen náš vzhled, ale i to, jaké potraviny potřebujeme pro správné fungování organismu. O svých poznatcích vypráví na webu aarp.org registrovaná dietoložka a výživová poradkyně Christine Rosenbloom.

Podle ní je potřeba uvědomit si, že pomalejší metabolismus může způsobovat nechtěné přibírání  na váze. "Naše potřeba energie klesá již ve středním věku,“ říká Christine Rosenbloom. Ovšem to není to jediné, na co bychom se měli zaměřit. Dochází rovněž k úbytku svalové hmoty, zpomalení funkce střev, k oslabení kostí a dalším změnám. "Obecně platí pravidlo, že starší lidé by měli začít přijímat více ovoce a zeleniny, libové maso a ryby. Potřebují doplnit nejen bílkoviny, ale také vlákninu," upozorňuje. "Správná strava navíc pomůže udržet krevní tlak pod kontrolou a snížit tak riziko srdečních problémů," dodává.

Bobuloviny

Borůvky, angrešt, rybíz i hroznové víno. Bobule nám nabízejí skvělou zásobárnu živin, které jsou pro lidi nad 50 let nepostradatelné. Obsahují vysoké množství vlákniny a vitaminu C, ale rovněž potřebných antioxidantů, které mohou za stárnutí buněk. Podle dietoložky Nancy Farrell Allen by muži měli sníst 30 gramů bobulí denně a ženy 21 gramů. Podporují totiž rovněž naše stárnoucí mozky a posilují krátkodobou paměť.

Tmavá listová zelenina

Součástí stárnutí je i problém s řídnutím kostí, což je ovšem něco, co se dá řešit příjmem potravin, které obsahují vápník. Jsou to především kapusta, rukola, brokolice a špenát, které navíc obsahují i vysoké množství vlákniny.

Mořské plody

Starší lidé by obecně měli zvýšit příjem bílkovin, jelikož jejich nedostatek může dojít až ke snížené imunitní odpovědi, může docházet k horšímu hojení ran a otokům. Skvělým zdrojem bílkovin jsou ryby jako losos, tuňák či pstruh, ale ještě lepší jsou mořské plody, drůbež, semena či sójové produkty.

Tvaroh

Tvaroh obsahuje nejen vysoký obsah bílkovin, ale také vápníku a vitaminu D, což jsou tři složky potravy, které by staršími lidmi neměly být opomíjeny. Naše kosti totiž dlouho fungují bez jediného problému, ovšem postupem času se začnou projevovat první známky stárnutí a kosti začínají být náchylnější k poškození. K udržení zdraví kostí ale napomáhá i fosfor, který najdete například v ořeších, semenech a luštěninách.

Voda

V neposlední řadě nesmíme opomenout ani dostatečný příjem tekutin. Starší lidé by měli pít i ve chvíli, kdy pocit žízně nemají. Jak totiž stárneme, ztrácíme schopnost dobře odhadnout, kdy naše tělo potřebuje doplnit tekutiny. Není výjimkou, že někteří lidé žízeň vůbec nepociťují.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: aarp.org, eatthis.com.

Další zajímavé články