Jídlo

Pomazánky, se kterými se nemusíte snažit o dokonale nazdobené chlebíčky. Chutnají skvěle jen s pečivem

Mít dokonalé chlebíčky, to je sen každého. Tyhle zmizí bleskurychle

autor

Kateřina Korňová

30. prosince 2021

 
FOTO / Pexels
Shromáždění přátel a rodiny na silvestrovské party je tím nejlepším způsobem, jak vřele přivítat nový rok 2022. Ať už pořádáte velkou oslavu, intimní shromáždění nebo třeba silvestrovský filmový maraton, důležitou součástí každé takové sešlosti je pohoštění. Není nutné vymýšlet nic složitého, krása se většinou skrývá v jednoduchosti.
Reklama

S našimi tipy není třeba lámat si hlavu ani se servírováním. Největšího efektu dosáhnete, když je představíte vcelku, hosté si pak sami nabídnou dle svých preferencí a dobroty si dotvoří. Vy jen můžete sledovat, jak pohoštění mizí ze stolů, a přijímat pochvaly.

Není na chlebíčky čas? Postavte pomazánky na stůl se slanými sušenkami

Bohatě obložené chlebíčky jsou silvestrovskou klasikou. Zkuste letos pojmout pohoštění netradičně a nechte hosty, ať si sami namažou oblíbený kousek pečiva vámi připravenými dobrotami.

Paštika z kuřecích jater

  • 700 g kuřecích jater
  • 1 velká červená cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 250 g másla
  • 4 lžíce smetany
  • sůl, pepř
  • čerstvý tymián a provensálské bylinky

Na dvou lžících másla krátce orestujte nakrájenou cibuli a nasekaný česnek, přidejte další bylinky a nechte ještě malou chvilku osmahnout. Přidejte odblaněná a na větší kusy nakrájená kuřecí játra a restujte cca 8-10 minut. Játra musí být měkká, na řezu růžová, ale ne syrová. Rozmixujte dohladka, přidejte smetanu, 150 g másla, a ještě vše krátce promixujte. Propasírujte přes síto a vložte paštiku do servírovací misky, nebo více menších mističek a uhlaďte povrch. Zbývající máslo rozpusťte a zalijte jím povrch paštiky. Nechte zchladnout a podávejte s čerstvou bagetou a brusinkami.

Lososová pomazánka

  • 250 g smetanového sýra
  • 125 g uzeného lososa
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžička šťávy z citrónu
  • 1 lžíce najemno nasekané červené cibule
  • 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru
  • půl lžičky nakládaného křenu
  • půl lžičky soli
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 2 snítky kopru

Polovinu plátků uzeného lososa vložte s ostatními ingrediencemi do mixéru a důkladně rozmixujte. Zbývajícího lososa nakrájejte na malé kostky a zamíchejte je do připravené pomazánky. Dejte do misky a připravte na servírování další snítky kopru.

Avokádová pomazánka s vejci a rajčaty

Avokádo rozmačkejte v misce vidličkou a zakápněte citronovou štávou. Rajčata zbavte semínek, nakrájejte je na malé kousíčky a přidejte k avokádu. Do mísy nastrouhejte také vařená vejce, přidejte nakrájená sušená rajčata a cibulku i s natí. Dochuťte sezamovou pastou a dle chuti osolte a opepřete. Promíchejte a můžete servírovat.

Zdroj: TZ myjsmebio.cz, toprecepty.cz.

Další zajímavé články