Kultura a styl

Využití kávové sedliny: Odpudí slimáky, přitáhne žížaly do kompostu i odbleší psy

Pět tipů, jak ji využít doma i na zahradě

autor

Anna Janoušková

16. července 2022

 
FOTO / Unsplash
Káva patří mezi nejoblíbenější nápoje po celém světě. Lidé ale často využijí jen vyluhovanou část a lógr vyhodí do odpadkového koše. Přitom právě použitá kávová sedlina je skvělým pomocníkem jak v domácnosti, tak na zahradě.
Reklama

Jak se v poslední době ukazuje, požitek z kávy nemusí být zakončen posledním douškem lahodného teplého či studeného nápoje. To, co vám na dně hrníčku zbyde, je totiž zrovna tak báječné, jako to, co jste právě vypili. Jen ne co se týče chuti, ale mnohostranných účinků v péči o domácnost i zahradu.

Odpuzuje slimáky a další škůdce

V těchto dnech zahrádkáři napříč republikou zápasí nejen s náletem mšic, ale také s invazí slizkých slimáků, kteří ničí jejich opečovávanou úrodu. I přes každodenní sbírání, hubení či krmení slimáků granulemi jich každý den k vašim rostlinám přilezou stovky dalších? Zkuste jim v tom zabránit použitím kávové sedliny, jako zahrádkářka Olga Taušová z Mladé Boleslavi. "Kolem všech rostlin a plodin vytvořte plůtek z centimetr široké linky kávové sedliny a slimáci se jim vyhnou obloukem. Jestli totiž něco skutečně nesnáší, tak je to vůně kávy. Navíc vytvoří sedlina bariéru, přes kterou slimáci neradi lezou. Občas nějakého z listu seberu, ale je to spíš výjimka," tvrdí. Sedlina ale podle ní odpudí i mravenčí kolonie a další ohavné škůdce. Některé složky kávy navíc mohou být pro hmyz vyloženě toxické, jak se uvádí v nedávné studii.

Odbleší vašeho mazlíčka

Někdy ani nevíte, jak jste k tomu přišli, ale zaregistrujete, že v srsti vašeho psa si vesele poskakují blechy. Pokud nechcete použít chemické šampony a jiné prostředky k odstranění blech z kožíšku vašeho mazlíčka, protože se bojíte vedlejších účinků a podráždění kůže, můžete vyzkoušet lógrovou kúru. Nejprve umyjte svého psa vodou a šamponem a následně aplikujte kávovou sedlinu a důkladně ji vetřete do srsti. Opláchněte a psa nechte nejlépe venku oschnout. Je-li váš pes ale skutečně silně zablešený, raději se poraďte s veterinářem.

Opraví poškrábaný nábytek

Když si koupíte nový nábytek, jednoho dne dojde k tomu, že na něm objevíte první škrábanec, který pak působí jako pěst na oko. Naštěstí vám i s tímto problémem může pomoci lógr, který po vás zbyl na dně hrníčku. Kávová sedlina má totiž podobné účinky, jako většina přípravků k odstranění šmouh a škrábanců. Jednoduše vezměte štětičku do ucha, nakapejte na ni pár kapek vody a konec obalte v kávové sedlině. Následně lehce poklepejte špičkou štětičky na poškozenou plochu a vyčkejte čtvrt hodiny. Následně vyleštěte jemnou textilií. Barva kávy se vsákne do poškozeného místa, čímž drobný škrábanec věrně zakryje.

Neutralizuje pachy

Vůně kávy je omamná a velice příjemná. Ale nejen to. Má i skvělou vlastnost, že absorbuje nežádoucí pachy, tudíž ji lze použít jako neutralizér vůní v lednici, mrazáku, spíži či jinde, kde je to potřeba. A když zbylý lógr nasypete do starých čistých ponožek či textilních sáčků, můžete si vyrobit i přenosné osvěžovače vzduchu, které pak můžete vložit do bot, sportovních tašek, šuplíků či do auta.

Obohatí zahradu

Když už pro kávu nenajdete vhodné využití, nikdy ji nevyhazujte do domácího odpadu. Mnohem lépe uděláte, když ji přidáte do kompostovací nádoby nebo přímo do kompostu. Je totiž velmi bohatá na dusík, což přitahuje žížaly doslova jako magnet. "Přisypáním kávové sedliny proto přispíváte k tomu, že se u vás budou chtít žížaly zdržet o něco déle. Navíc lógr obsahuje hořčík, draslík, vápník a další vitaminy a minerály, což z nich dělá výborné přírodní hnojivo na zahradu, ale i k pokojovým květinám," doplňuje zahrádkářka.

Zdroj: Autorský článek

Další zajímavé články