Kultura a styl

Pes na gauči a chlupy úplně všude. Na skvrny od bláta, moči či krve zabírá jediné: Deka a lepenka

Zvířecí mazlíčci dokážou doma udělat pěknou paseku

autor

Kateřina Korňová

27. května 2022

 
FOTO / Unsplash
Každý, kdo má doma zvířecího mazlíčka, který zásobí jeho byt či dům nekonečnou zásobou chlupů, nám dá jistě za pravdu, že udržet domácnost čistou, dá pořádnou práci. Někdy je až s podivem, kolik chlupů dokáže i malý pes nebo kočka denně pustit. A pokud váš pes může na gauč, všechny chlupy, ale i další nečistoty, vměstnává do vaší pohovky.
Reklama

Pokud jste si pořídili psí plemeno, které nelíná, udělali jste skvělou a promyšlenou věc. Jestliže jste si však koupili psa (nebo i kočku), který svou srst pravidelně a neustále obměňuje a přes všechny původní plány je nakonec gauč jeho útočištěm, je pravidelná péče o gauč vaší každodenní povinností. Ještě vás může zachránit fakt, že jste si předtím chytře zakoupili gauč s vyměnitelným potahem. V takovém případě jen potah jednou za čas stáhnete, vyperete a je jako nový.

V opačném případě musíte dělat doslova psí kusy, aby místo, na které denně usedáte, abyste si odpočinuli po těžkém dni v práci, vypadalo slušně, nezapáchalo a nezanechávalo na vás mraky psích chlupů a špíny z pacek. A pokud máte ještě děti, které sem tam (nebo i často) na pohovce něco snědí, může během pár týdnů vypadat i nový gauč jako deset let starý omšelý kus nábytku.

Jak postupovat při čištění pohovky

První pravidlo zní, že je důležité čistit gauč pravidelně. Každý den mu věnujte alespoň minutu, abyste zjistili, zda na něm nevznikla nějaká nová skvrna, která se musí odstranit okamžitě, jinak už se jí nezbavíte. Na černém gauči to přežijete, ale na světle šedém či béžovém gauči, který jste nedávno za těžké peníze koupili, už to může být větší problém.

Pravidelně odstraňujte chlupy

To je aktivita, kterou můžete dělat skutečně každý den. V období silnějšího línání (především na jaře a na podzim) se budete muset chlupů zbavovat klidně několikrát denně. Záleží na tom, zda máte psa s dlouhou či krátkou srstí, tak či onak máte na výběr z více možností. Základním čisticím prostředkem je váleček s lepenkou, která se po použití odtrhne a vyhodí. Chlupy na sebe dokonale nabalí a gauč bude rázem čistý. Stejně ale funguje kus široké lepenky, kterou si omotáte kolem dlaně a po použití vyhodíte. Ekologicky vhodnější variantou je váleček se silikonem místo lepenky, který se po použití vždy omyje vodou. Pak také můžete sehnat odstraňovač psích chlupů a chuchvalců, který vypadá trochu jako ramínko na oblečení s držákem a je vhodný především na dlouhé chlupy. Použít můžete ale také vysavač s nástavcem na čalouněný nábytek.

Vzniklé skvrny ihned vyčistěte

Hlína z pacek, krev, žmolky z očí či obtisk řitního svěrače - to vše jsou stopy, které jednou za čas pes na gauči zanechá. Někdy si přinese i kost, kterou v nestřeženém okamžiku na gauči začne okusovat a krásná čistá pohovka je rázem minulostí. Tyto a jim podobné skvrny je potřeba z gauče ihned odstranit, jinak hrozí, že už se jich nikdy nezbavíte.

Potah omývejte hadříkem

Pokud nemáte možnost sundat potah gauče, vezměte si do ruky vlhký hadřík, který namočte do vody smíchané s neagresivním čističem a potah v místě znečištění lehce otřete. Nejprve však doporučujeme vyzkoušet omýt gauč na místě, které není úplně vidět, abyste předešli případnému fleku. 

Skvrny od jídla

Objevíte-li na gauči skvrny od jídla (ať už psího, nebo od dětí), navlhčete hadřík z mikrovlákna teplou vodou, špinavou oblast postříkejte lehkým odstraňovačem skvrn a nechte chvíli působit. Vlhkým hadříkem pak přípravek setřete. Hadřík omyjte a znovu místo otřete. Takto postupujte několikrát do úplného vyčištění.

Skvrny od krve

Na skvrny od krve platí jediná věc: rychlost. Pokud si všimnete, že se na vašem gauči objevila kapička od krve, ihned utíkejte pro hadřík a kýbl se studenou vodou (nikoliv teplou!). Hadřík namočte do vody a snažte se z gauče vysát veškeré krevní barvivo. Hadřík často máchejte ve vodě, abyste si nezpůsobili ještě větší krvavou skvrnu.

Skvrny od moči a výkalů

Na nejhorší skvrny, které vám zvířata mohu za určitých okolností na gauči zanechat, použijte odstraňovač skvrn na bázi enzymů (nebo prací prostředek). Smíchejte ho v poměru 1 čajová lžička na hrníček teplé vody. Skvrnu pak vyčistěte pomocí měkkého kartáče, kterým potřísněnou oblast lehce vydrhněte. Místo následně vysušte suchou textilií. Na závěr posypte oblast jedlou sodou (nasaje nepříjemné pachy), kterou nechte několik hodin působit. Po uplynutí doby ji vyluxujte.

Parní čistič umí zázraky

Skvělých výsledků dosahují parní čističe, které vás zbaví veškerých typů skvrn, a to docela rychle. Nevýhodou je, že jsou drahé a ne na každý gauč jsou vhodné.

Použijte deku

Když už jste svému zvířecímu miláčkovi dovolili zabírat místo, které mělo být původně určeno pouze pro vás, zkuste si s tím související úklid gauče trochu zjednodušit. Na místo, kam pes (či kočka) často ulehává, proto položte deku, kterou jednou za týden vyperte a máte vystaráno.

Zdroj: Autorský článek, další zdroj: thespruce.com.

Další zajímavé články