Jídlo

Jíst banány na lačný žaludek není dobrý nápad. Zbaví vás po ránu veškeré energie a rozhází vám hladinu cukru

Banány po ránu mohou způsobit, že se budete brzy cítit unavení

autor

Anna Janoušková

08. května 2022

 
FOTO / Pexels
Banány jsou skvělou, rychlou a zdravou svačinkou, která je nejen chutná, ale rovněž cenově dostupná a dobře přenositelná. Ovšem pokud si ji chcete dát ráno na lačný žaludek, měli byste se zamyslet nad tím, jestli je to opravdu ten nejlepší nápad. Pokud totiž nemáte v žaludku ještě nic jiného, může vám banán energii spíš ubrat než dodat.
Reklama

Říká se, že když sníte jedno jablko denně, nemusíte chodit k lékaři. Jakkoli může být toto tvrzení pravdivé, vidíte kolem sebe pravděpodobně více lidí svačit banány než jejich kulatější a tvrdší bratry z oblasti rostlinné říše. Proč tomu tak je? Jsou jemné, chutné, lze je snadno přidat do ovocných salátů, pomazánek, smoothies, ale i pečených moučníku, jakým je například banánový chlebíček. A nezapomínejme ani na banánový pudink. Jako svačinka jsou banány rozhodně skvělé a přínosné, ale když si je dáte ráno na lačný žaludek, už to nemusí být taková hitparáda. 

Zdravotní přínosy banánů

Banány jsou fantastické jídlo, protože jsou, jak zdůrazňuje dietoložka z New Yorku Jennifer Maeng na webu wellandgood.com, výživným ovocem, které je chutné a zároveň cenově dostupné. "Banány mají také vysoký obsah draslíku, což je jeden z elektrolytů, který je nezbytný pro tělesné funkce, jako je rovnováha pH, rovnováha vody v našem těle, krevní tlak, trávení a dokonce i svalové kontrakce," říká. Proto jsou banány obzvláště oblíbenou svačinkou pro lidi zaměřené na zdraví a fitness.

Proč nejíst banán na prázdný žaludek

Odpověď na otázku, zda jíst banány na prázdný žaludek, není úplně jednoznačná. Záleží totiž na tom, v jaké fázi zralosti banán je. Na začátku, když je banán ještě mírně zelený, obsahuje rezistentní škrob a vlákninu. Jak ale banány dozrávají, obsah vlákniny klesá, takže se banán mění na jednoduchý cukr, jehož konzumace může způsobit změny hladiny cukru v krvi a potenciálně tak způsobit pokles cukru nebo mírnou únavu. Banány jsou navíc kyselé povahy, proto vám mohou způsobit i střevní problémy, pokud je budete konzumovat s prázdným žaludkem.

To znamená, že jíst banán jako první věc po ránu na lačný žaludek, není podle dietoložky skvělý nápad. "Vaše tělo ráno přirozeně zvyšuje hladinu cukru v krvi. Pokud nejste diabetik, vaše tělo vytvoří více inzulínu, aby vyrovnalo hladinu cukru v krvi. Z tohoto důvodu není ráno (nebo tedy především na lačný žaludek) nejlepší čas na konzumaci potravin s vysokým obsahem jednoduchých sacharidů a nízkým obsahem vlákniny, jako jsou právě banány," vysvětluje.

Jakkoli to může znít překvapivě, dietoložka Jennifer Maeng říká, že se její doporučení týká i oblíbených snídaňových receptů, jako jsou například ovocné smoothies, plátek chleba s lučinou a banánem nebo ovesná banánová kaše. "Všechny tyto snídaně mohou mít negativní vliv na hladinu cukru v krvi a následný pokles energie," doplňuje dietoložka.

Nejlepší způsob, jak konzumovat banány

To však neznamená, že byste se měli vzdát banánů úplně. Nejlepší je spárovat je s jinými potravinami a jíst je ve správný čas, abyste se vyhnuli nechtěnému efektu únavy ze zvýšené hladiny cukru. 

Zdroj: wellandgood.com, food.ndtv.com.

Další zajímavé články