Bylinky a koření

Zdravotní přínosy kurkumy předčí i příbuzný zázvor. Léčí akné, zmírní příznaky PMS a uleví od migrény

Kurkuma je přínosná v podobě mletého koření i surového kořene

autor

Anna Janoušková

14. května 2022

 
FOTO / Pexels
Krásné tmavě oranžové koření, které můžeme vidět na pultech našich obchodů i v podobě kořenu, který se podobá malému zázvoru, se běžně používá v indické kuchyni, milují ho Asiaté a je hojně využíván i v kuchyni Středního východu. Používá se ale nejen jako koření, ale rovněž jako skvělý lék, který si poradí s dýchacími obtížemi, akné, depresí a dalšími zdravotními neduhy.
Reklama

Svou podobnost se zázvorem kurkuma nezapře, a to především z toho důvodu, že jsou tyto dvě rostliny dokonce příbuzné. V poslední době o kurkumě můžeme slyšet jako o superpotravině, která si poradí s množstvím zdravotních problémů od virových infekcí přes vysoký cholesterol, premenstruační syndrom až po vážnější choroby, jako je například cukrovka či Alzheimerova choroba. Pojďme se nyní podívat blíž na to, jak může kurkuma podpořit vaše zdraví.

Poznejte tento krásný žlutý kořen na vlastní kůži

Podle výživové poradkyně Mgr. Barbory Jedličkové je dobře, že se kurkuma "znovu objevila", a to hned z několika důvodů. "Kouzlo vlivu výživy na lidský organismus jsem objevila už při studiích a od té doby se této tématice věnuji. Současný trend, který hledá neustále nové přírodní řešení různých zdravotních problémů, přeje i hloubkovému prozkoumávání právě zmiňované kurkumy. Vědci podle některých zdrojů provedli už na šest tisíc studií, které zkoumaly její vliv na lidské tělo. Výsledky studií, které zjišťovaly vliv kurkumy na mnoho závažných onemocnění, jako například revmatismus, artrózu, žaludeční vředy, ale třeba i Crohnovu chorobu, Alzheimerovu chorobu či nádorová onemocnění, nedopadly vůbec špatně," uvedla Mgr. Jedličková. Kurkumin obsažený v kurkumě má dle studií skvělý vliv a zlepšuje průběh některých jmenovaných onemocnění.

Virové infekce

Změny počasí mohou způsobit, že náš imunitní systém oslábne a není schopen se bránit přítomným virům a bakteriím. Jakmile se o vás příště bude pokoušet virová infekce, vsaďte na kurkumový čaj, který vám pomůže v boji proti chřipce, nachlazení, ale i oparu. Zkusila jsem si koupit kurkumový čaj v obchodě a mile mě překvapila jeho chuť. Ještě lépe ale chutnal ten, který jsem si udělala z čerstvé kurkumy. Jednoduše jsem nastrouhala trochu kořene do vroucí vody a nechala 10 minut luhovat. Poté jsem scedila, osladila medem, přidala pár kapek citronové šťávy a horký popíjela. Na bolavý krk ideální, chutné a příjemné.

Premenstruační syndrom

Nevím jak vy, ale po dětech poznám, že se blíží menstruace už tři dny předem. A bohužel to na mně pozná i mé okolí. Nedávná studie na morčatech zjistila, že by kurkuma mohla přinést i úlevu od menstruačních křečí. Proto jsem si začala připravovat kurkumový čaj pravidelně, abych zjistila, jestli moje tělo funguje podobně, jako to morčecí. Říká se, že když si něco moc přejete, tak se to stane. Těžko říct, z jakého důvodu mi kurkumový čaj na bolestivou menstruaci pomohl, ale i kdyby to mělo být placebo, bylo to příjemné placebo.

Bolesti hlavy

Můj manžel na bolesti hlavy trpí už od dětství. Jednoho dne mě napadlo, že jelikož je kurkuma příbuzná zázvoru (který je známý svými účinky proti bolestem hlavy), mohla bych zkusit léčit bolest hlavy mého muže právě tímto krásně oranžovým kořenem. A opravdu to fungovalo obstojně, a to především při migrenózních záchvatech.

Akné

O kurkumě se také tvrdí, že je skvělou ingrediencí pro přípravu domácích pleťových masek proti akné a jiným nepoddajným pupínkům. Nejspíš je to kvůli uváděným antibakteriálním a protizánětlivým vlastnostem. Zkuste smíchat 2 lžíce kurkumy, 2 lžíce bílého jogurtu (na mastnou pleť) nebo 2 lžíce kokosového oleje (na suchou pleť), 1 lžíci rýžové mouky a lžičku medu. Pastu naneste na obličej a nechte 20 minut působit. Poté smyjte. Nelekejte se ale toho, že ještě pár hodin po smytí masky budete vypadat, jako když jste strávili několik hodin ve špatně nastaveném soláriu. Kurkuma má krásnou oranžovou barvu, která na vaší pokožce ráda chvilku zůstane.

Vysoký cholesterol

Některé studie zjistily, že kurkuma může snížit hladinu LDL "špatného" cholesterolu, ovšem je potřeba dalších studií. Vědci si myslí, že má kurkuma potenciál rovněž chránit naše srdce, ovšem tuto možnost stále teprve zkoumají.

Deprese

Sloučeniny v kurkumě mohou podpořit i vaše psychické zdraví. Nejvíce je toho schopen kurkumin, o němž jsou vědci přesvědčeni, že je schopen zmírňovat depresi a zvyšovat funkci předepsaných antidepresiv. Vypovídají o tom pozitivní výsledky některých studií. Ovšem výživová poradkyně Mgr. Barbora Jedličková si o tom myslí své. "Kurkumin je biologicky aktivní látka, která má na lidský organismus potenciální vliv. Jenže abychom byli schopni získat ho potřebné množství ze stravy, museli bychom sníst denně několik kilogramů kurkumy. Navíc je kurkumin bohužel špatně vstřebatelný, tudíž já osobně si myslím, že konzumace kurkumy má na náš organismus z tohoto hlediska minimální vliv." Vstřebávání kurkuminu ale můžete pomoci současnou konzumací s černým pepřem.

Cukrovka 2. typu

Kurkumin může rovněž pomoci bojovat proti zánětu a udržovat hladinu cukru v krvi v normálních hodnotách. Kvůli tomu se předpokládá, že by mohl pomoci při léčbě diabetu druhého typu. Jak uvádí například webmd.com.

Artritida

Co se ale kurkumě nedá upřít, je její schopnost zmírňovat bolesti kloubů a snižovat výskyt zánětů. Ovšem aby se stala kurkuma právoplatným přírodním lékem k léčbě artritidy, je zapotřebí daleko rozsáhlejšího výzkumu. 

Alzheimerova choroba

I při léčbě Alzheimerovy choroby se spoléhá na to, že má kurkuma přirozené protizánětlivé účinky. Jelikož lidé trpící touto chorobou mají v těle chronický zánět, může se podávání kurkumy jevit jako vhodné. Preventivně bojovat kurkumou proti Alzheimerově chorobě však bohužel nelze.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: webmd.com, healthline.com.

Další zajímavé články