Bylinky a koření

Nekonečná zásoba čerstvé chuti: Bylinky, které můžete pěstovat i na parapetu až do konce léta

A domácí zásoby vám už nikdy nedojdou

autor

Kateřina Korňová

15. května 2022

 
FOTO / Unsplash
Vysazení vytrvalých bylinek na zahradě či v truhlíku znamená, že už nikdy nebudete muset utratit další peníze za sáček s nastříhanými lístky pažitky, petržele nebo koriandru. A pokud chcete, aby byla vaše jídla opravdu neodolatelná, je důležité vědět, které bylinky dodají vaší kuchyni nejvšestrannější využití.
Reklama

Pokud chcete mít nekonečnou zásobu nejrůznějších bylinek, která stále dorůstá a nikdy nedojde, je vysazení trvalých bylinek do vaší zahrady, truhlíku nebo na okenní parapet spolehlivým krokem, jak toho docílit. A to i přesto, že některé vytrvalé bylinky vyžadují teplejší podnebí, než které mu můžete v domácích i našich venkovních podmínkách dopřát.

Bez petržele, libečku a pažitky dobrý vývar neuděláte

Samozřejmě, že ne všechny vytrvalé bylinky jsou stejné. V závislosti na odrůdě se jejich požadavky na světlo i zálivku více či méně liší. Bylinky jako tymián, oregano, máta a rozmarýn potřebují plné slunce, zatímco levanduli a šalvěji se bude dobře dařit i v polostínu. Jak často bylinky zalévat, závisí také na odrůdě. Pažitku a mátu zalévejte jednou až dvakrát týdně, tymián a rozmarýn klidně jednou za 14 dní.

Ponecháme-li stranou pokyny k pěstování, přidání vytrvalých bylin do vaší zahrady především promění jídla, která vaříte, v gurmánský zážitek. Domácí bylinky mají neodolatelné aroma a vaření s nimi poskytuje nádhernou čistou chuť. Čerstvé bylinky jednoduše pozvednou každé jídlo. A jak je pěstovat? O své zkušenosti se s námi podělila naše radaktorka a vášnivá bylinkářka Anna Janoušková, která nezapomene přidat bylinky do žádného jídla.

Nejlepší vytrvalé bylinky k výsadbě

1. Petržel

Ať už si ji dáte na brambory, do polévky nebo nasekáte do salátu, petrželka vám přidá spoustu čerstvé chuti. Ale to není vše. Petržel má rovněž vysoký obsah vitaminu C a K a je nabitá antioxidanty. Mimo to je také skvělou bylinkou, která ozdobí každé jídlo. Jak říká naše bylinkářka Anna Janoušková, která má bylinky za oknem celý rok, "petržel a pažitka jsou bylinky, které vyžadují propustnou půdu a stanoviště bohaté na sluneční svit. Vyžadují také častou zálivku, ovšem je potřeba přidávat jen malé množství vody, jinak hrozí, že vám uhnijí kořínky. Totéž lze říct i o bazalce či mátě"

2. Pažitka

Rovněž pažitka patří mezi oblíbené bylinky, bez kterých si jen těžko dovedeme představit domácí vývar a další chutné polévky. A co takhle pažitková pomazánka s čerstvým sýrem? Také ji milujete? Pažitka se však hodí i na brambory, omelety, do salátů či omáček. Bez ohledu na to, jak ji použijete, pažitka dodá chuť bylin každému jídlu.

3. Libeček

Pokud hledáte bylinku, která se bude pěstovat téměř sama, libeček je určitě správnou volbou. Jako polévkové koření je společně s petrželkou a pažitkou nepostradatelný a dodá typickou chuť i vůni řadě dalších jídel. Zkuste si třeba připravit dip ke grilovanému masu ze zakysané smetany, majonézy, krájených vařených vajec, soli a nasekaného libečku. Nebudete se ho moci nabažit. Naše bylinkářka Anička říká, že "vůně libečku připomínající celer je pro každou kuchyni nepostradatelná. Navíc má jakožto léčivá bylina silné antibakteriální a protizánětlivé účinky, a navíc podporuje trávení. Jeho obrovskou výhodou je i to, že má naprosto minimální nároky na pěstování jak venku, tak v domácích podmínkách. Vlastně vám vyroste prakticky bez péče a přežije i minimální zálivku. Když ho ale budete pravidelně zalévat, vyroste vám do obřích rozměrů."

4. Koriandr

Koriandr, který je vynikající na tacos a v salsách, je obzvláště oblíbená bylina, kterou lze skvěle spárovat s mexickým či vietnamským jídlem. Poskytuje vynikající zdroj vitaminu K, C a A. Rovněž však obsahuje mnoho různých antioxidantů. Nejznámějšími z nich jsou polyfenoly, které jsou odpovědné za snížení zánětu a prevenci poškození buněk.

5. Máta

Mátu lze v kuchyni využít různými způsoby. Skvěle se totiž hodí nejen do různých pokrmů, ale rovněž k přípravě studených nápojů i čajů. Je skvělým zdrojem kyseliny listové, železa a vitaminu A. V určité fázi měsíce její přítomnost ocení i ženy, jelikož mentol v mátovém čaji může být užitečný i při menstruačních křečích.

6. Tymián

Thymol nalezený v tymiánu je známý svými antivirovými, antibakteriálními a antifungálními vlastnostmi. Tymiánový olej se z tohoto důvodu často používá k prevenci zánětu dásní. Je to skvělá bylina, která se hodí především do dresinků, marinád, omáček, k masu a mořským plodům.

7. Rozmarýn

Rozmarýn je další vytrvalá bylina, která je obzvláště lahodná v marinádách. Rozmarýnový olej má vysoký obsah antioxidantů, ale zajímavější je, že několik malých studií ukázalo, že rozmarýnový olej při vdechování může zlepšit bdělost bez vedlejších účinků nebo komplikací. Rozmarýn se velmi dobře hodí k masitým jídlům, omáčkám a dresinkům. A pokud vám zbydou snítky rozmarýnu, můžete je buď zamrazit, nebo použít jako osvěžovač vzduchu.

8. Bazalka

Bazalka je obzvláště oblíbená v těstovinových pokrmech, zejména kvůli tomu, jak se snoubí s rajčatovou omáčkou a pestem. Bazalka má vysoký obsah mnoha vitaminů a minerálů, ale je obzvláště bohatá na antioxidanty, jako je lutein a zeaxanthin. Lutein patří do skupiny karotenoidů, které jsou nezbytné pro zdraví očí. "Pokud ale chcete bazalku a jiné bylinky pěstovat doma, nedoporučuji kupovat vzrostlé rostliny v obchodě s potravinami. Většinou moc nevydrží, protože se o ně nikdo nestaral s dostatečnou péčí. Jsou určeny k okamžité spotřebě, nikoliv k pěstování. Chcete-li, aby vám bazalka doma dlouhodobě rostla, zajděte si pro ni do zahradnictví," radí bylinkářka Anna.

Autorský článek, další zdroje: wellandgood.com, ecooutdoor.com.au.

Další zajímavé články