Jídlo

Polévkové období začíná. Připravte si ty nejchutnější krémové delikatesy, které vás prohřejí zevnitř a vykouzlíte je do půl hodiny

A které jsou vaše nejoblíbenější polévky?

autor

Kateřina Korňová

21. října 2021

 
FOTO / Pexels
S obdobím podzimu přichází i chuť dát si večer místo salátu nebo studeného sendviče něco na zahřátí. Krémové polévky jsou ideální večeří do chladných večerů, na kterých si pochutnáte, zasytí vás a prohřejí zevnitř. Navíc je jejich příprava ve většině případů jednoduchá a rychlá, což je přesně to, co po návratu z práce chceme.
Reklama

Rychlá a snadná večeře = ideální večeře. Někdo možná může namítat, že mu polévka k večeři nemůže stačit, ovšem není nic jednoduššího, než si k ní opéct v troubě nebo topinkovači rozkrojenou bagetu. Když se navíc připraví polévka z kvalitních surovin a místo zahušťování vody moukou se nacpe hrnec až po pokličku zeleninou, dodá vám tolik energie, kolik večer potřebujete.

Polévky provoní váš byt a zahřejí tělo zevnitř

Doplní vitaminy

Polévky k podzimu zkrátka patří, a to nejen pro svůj hřejivý efekt a snadnou přípravu, ale také proto, že jsou doslova nabité vitaminy, které nám pomáhají vytvářet pomyslný štít proti útočícím virům a bakteriím, které na nás číhají na každém kroku. Proto je potřeba posílit imunitu, abychom se mohli zimou prokousat bez onemocnění. Nebo spíš prosrkat? Stačí si jen vybrat.

Dýňová se zakysanou smetanou

Jestli něco patří na podzim do kuchyně, tak jsou to dýně. Na sto způsobů. Milujeme je nasladko, naslano, pečené, vařené, v omáčce, nebo jako pyré k přípravě nejrůznějších receptů. Jeden z nich je oblíbená dýňová polévka, na kterou budete potřebovat:

  • dýně Hokkaidó nebo máslová
  • 2 brambory
  • 1 mrkev
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • zázvor
  • máslo
  • sůl, pepř

Dýni, brambory, mrkev, cibuli a česnek zbavte slupek, nakrájejte na kostičky a opékejte v hrnci na másle, dokud se nezačnou lehce přichytávat. Dále přihoďte oloupaný zázvor (množství dle chuti) a zalijte vodou tak, aby byla jen těsně nad kostičkami nakrájených surovin, a vařte doměkka. Po uvaření vyndejte zázvor a obsah hrnce rozmixujte. Pokud je polévka moc hustá přilijte vodu, pokud moc tekutá, nechte ji trochu odpařit. Nakonec podávejte v miskách, do kterých přidejte lžíci zakysané smetany, olivový olej a dozdobte dýňovými semínky. Bojíte-li se, že budete mít hlad, není problém "dozdobit" dýni kouskem opečené slaniny nebo uzeného masa.

Krémová rajčatová

Jestli vám vaše kamarádka říkala, že stačí na cibulce udělat rajčatový protlak, který zalijete vodou a doplníte jednou strouhanou mrkví a hustotu doženete moukou, tak tím imunitu opravdu nenakopnete a žaludek bude za půl hodiny plakat hlady. Když si ale uděláte polévku opravdu z rajčat a vody dáte poskrovnu, doplníte energii i vitaminy. Připravte si:

  • 3 plechovky loupaných rajčat (nebo stejné množství čerstvých)
  • 2 cibule
  • 1 mrkev
  • 2 stroužky česneku (nebo dle chuti)
  • 1 malý rajčatový protlak
  • 3 lžíce másla
  • cukr dle chuti
  • sůl, bazalka

Cibule oloupejte, nakrájejte najemno a dejte pomalu opékat na tři lžíce másla do hrnce. Přidejte nastrouhanou mrkev, dva stroužky česneku a nechte obdělat. Poté přidejte rajčatový protlak a obsah plechovek s loupanými rajčaty. Plechovky poté každou naplňte do půlky vodou, důkladně vypláchněte zbytky po rajčatech a vše přilijte do hrnce. Nechte probublávat a po čtvrt hodině můžete vše rozmixovat. Osolte a oslaďte dle chuti. Na závěr přidejte hrst sekané bazalky. Pokud máte velký hlad, můžete polévku doplnit rýží. Je to výživné a nejen děti to milují.

Hrášková se slaninou

Nejen zeleninové, ale i luštěninové polévky dodají tělu na podzim potřebné živiny a vitaminy. Hrachová navíc opravdu zasytí, pokud si ji připravíte se slaninou a opečenými krutony. Připravte si:

  • 1 kg mraženého hrášku
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 brambor
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce másla
  • smetana ke šlehání
  • slanina
  • sůl, pepř

Na másle nechte zesklovatět nakrájenou cibuli najemno. Přidejte pokrájenou větší bramboru na kostičky, česnek a nechte obdělat. Přelijte zeleninovým vývarem a vařte dokud brambory nezměknou. Vedle si opečte plátky slaniny a na druhé pánvi krutony z toastového chleba. Budete je potřebovat později. Jakmile jsou brambory měkké, přidejte do hrnce hrášek, případně dolijte trochu vody a až se voda začne opět vařit, nechte probublávat pět minut. Poté vše rozmixujte do hladkého krému. Osolte, opepřete. Polévku podávejte v miskách a dozdobte slaninou a krutony.

Zdroj: cookieandkate.com, eatingwell.com.

Další zajímavé články