Jídlo

Naučte se poznat rozdíl mezi pastinákem a petrželí. V obchodě se pak nespletete

Rozdíl mezi pastinákem a petrželí najdete především v chuti

autor

Klára Sanders

09. května 2021

 
FOTO / Depositphotos
Vyznat se v kořenové zelenině není tak jednoduché, jak se zdá. Například rozeznat od sebe na první pohled petržel a pastinák nemusí být pro každého hračka. Petržel a pastinák jsou si totiž hodně podobné.
Reklama

Pastinák můžete najít i pod názvem pastiňák a možná už se vám někdy stalo, že jste šli do obchodu pro petržel a nevědomky si domů přinesli právě pastinák. Vždyť přeci vypadají úplně stejně! Ale proč tedy váš vývar najednou chutná trochu jinak? Největší rozdíl mezi pastinákem a petrželí je totiž právě v chuti. Ale není zdaleka jediný.

Chuťově se liší

Rozdíl mezi pastinákem a petrželí najdete především v chuti. Petržel má totiž mnohem ostřejší chuť než pastinák, a proto se vám může zdát, že najednou její chuť v polévce, omáčce nebo i pomazánce skoro necítíte. Pastinák je mnohem jemnější, má mléčnou chuť s cukernatými kořenovými podtóny. Je to taková sladká petržel.

Vzhledově jsou si podobní, ale

Na první pohled poznáte, že se jedná o pastinák, pokud je místo, kde vyrůstá z kořene nať, lehce prohloubené. Petržel ho má naopak kulaté, jasně vystouplé a oblé a po seříznutí se objeví nafialovělý kroužek. Navíc má na rozdíl od pastináku celý vršek vystouplého kořene pokrytý natí. Rozdíl ale uvidíte i ve velikosti kořene. Petržel je většinou menší a tenčí, zato pastinák je ve vzrůstu spíš obr. Jeho kořen je dlouhý a silný.

Rozdíl je i v pěstování

Pokud jste se rozhodli, že si petržel nebo pastinák vypěstujete na zahrádce, i zde se najdou odlišnosti. Pastinák se seje na jaře a sklízí na podzim a doporučuje se ho pěstovat tam, kde se nedaří petrželi. Je tedy pro pěstování snazší a dorůstá mnohem většího objemu – je tudíž výnosnější.

Jeho pěstování má snad jediné úskalí. Vždy ho okopávejte, sklízejte listy a jednoťte za stinného počasí v triku s dlouhými rukávy. Kontakt listů za současné přítomnosti slunečních paprsků může způsobit alergickou reakci, při níž se vám mohou vytvořit na kůži puchýře. Při sklizni kořenů na podzim již žádné nebezpečí nehrozí.

Použití v kuchyni

Jak petržel tak pastinák lze konzumovat v syrovém stavu i tepelně opracovaný. Nejčastěji se připravují v polévkách, v zapečených receptech, osmažené, ve formě kaší a pyré, v omáčkách či jako příloha k masu. Lze z nich ale vyrobit i vynikající pomazánky a zeleninové šťávy.

Další zajímavé články