Jídlo

Mango, hrozny i třešně: Ovoce, které může za pneumatiku kolem vašeho pasu

Mango patří mezi nejsladší ovoce vůbec

autor

Anna Janoušková

10. června 2022

 
FOTO / Unsplash
Myslíte si, že ovoce musí být vždy z podstaty zdravé? Ano i ne. Zdravé možná, dietní nikoliv. Některé druhy ovoce totiž obsahují tolik cukru, že by si mohly směle podat ruku s jakýmikoliv bonbony. A které to jsou? Do některých byste to ani neřekli.
Reklama

Ovocný cukr (fruktóza) byl vždy považován za zdravější variantu cukru bílého, a tak někteří lidé vyměnili bílý prášek za na první pohled zdravější alternativy a zvýšili i spotřebu čerstvého ovoce. Jenže ani fruktózu nelze požadovat za dravou formu slazení. Je to zkrátka cukr, akorát v jiné podobě. Fruktóza navíc podporuje chuť k jídlu a její vyšší příjem odborníci spojují s rizikem ukládání tuku především v oblasti břicha. I když je v ovoci navíc spousta vlákniny, díky níž dochází k pomalejšímu vstřebávání této formy cukru, je potřeba jíst určité druhy ovoce s mírou, aby nebyl příjem ovocného cukru příliš vysoký. A které druhy to jsou? Pojďme se na ně společně podívat.

Banány

Titul nejsladšího ovoce vyhrály rozhodně banány, které na 100 gramů ovoce obsahují téměř 20 gramů cukru. To je celá pětina. Banány mají jistě spoustu zdravotních benefitů, ale díky vysokému obsahu cukru je dobré konzumovat je pouze v omezeném množství. Rozdělte si banán na dvě porce, z nichž jednu rozmačkejte například do jogurtu s vločkami a druhou nakrájejte do sendviče s burákovým máslem nebo lučinou.

Hroznové víno

Druhou příčku obsadilo hroznové víno s 15 gramy cukru na 100 gramů ovoce. Obsahuje však rovněž obrovské množství vody (až 80 %) a slupka hroznového vína je bohatá na vlákninu. I přes vysoký obsah cukru je víno díky resveratrolu známé pro své protirakovinné účinky, pomáhá díky obsahu křemíku zpevnit pokožku, vlasy a nehty a je účinné v boji s celulitidou. A už jste slyšeli o skvělé variantě mraženého vína? Jednoduše ho vložte do mrazáku a dejte si ho později jako osvěžující zmrzlinu.

Třešně

Na třetí příčce nejsladšího ovoce se umístily třešně, které rovněž vynikají svou slaďoučkou chutí. 100 gramů třešní obsahuje asi 13 gramů cukru. Pokud jdete třešně trhat do sadu, můžete snadno ztratit pojem o tom, kolik jste jich snědli a kolik cukru jste do sebe dostali. Proto se doporučuje třešňovou svačinku vždy předem odměřit, abyste měli přehled o přijatých kaloriích i cukru.

Mango

Bramborovou medaili dostalo mango s neuvěřitelnými 12 gramy cukru na 100 gramů ovoce. Možná byste řekli, že se umístí dokonce na mnohem vyšší příčce, protože jeho lahodná sladká chuť je přesně to, co na tomto ovoci milujeme. Aby bylo jasno, nikdo netvrdí, že byste měli na mango úplně zapomenout. Je zdravé, obsahuje vlákninu a spoustu živin, které jsou pro vaše tělo prospěšné. Jen obsahuje zhruba třikrát více cukru než stejné množství malin nebo jahod.

Hrušky

Zmínit lze ještě například i hrušky, které na 100 gramů obsahují zhruba 10 gramů cukru. Pokud se snažíte hlídat si množství přijatého cukru, mohou pro vás představovat hrušky určitou zátěž navíc. Nic to však nemění na tom, že jsou skvělé s kozím sýrem a vytvářejí tak společně lahodnou pochoutku bohatou na bílkoviny.

Méně sladké alternativy

Naopak některé ovoce, které se jeví jako velice sladké, obsahuje mnohem méně cukru, než byste řekli. Tak například fíky. Jsou tak sladké, že už u druhého víte, že další prostě nezvládnete. Přitom obsahují pouhé 3 gramy cukru na 100 gramů ovoce. Dalším příkladem může být vodní meloun. Jeho sladká šťáva slepí k sobě vše, co potřísní, včetně vašich prstů. Ale ani meloun nesahá mangu ani po kotníky. Na 100 gramů ovoce v něm najdete pouhých 5 gramů cukru.

Zdroj: Autorský článek, další zdroj: kaloricketabulky.cz.

Další zajímavé články