Kultura a styl

Černé skvrny na listech orchidejí značí plísňovou infekci. Posypte je skořicí

Nemoc se může rozšířit i na ostatní rostliny

autor

Tereza Hromádková

19. června 2022

 
FOTO / Depositphotos
Phalaenopsis neboli můrovec je nejhojněji pěstovaným druhem orchidejí a téměř každý má doma alespoň jednu rostlinu tohoto typu. Někdy však podle vzhledu rostliny poznáte, že něco není v pořádku. A tak je tomu i v případě černých skvrn na listech, které mohou značit napadení rostliny hnilobou či plísní.
Reklama

Dalo by se říci, že jsou orchideje velmi empatické, jelikož rychle reagují na jakoukoliv situaci, která se v jejich prostředí odehraje. A pokud je to něco, s čím nejsou spokojené, dají vám to téměř okamžitě vědět. Jedním ze způsobů jejich komunikace je výrazné černé skvrnění na listech, které značí bakteriální nebo houbovou infekci. Ovšem pozor, některé orchideje mají listy přirozeně skvrnité, ale toho byste si nejspíš všimli už při nákupu.

Bakteriální skvrnitost je celkem běžnou chorobou listů orchidejí. To ovšem neznamená, že byste nad ní měli mávnout rukou. Je totiž agresivním a pro ostatní rostliny nebezpečným onemocněním, které se velice rychle šíří z rostliny na rostlinu. Často je způsobeno tím, že byla rostlina vystavena dlouhodobě chladu a přílišné vlhkosti.

Černá hniloba

Černá hniloba nepostihuje jen okurky, mrkve a rajčata, ale i rostliny ve vaší domácnosti. Jednou z nich je i orchidej, která může touto chorobou onemocnět v případě dlouhodobé vlhkosti. "Pokud rostlinu pravidelně nekontrolujete, může černá hniloba rychle poničit celou orchidej. Způsobují ji nejčastěji houby Pythium ultimum a Phytophthora cactorum, které postihují jak Phalaenopsis, tak i jiné druhy orchidejí," vysvětlil pro thespruce.com Jon Vanzile, který je nejen mistrem zahradníkem, ale napsal i knihy o pokojových rostlinách a udržuje sbírku exotických rostlin.

Plísňová infekce

Černá plíseň je způsobena houbami, které se skládají ze spor, jež jsou schopny samostatného pohybu. Říkáme jim zoospory a vyskytují se ve vodě. "Jakmile se infikovaná voda dostane na list vaší orchideje, proniknou zoospory do tkáně rostliny a začnou další fázi životního cyklu. Objeví se malé vodnaté flíčky, které se postupně změní na černé skvrny. Infikovanou rostlinu je potřeba rychle ošetřit, aby neinfikovala i ostatní rostliny," doporučuje zahradník. I tak je ale velká pravděpodobnost, že rostlina infekci nepřežije.

Jak černou hnilobu poznat

Jak už můžete tušit z názvu, černou hnilobu poznáte podle typických černých fleků na listech orchideje. Tyto skvrny se rychle zvětšují a šíří na další listy, ale i listy dalších rostlin. Postižené listy také mohou začít kolem fleků žloutnout a měknout. Když listy v místě poškození stisknete, může z nich vytéct i tekutina.

Jak hnilobě předejít

Důležité je rostlinu už při prvních příznacích oddělit od ostatních, aby tekutina kapající z postižených listů nemohla ohrozit i ostatní orchideje. Udržujte rostliny v čistých květináčích, nenechte je dlouho stát ve vodě a pokud je pěstujete venku, umístěte je do vyvýšených květináčů, které jsou alespoň metr nad zemí. Vhodná je také dobrá cirkulace vzduchu v pěstební oblasti. Zjara také můžete v rámci prevence pohnojit rostlinu hnojivem s vysokým obsahem vápníku.

Zbavte se postižené oblasti

Abyste předešli šíření černé hniloby na rostlině nebo i na další orchideje, budete muset postižené místo odstranit. Připravte si ostrý dezinfikovaný nůž a postiženou oblast nekompromisně vyřízněte. V případě širšího postižení se nebojte odstranit klidně celý list, abyste měli jistotu, že nedojde k opětovnému rozšíření. Poté rostlinu umístěte na místo s dostatečným proudem vzduchu, aby rána dobře zaschla.

Rostlinu ošetřete fungicidem

Jakmile odstraníte všechna postižená místa, nezapomeňte orchidej ošetřit vhodným fungicidem, který ochrání zdravou tkáň rostliny. Můžete aplikovat fungicidní postřik, který seženete v každém zahradnictví, anebo si vyrobit vlastní, pokud se vyhýbáte chemickým přípravkům. Nejlépe funguje obyčejná skořice, kterou můžete nasypat přímo na oblast, kde jste rostlinu ošetřovali. Na First Rays Orchids také doporučují smíchat skořici s kaseinovým lepidlem a vytvořit tak jakousi pastu, kterou můžete ošetřit čerstvé rány po vyříznutí černé hniloby.

Zdroj: Autorský článek, další zdroj: thespruce.com.

Další zajímavé články