Jídlo

Nejchutnější způsoby konzervace hub. Ochutnejte hříbky ve vlastní šťávě, v sádle či houbové pesto

Velké množství hub je potřeba nějak zpracovat

autor

Tereza Hromádková

25. září 2022

 
FOTO / Depositphotos
Houbaři mají v těchto dnech po celé republice doslova houbařské žně. Sušení hub ale není jediným způsobem, jak je na dlouho konzervovat a užívat si jejich chuť i další měsíce, kdy zem pokryje vrstva sněhu. Pojďte se s námi podívat na nejchutnější a nejjednodušší způsoby, jak houby uskladnit.
Reklama

Naložené houby ve vlastní šťávě

Velice jednoduchým, ale zároveň skvělým způsobem, jak uskladnit čerstvě nasbírané hříbky, ale i jiné houby, je naložit je do vlastní šťávy. Houby pak budou připraveny k jakémukoliv dalšímu použití v omáčkách, polévkách i dalších receptech. Hříbky očistěte, pokrájejte nadrobno a opékejte na pánvi, dokud nepustí šťávu. V tu chvíli zakryjte pánev pokličkou a duste houby za občasného míchání na mírném ohni alespoň doporučovaných 20 minut. Poté je napěchujte do malých skleniček, zalijte šťávou a sterilujte 50 minut. Když vyberete menší sklenice, zvládnete je většinou spotřebovat najednou a nebude potřeba pak uskladňovat zbytky dalším způsobem. Při vhodném uskladnění vydrží i rok. Pro všestranné použití se nedoporučuje houby nijak kořenit. 

Opracované houby z mrazáku

Stejným způsobem připravené houby však můžete zrovna tak uskladnit v mrazáku. Stačí obdělané podušené houby nechat vychladnout, vložit do uzavíratelných pytlíků či krabiček a vložit do mrazáku. Naopak se houby nedoporučuje uskladňovat v mrazáku neobdělané, protože bez tepelného opracování mohu přirozeně se vyskytující enzymy začít houby rozkládat a uvolňovat tak mykotoxiny, které jsou pro lidský organismus škodlivé a zatěžují náš trávicí systém. Někdy se doporučuje obdělat houby na cibulce, ale není to nutné.

Houby v sádle

Velice chutný způsob, jak si připravit dokonalou houbovou "pomazánku" na chléb, ale i základ pod pečené maso. Houby očistěte, pokrájejte nadrobno a odložte stranou. Připravte si uzavíratelné sklenice, které dobře vyčistěte, vysušte a nechte je ohřát v troubě. V hrnci nebo hluboké pánvi si rozpusťte sádlo (nejlépe domácí) a přidejte zhruba dvojnásobné množství připravených hub. Čím čerstvější houby, tím lepší výsledek. Houby duste na mírném plameni, dokud z hub nejsou doslova škvarky. Vše pak přemístěte do teplých skleniček a otočte dnem vzhůru. Houby v sádle vydrží v chladu tři měsíce, ale věříme, že tak dlouho se u vás "neohřejí". Na chlebu jsou výborné jako houbové škvarky, ale mějte na paměti, že se jedná skutečně o velice tučnou a těžkou pomazánku.

Houbové pesto

I v tomto receptu se budou houby nejprve dusit, tentokrát však přidejte i trochu vody. Lehce podušené houby přendejte do nádoby, která je vhodná pro mixování pokrmů. Houby rozmixujte na hladkou pastu a přendejte je zpět na pánev. Zalijte je vodou a zprudka ještě chvíli povařte do požadované konzistence. K houbám se nejvíce hodí kmín a pepř, proto klidně houbové pesto osolte a okořeňte dle chuti. Vroucí pastu pak nalijte do malých skleniček, přiklopte víčkem, utáhněte a otočte dnem vzhůru. Pro přípravu houbového pesta můžete použít i horší houby, které nemají prvotřídní kvalitu, ale vyhodit je nechcete.

Houby v soli

Jestliže vám nedělá problém sušit houby volně na vzduchu a jste na tento způsob přípravy zvyklí, ale počasí vám v těchto dnech příliš nepřeje, můžete je konzervovat v soli. Houby nakrájejte na plátky (můžete i na čtvrtky) a nechte je klidně přes noc rozložené oschnout. Následně je vkládejte do vysušených čistých sklenic - střídejte přitom vrstvu hub a vrstvu soli. Budete potřebovat zhruba třetinu množství soli co hub. Na úplně poslední vrstvu hub nasypte sůl a uzavřete. Nejlepší je uchovávat takto připravené houby na chladném místě, kam nemůže slunce. Při následném použití však myslete na to, že pokrm již není potřeba solit.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: wikihow.com, food.onehowto.com.

Další zajímavé články