Kultura a styl

V koupelně stačí změnit málo a promění se v oázu klidu. Instalujte velká zrcadla a dekorujte obklady

Koupelna je místem, ve kterém bychom se měli cítit dobře

autor

Jitka Wolfová

26. května 2022

 
FOTO / Unsplash
Nebaví vás vaše stará koupelna, ale na rekonstrukci nemáte peníze ani odvahu? Zkuste změnit jen pár věcí a uvidíte, jak vaše koupelna prokoukne a vy se v ní budete cítit, jako byste byli v úplně nové místnosti. Jednoduché triky, které mnoho nestojí, ale dodají vám pocit, že jste změnili místnost od základů.
Reklama

Pokud se nechystáte rekonstruovat svou koupelnu, ale i přesto byste rádi změnili její vzhled, je důležité zaměřit se na malé změny, které mohou hrát klíčovou roli a dokážou místnost změnit od základu. Prvním, co byste měli udělat, je vynosit všechny věci, se kterými lze hýbat, z místnosti ven. Poté se podívejte na vaši koupelnu jako na čistý bílý papír a začněte si v hlavě představovat, jaké máte možnosti.

Instalujte dekorační zrcadlo

Jak dodat vašemu prostoru lesk a zvětšit prostor během lusknutí prstu? Instalací velkého zrcadla. Pokud máte nad umyvadlem jen malou starou skříňku, ve které máte lékárničku, kartáčky na zuby a nepořádek, nekompromisně ji sundejte ze zdi a nahraďte velkým designovým zrcadlem, které bude tak velké, jak jen vaše rozměry (a peněženka) dovolí. Vyberte takové zrcadlo, které bude ladit se zbytkem koupelny.

Nebojte se nových světel

Máte v koupelně pouze jedno stropní svítidlo? To je podle bytového designéra Tomáše Dolejšího dobré leda tak na to, abyste ve tmě nezakopli. "Pokud však chcete dodat koupelně atmosféru a hloubku, bude to chtít na osvětlení trochu přidat. Zkuste vedle zrcadla instalovat nástěnné lampy, které budou osvětlovat nejen vaše umyvadlo a zrcadlo samotné, ale dodají koupelně příjemnou atmosféru. Dobrou volbou je i osvětlení instalované přímo v rámu zrcadla," myslí si interiérový designér.

Nové obklady? Žádný problém

Jistě, nové obklady vyžadují mnoho času, práce a financí. Ale co takhle pořídit si za pár korun samolepicí fólii v barvě či dekoru, který se vám líbí a osvěžit s ní alespoň tu část koupelny, kam přímo nedopadá voda? Některé folie dokonce vypadají přímo jako dlaždice, jiné si můžete vystřihnout dle libosti. Instalace je mnohem jednodušší a dá se po čase znovu změnit.

Vneste do koupelny trochu přírody

Asi nic na světě neumí dodat teplou atmosféru tak, jako dřevo. Nechte si od truhláře vyrobit nové police, dvířka na skříňky, stoličku do rohu, sušák na ručníky, nebo třeba novou desku, kterou zakryjete pračku, umístíte do ní umyvadlo a vytvoříte tak komplexní čistý dojem.

Přidejte nové vybavení

"Někdy stačí vyměnit opravdu jen pár maličkostí. Pořiďte nové kliky, madla na šuplíky, držáky na ručníky či toaletní papír, ručníky, předložky či háčky na župany. Vše laďte do stejného stylu a sjednoťte tak svou jinak nesourodou koupelnu," radí bytový designér Tomáš Dolejší.

Dejte stěnám nový kabát

Někdy udělá skutečně hodně obyčejné vymalování. Máte v koupelně místa bez dlaždic? Znovu je vymalujte na bílo, nebo vyberte i zábavnější odstín. V koupelnách skvěle vypadá i výmalba válečkem s různými vzory, proto zvažte i tuto možnost.

Myslete na doplňky

Zbylo vám ještě nějaké volné místo? Pokud nemáte v koupelně problém s nedostatkem místa, můžete se zamyslet ještě nad nějakými funkčními a praktickými doplňky. Do koupelny se skvěle hodí různé bambusové či lněné košíky, taštičky či dózy z keramiky.

Zdroj: Autorský článek.

Další zajímavé články