Zdraví

Kruhy pod očima, strie, vrásky a celulitida: S tím vším za vás bojuje obyčejný lógr

Lógr z kávy si schovávejte

autor

Anna Janoušková

22. března 2023

 
FOTO / Depositphotos
Určitě už jste slyšeli, že studená káva je "na krásu". A my si myslíme něco jiného. Na krásu je totiž vypitá káva. Přesněji řečeno to, co po ní zbyde na dně. Pokud tedy nechcete ze zbylého lógru věštit budoucnost, raději se o ni postarejte sami a využijte ji ke zkrášlení některým ze způsobů, který vám dnes přinášíme.
Reklama

Samozřejmě mluvíme o kávě, která se připravuje buď ve french pressu, moka konvičce, nebo ji necháváte překapávat přes filtr či ji připravujete takovým způsobem, že máte ve finále přístup ke zbylému lógru. Instantní kávu ani cappuccino z kapslového kávovaru v tomto případě použít nemůžete. Ledaže byste chtěli rozřezávat kapsle a sbírat lógr z nich. V ostatních případech však můžete díky kávové sedlině udělat pro svou krásu mnohé.

Stimuluje růst vlasů

Za přípravky, které pečují o naše vlasy, se nebojíme ročně utratit horentní sumy. Jenže někdy ani ty nejdražší šampony nepřinesou kýžený efekt. Moje kadeřnice mi řekla, že to může být způsobeno nedostatečnou péčí nikoliv o vlasy, ale o pokožku hlavy. Šampony, ale i přípravky určené ke stylingu vlasů zanechávají  na naší hlavě zbytky, které často nedostatečně odstraníme. A právě exfoliace (odstranění mrtvých kožních buněk) kávovou sedlinou může s tímto problémem pomoci a uvolnit tak vlasům cestu k rychlejšímu růstu. Kofein má navíc podle studií vliv i na rychlejší růst vlasů. Proto jednou týdně vezměte do hrsti zbylou kávovou sedlinu a vmasírujte ji do pokožky hlavy. Poté umyjte jako obvykle.

Snižuje výskyt celulitidy

Celulitida a léto jsou dvě slova, která nejdou dohromady. V plavkách chce každá z nás vypadat dobře, ať už máme štíhlou, tvarovanou nebo atletickou postavu. Celulitida navíc nemá co do činění s tím, zda máme nějaké to kilo navíc, nebo nám naopak ke zdravě fungujícímu tělu pár kilogramů chybí. Podle posledních průzkumů postihuje až 90 % dospělých žen. Pokud se jí chceme vyhnout, chce to dodržovat zdravou životosprávu a pravidelně se hýbat. Jako podpůrnou kúru lze dvakrát týdně provádět peeling kávovou sedlinou, který díky kofeinu pomáhá odbourávat tuk a zvyšuje průtok krve v masírované oblasti. Lógr smíchejte s vodou nebo kokosovým či olivovým olejem a pravidelně masírujte alespoň 10 minut postižené části.

Vyhlazuje vrásky a strie

Kávový peeling ale nebojuje jen s celulitidou. Může vám do jisté míry pomoci i zbavit se vrásek a strií na různých částech těla. Když totiž kávovou sedlinu aplikujete lokálně, dojde díky abrazivním částicím k odlupování odumřelé pokožky, čímž nastartujete obnovu pokožky. Nové buňky pak přijdou s rovnoměrnějším tónem pleti, který se postupně téměř vyrovná barvě okolní kůže. Nová vrstva pokožky pak způsobí, že vaše strie budou stále méně viditelné. Kávový peeling ale rovněž pomáhá s vyčištěním zanesených pórů, odstraňuje nečistoty z pokožky a odmašťuje ji.

Rovněž ji ale vypíná, což je zase dobré proti vráskám. Připravte si proto masku z olivového či kokosového oleje, kávové sedliny a aplikujte ji pravidelně alespoň na dvacet minut. Nečekejte, že po prvním ošetření uvidíte změnu. Jedná se o dlouhodobý proces, v čemž je většinou kámen úrazu.

Zmírní kruhy pod očima

Ať už jste se špatně vyspali, nebo za kruhy pod vašima očima může jiná věc, nelze než konstatovat, že tmavé skvrny pod očima nejsou nic, na co bychom byli pyšní. Kůže v očním okolí je velice jemná a téměř bez obsahu tuku. O to víc je však náchylnější k projevům známek stárnutí a opotřebení, k čemuž patří i zmiňované kruhy pod očima, za které mohou často i křehké cévy, špatný tlak či špatná kvalita pleti obecně. A co s tím má společného káva? Kávová sedlina totiž obsahuje mnoho antioxidantů a kofeinu a oba dle studí mohou pomoci bojovat proti projevům stárnutí a kruhům pod očima. Navíc působí kofein protizánětlivě a stimuluje krevní oběh, což může tmavé kruhy zmírnit. Nejjednodušeji aplikujete kávovou sedlinu k očnímu okolí tak, že ji smícháte s kokosovým olejem a nenesete pod oči. Po deseti minutách opláchněte.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: healthline.com, kten.com.

Další zajímavé články