Jídlo

Nejlepší míchaná vajíčka na několik způsobů. Vylepšené varianty i zdravější příprava v troubě či mikrovlnce

Takhle jste vajíčka ještě nejedli

autor

Kateřina Korňová

18. ledna 2022

 
FOTO / Depositphotos
Míchaná vajíčka jsou jedním z nejrychlejších a nejchutnějších způsobů, jak si připravit pořádnou dávku vajec najednou. Vše, co potřebujete, je rozpálená pánev, pár vajec a trocha toho know-how. A věděli jste, že je můžete připravit i v troubě nebo mikrovlnce? Ne? Tak se na to pojďme podívat.
Reklama

Míchaná vajíčka v troubě

Čekáte-li hosty, kteří u vás budou i nocovat, nejlépe uděláte, když jim na snídani připravíte pořádnou dávku míchaných vajíček. Na pánvi byste se asi umíchali, proto v tomto případě použijte raději troubu.

Připravte si: 24 vajec, 120 gramů másla, 2 a 1/4 lžičky soli a 0,5 litru mléka.

Troubu si předehřejte na 175 °C a nalijte rozpuštěné máslo do skleněné zapékací misky o velikosti zhruba 20x30 centimetrů. Ve velké míse rozšlehejte vejce a sůl, dokud se dobře nespojí. Postupně zašlehejte i mléko. Směs poté nalijte do zapékací misky a vložte do rozpálené trouby. Pečte odkryté 10 minut a poté promíchejte. Následně pečte ještě dalších 10 až 15 minut, nebo dokud vejce neztuhnou. Ihned podávejte.

Míchaná vajíčka se dají připravit i jinak než na pánvi

Postup mikrovlnce

Ideální varianta ve chvíli, kdy spěcháte do práce, ale snídani si nechcete odepřít. Nejenže je tato varianta velmi rychlá, ale rovněž s ní zašpiníte jen minimum nádobí. Připravte si misku, která je vhodná do mikrovlnné trouby a vymažte ji olivovým olejem. Smíchejte dvě velká vejce, lžíci oleje, pár čerstvých bylinek a sůl. Vložte do mikrovlnné trouby a vařte 45 sekund. Promíchejte a pokračujte ve vaření, dokud vejce neztuhnou zhruba další půl minuty až minutu. Jakmile jsou vaše vejce hotová, dochuťte solí a pepřem a můžete podávat.

Míchaná vajíčka mají tu výhodu, že jejich chuť je vcelku neutrální a dá se kombinovat s mnoha dalšími ingrediencemi. Díky tomu docílíte, že vaše vajíčka budou pokaždé chutnat jinak a nikdy se jich nepřejíte.

Irská vejce

Říká se, že co rodina, to recept na míchaná vajíčka. A dalo by se i říci, že co národ, to jiný postup. To platí i v případě irských vajíček.

Připravte si:

  • 2 lžíce másla
  • 6 oloupaných brambor nakrájených na plátky
  • 1 nakrájenou cibuli na kostičky
  • 1 nakrájenou zelenou papriku nadrobno
  • 6 rozšlehaných vajec
  • sůl a pepř

Postup:

Ve velké pánvi rozpusťte máslo na středním ohni. Přidejte brambory, cibuli, zelenou papriku a restujte, dokud brambory lehce nezhnědnou. Vmíchejte rozšlehaná vejce a vařte, dokud vejce neztuhnou. Občas promíchejte. Osolte, opepřete a ihned podávejte.

Míchaná vejce s pestem

Pesto je skvělou ingrediencí, kterou by měl mít doma každý. S jeho pomocí se totiž dá každé jídlo dochutit tak, aby chutnalo úplně jinak než obvykle.

Připravte si:

  • 1 lžíci rostlinného oleje
  • 3 rozšlehaná vejce
  • 60 g strouhaného čedaru
  • pesto dle chuti
  • sůl a pepř

Postup:

Na pánvi na středním plameni rozehřejte olej. V malé misce smíchejte vejce, sýr čedar, sůl a pepř. Nalijte do pánve a za občasného promíchání vařte 3 až 5 minut, nebo dokud nebudou vejce hotová. Sundejte z ohně a vmíchejte pesto. Podávat můžete klasicky na talířku, ale míchaná vajíčka s pestem se budou skvěle vyjímat i na opečeném toastu.

Krémová tvarohová míchaná vejce

Příjemná změna oproti běžným míchaným vajíčkům. Tato vejce jsou krémová, měkká a perfektní s plátkem rajčete a krůtí slaninou.

Připravte si:

  • 1 lžíci másla
  • 4 rozšlehaná vejce
  • 50 g tvarohu
  • 1 lžičku nasekané pažitky a petrželky
  • sůl a pepř

Postup:

Na pánvi na středním plameni rozpusťte máslo. Nalijte rozšlehaná vejce do pánve a nechte nerušeně vařit, dokud vejce nezačnou zespoda tuhnout. Do vajec následně vmíchejte tvaroh a pažitku. Míchejte, dokud vejce téměř neztuhnou. Dochuťte solí a pepřem. Servírujte posypané nasekanou petrželkou.

Zdroj: allrecipes.com, incredibleegg.org.

Další zajímavé články