Jídlo

Indický smažený chléb Puri si zamilujete. Stačí vám mouka, voda a sůl a příloha, která se hodí ke každému jídlu, je na stole

Chlebové placičky různých druhů k indické kuchyni patří

autor

Kateřina Kofroňová

27. ledna 2022

 
FOTO / Unsplash
Máte rádi indické restaurace? Fascinuje vás, že většina jídel vypadá podobně, ale jejich chutě se diametrálně liší? Bez kusu skvělé chlebové placky v podobě Naanu, Papadamu nebo Parathy se však neobejdete. A už jste ochutnali Puri?
Reklama

Poori nebo Puri je tradiční indický smažený chléb, který si můžete vychutnat téměř ke každému hlavnímu jídlu. Je to jednoduchý nekynutý chléb vyrobený pouze z celozrnné mouky, soli a vody. I přesto jsou tyto placičky křupavé, ale zároveň nadýchané a měkké a věříme, že vám zachutnají hned s prvním soustem.

Snadný oběd pro milovníky indické kuchyně

Základní receptura počítá jen se třemi ingrediencemi. Do celozrnného těsta lze volitelně přidat trochu oleje nebo ghí. Jedná se o nekynuté těsto, jehož příprava není časově náročná a postup zvládne hravě téměř každý. Malé kuličky těsta jen vyválíte, zploštíte a rychle osmažíte na rozpáleném oleji. Příprava těchto placiček je vskutku kouzelná, protože placičky těsta se během chviličky na pánvi nafouknou a vytvoří lehké křupavé polštářky, které jsou uvnitř měkké a jemné.

Co budete potřebovat:

  • 360 g celozrnné mouky
  • 1 lžičku oleje nebo rozpuštěného ghí
  • 1 lžičku soli
  • 180 - 230 ml vody (dle potřeby)
  • olej na fritování

Postup:

Ve velké míse smíchejte 360 g celozrnné mouky, 1 lžičku oleje a 1 lžičku soli a důkladně promíchejte. Postupně přidávejte i vodu a zapracovávejte rukama (nebo hnětačem) do těsta. Zdržte se však přidání veškerého množství vody najednou a raději sledujte, kolik tekutiny těsto skutečně potřebuje.

Pokračujte v hnětení, dokud nevytvoříte tuhé, pevné těsto. Mísu zakryjte kuchyňskou utěrkou nebo plastovou fólií a nechte 20 až 30 minut odpočívat při pokojové teplotě.

Po půl hodině těsto vyjměte na vál a rozdělte ho na 30 malých, nebo 25 středních, kousků a každý zpracujte do pevné kuličky. Poté kuličku lehce zploštěte dlaní a naneste na celý její povrch trochu oleje. Pomocí válečku pak těsto vyválejte na kolečko zhruba 0,5 cm vysoké. Vyválená kolečka položte na talíř a přikryjte čistou utěrkou, aby neoschly.

V hluboké pánvi si rozehřejte olej. Je důležité, aby měl olej správnou teplotu, proto ji před smažením ještě otestujte vhozením malé kuličky těsta. Pokud okamžitě vyběhne, je ideální čas. Vložte placičku do horkého oleje, jemně ji z vrchní části poplácejte vařečkou nebo děrovanou lžící a smažte zhruba minutu nebo dvě, dokud se placička nenafoukne a nezezlátne dle vašich představ. Poté ji otočte, jemně na ni zatlačte a ještě chviličku smažte, aby byla z obou stran krásně zlatá až lehce hnědá.

Osmažené placičky přendejte na talíř vyložený papírovými utěrkami, které nasáknou přebytečný olej. Takto osmažte všechny vaše vyválené placičky. Podávejte horké jako přílohu k hlavnímu jídlu nebo si je vychutnejte později studené jako svačinku.

Zdroj: vegrecipesofindia.com, tarladalal.com.

Další zajímavé články