Jídlo

Zaručený silvestrovský hit: Minisendviče se šťavnatým kubánským trhaným vepřovým masem

S tímhle receptem při novoročních oslavách zazáříte

autor

Kristýna Maxová

29. prosince 2021

 
FOTO / Whirpool
Připravte svým hostům stylovou oslavu konce roku a vezměte je přímo do karibského ráje. Nachystejte si pro ně domácí minisendviče se skvěle ochucenou kubánskou verzí trhaného vepřového masa, které bude plné šťávy, vůně koření a citrusů. Měkoučké bude tak, že se doslova rozplyne na jazyku. A to nejlepší je, že i když nedají moc práce, pohled na vyrovnané, neodolatelně svůdné minisendviče budí dojem, že jste se s nimi dělali celé dopoledne.
Reklama

Většinu práce totiž odvede trouba a kouzelnice jménem pára. Pokud ji máte, recept na šťavnaté minisendviče prostě musíte vyzkoušet. Ale připravte se na to, že bude každý žadonit o přídavek a vy sami se stanete skutečnou hvězdou večera. A počítání minut do půlnoci bude úplně vedlejší.

Připravte si

Na trhané maso:

  • 1 kg vepřové krkovice vcelku
  • 1 lžičku mletého římského kmínu
  • 2 stroužky česneku
  • ½ lžičky sušeného oregana
  • šťávu z většího pomeranče
  • šťávu z 1 limetky
  • kůru z poloviny pomeranče a celé limetky
  • sůl
  • 1 lžíci olivového oleje

A jak na to?

Nejprve si připravte v misce marinádu. Smíchejte římský kmín, najemno nasekaný česnek, oregano, pomerančovou a limetkovou šťávu, olivový olej a trochu soli.

Do marinády přidejte najemno nastrouhanou pomerančovou a limetkovou kůru z dobře omytých a chemicky neošetřených citrusů.

Krkovici očistěte, ze všech stran ji důkladně potřete marinádou a maso i s marinádou vložte do zapékací misky.

Troubu nastavte na 180 C, případně pokud máte parní troubu, tak zvolte program se střední úrovní páry. Ta se postará o to, aby bylo maso uvnitř krásně šťavnaté a přitom dokonale a rovnoměrně propečené, chutě přirozené a intenzivní. Pečte asi dvě hodiny, poté maso otočte a pečte další dvě hodiny, aby se ve šťávě peklo ze všech stran.

Hotové maso vidličkou natrhejte na vlákna, promíchejte se zbytkem vypečené šťávy a marinády a podávejte v sendviči s majonézou, nakládanou červenou cibulkou a čerstvým koriandrem. Všechny jmenované suroviny také můžete naskládat do domácích bulek z kynutého těsta. To pak bude zaručený gurmánský požitek.

Parní trouba peče za vás

Kdo má doma kombinovanou parní troubu s vestavěnou Wi-Fi a ovládáním pomocí velkého dotykového displeje nebo prostřednictvím mobilu, tabletu a aplikace, má vyhráno. Právě horkovzdušné pečení je na přípravu šťavnatého masa s intenzivní chutí ideální. Trouba s mnoha speciálními funkcemi a automatickými programy umožňující péct na několika úrovních najednou bez smíchání chutí i vůní, je základem dobrého pečení.

Zdroj: TZ Whirpool, bbcgoodfood.com.

Další zajímavé články