Jídlo

Nejlepší krémy pro lepení vánočního cukroví, se kterými zazáříte

Karamel, čokoláda i ořechy - to je základ pro ty nejlepší krémy

autor

Kateřina Korňová

16. prosince 2021

 
FOTO / Unsplash
Vánoční cukroví už máme nejspíš všichni upečené, možná ještě doděláváte poslední druhy nepečeného cukroví. Je také nejvyšší čas upečené cukroví slepit. Linecké jste nejspíš zvyklí plnit marmeládou, ať už domácí nebo kupovanou, ale zkoušeli jste někdy třeba karamelový krém? Ne? Tak to jste o moc přišli. Nabízíme ale i další krémy.
Reklama

Linecké slepené marmeládou má v krabici na cukroví každý. Přitom existuje tolik krémů, kterými by se dal džem nebo marmeláda nahradit. I když je tento typ lepení nejběžnější a chutná nám tak, nebojte se experimentovat ani na Vánoce a vyzkoušejte řadu vynikajících krémů, se kterými bude vaše cukroví mezi ostatními vynikat. Třeba přijdete na to, že vaše cukroví může být ještě lepší. Nebo vymyslíte nový druh.

Zkuste letos své cukroví ozvláštnit novými krémy

Karamelová náplň

Tato náplň se hodí nejen do ořechového cukroví, ale můžete ji použít i do kávového nebo čokoládového. Ale když si představíte lahodnou sladkou chuť karamelu, budete ji chtít cítit v jakémkoliv cukroví. Potřebovat budete 1 zkaramelizované salko a 1 máslo. Jak prosté, že? Společně je jen vyšlehejte v jedné míse a můžete lepit.

Ořechová náplň

Chuť ořechů a oříšků k Vánocům patří a tenhle krém je navíc naprosto dokonalý. Nejspíš ho použijete hlavně k lepení ořechů, ale skvěle chutná i s brabantskými kolečky a hodí se i na slepování čajového pečiva. Připravte si: 125 ml mléka, 130 g moučkového cukru, 140 g másla, 1 sáček vanilkového cukru, 6 lžic mletých ořechů a 1 lžíci vanilkového pudinku (prášku). Pudink rozmíchejte v mléku a nechte povařit. Jakmile vznikne hustá kaše, odstavte a nechte vychladnout. V misce utřete změklé máslo, oba cukry a pomalu přidávejte i vychladlou kaši. Důsledně třete, aby se vám nevytvořily hrudky. Nakonec do směsi vmíchejte i ořechy.

Čokoládový krém

Čokoládová náplň je nejlepší na slepování kokosového nebo kávového cukroví. Kdo má čokoládu hodně rád, může si krémem slepit i linecké. Na čokoládový krém budete potřebovat celé máslo (250 g), 140 g moučkového cukru, 25 g mouky, 60 g hořké čokolády, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek, 125 ml mléka. Z mléka a mouky rozmíchejte v rendlíku na mírném ohni hustou kaši. Poté odstavte a nechte vychladnout. Vedle utřete máslo s cukry a přidejte žloutek. Postupně smíchejte s vychladlou kaší a nakonec přihoďte i nastrouhanou čokoládu. Třete, dokud není krém hladký.

Kávový krém

Pro všechny milovníky kávy máme dobrou zprávu. Může po ní totiž chutnat i vaše oblíbené cukroví. Stačí, když si připravíte krém z: 250 g másla, 150 g cukru, 125 ml silné kávy, 1 lžíce mouky. Kávu s moukou svařte na kaši, odstavte a nechte zchladnout. Máslo a cukr utřete do pěny a postupně do ní vmíchejte i kávovou kaši.

Tvarohová náplň

A na závěr odlehčenou verzi s chutí vaječného koňaku, kterou slepíte a skvěle ochutíte jakékoliv cukroví. Připravte si: 300 g tvarohu, 200 ml vaječného koňaku, 3 sáčky vanilkového cukru. Tvaroh, vaječný koňak i vanilkový cukr dejte do misky a míchejte dohladka. Můžete jím pak naplnit třeba linecké košíčky. Stačí pak už jen dozdobit cukrářským zdobením, kandovaným nebo čerstvým ovocem a máte nepečený dezert, který můžete připravit klidně na Štědrý den. Tvarohová poleva se hodí spíš do nepečeného cukroví, které brzy sníte. Při delším skladování by se vám zkazila.

Zdroj: vanocnisen.cz, cookwithmanali.com.

Další zajímavé články