Jídlo

Jeden z mála sýrů, který vám na pánvi nevyteče. Objevte skvělé večeře plné proteinů se sýrem halloumi

Sýr, který se hodí především na gril, ale použít se dá i syrový

autor

Kateřina Korňová

18. ledna 2022

 
FOTO / Pexels
Nemusíte být zrovna vegetarián, abyste se si dopřáli vynikající večeři nebo oběd v podobě skvělého sýra halloumi, který se dá připravit na nespočet způsobů. Je navíc vhodnou alternativou k masu, jelikož obsahuje proteiny, které se především do večerního pokrmu perfektně hodí. Navíc je i mírně slaný a když si ho připravíte na kontaktním grilu, budete se po něm moci utlouct.
Reklama

Halloumi je polotvrdý, čerstvý sýr, historicky vyráběný z ovčího nebo kozího mléka, pocházející z ostrova Kypr. Má podobnou texturu jako tvrdý tvaroh, slanou chuť a lze ho chuťově přirovnat k sýru feta nebo i jadelu. V  obchodech s potravinami však nejčastěji najdete halloumi vyrobené z kravského mléka, které má ve srovnání s tradičními podobami o něco jemnější (ale stejně nádherně pískavou a žvýkavou) texturu.

"Vrzání" sýru halloumi si zamilujete

Podobně jako u jiných čerstvých sýrů, jako je paneer, se halloumi při zahřátí nerozpouští, takže je ideální na grilování, smažení nebo pečení. Tradiční smažený sýr z něj ale neuděláte, chuťově je úplně jiný. Vzhledem k tomu, že halloumi je hutný sýr, je nabitý bílkovinami a je tudíž skvělý jako vhodná bílkovinná alternativa k masu pro vegetariány.

Halloumi lze jíst syrový nebo vařený. Díky své pevné struktuře a vysoké odolnosti vůči teplu, která zabraňuje rozpouštění, se halloumi často smaží nebo griluje. Halloumi si můžete vychutnat ve zdánlivě nekonečné škále jídel od omelet, quiche a frittatas až po tacos, kari, hamburgery a další. Jedná se o perfektní protein, který se hodí do vaší večeře také proto, že je až neuvěřitelně jednoduché ho připravit. Nevyžaduje téměř žádné přípravné práce a chutná skvěle. Zde jsou jen některé ze způsobů, jak se halloumi tradičně používá.

Na grilu

Vzhledem k tomu, že odolá vysokému žáru, je halloumi ideální na gril, jelikož se neroztéká skrz grilovací rošt. Zachovává si svou pevnou texturu, ale vytváří nádhernou kůrku s hlubokou kouřovou chutí. Nakrájejte ho na plátky a položte ho na gril jen tak, jak je. Můžete ho ale rovněž nakrájet na kostky a napíchnout ho na špejle a potřít ho oblíbenou marinádou.

Kontaktní gril či pánev

Když není grilovací sezona zrovna v plném proudu, můžete si halloumi připravit klidně doma na pánvi, nebo ještě lépe na kontaktním grilu. Jedná se o ideální variantu večeře, která je připravená do deseti minut. Stačí sýr jen nakrájet a během opékání si připravit salát z čerstvé zeleniny, případně opéct kus celozrnného chleba. Není k tomu potřeba ani kapka oleje. Kypřané si také užívají halloumi k vydatné snídani podávaný s vejci, okurkou, rajčaty a tradičními kyperskými klobásami.

Smažený

Nejedná se přímo o zdravou variantu, ale chuťově je naprosto výjimečná. Nakrájejte halloumi na kostičky a vhoďte je do fritézy, nebo na pánev s větším množstvím oleje. Osmažte halloumi dozlatova a nechte okapat. Poté ještě umístěte kostičky na papírové utěrky, aby nasákly přebytečnou mastnotu. Halloumi krutonky pak můžete umístit na vrcholek zeleninového salátu a přelít oblíbeným dresingem.

Syrový

Na Kypru se halloumi v letních měsících užívá syrový ke snídani spolu s melounem nebo se přidává do sendviče s okurkami a rajčaty.

Nastrouhaný

Halloumi se také používá na Kypru jako strouhaný sýr, který se podává především na těstovinách s kuřecím masem a citronovou šťávou.

Jak skladovat halloumi

Halloumi vydrží v lednici většinou až rok, pokud se neotevře. Po otevření obalu vydrží halloumi v lednici dva týdny, pokud se uchovává ve vzduchotěsné nádobě ve slaném nálevu. Můžete ho však také pevně zabalit do voskovaného papíru nebo pergamenu. Kdykoliv si však kousek ukrojíte, musíte pak použít nový kousek papíru.

Můžete halloumi zmrazit?

Sýr halloumi lze zmrazit až na 6 měsíců. Pro dosažení nejlepších výsledků ho dobře zabalte do plastové fólie a poté do hliníkové fólie. Při rozmrazování nechte halloumi přes noc v lednici.

Zdroj: allrecipes.com, bbcgoodfood.com.

Další zajímavé články