Kultura a styl

Nejhorší věci, kterými se mohou psi a kočky doma otrávit. Pozor hlavně na ovoce a sladidla

Některé potraviny jsou pro vaše mazlíčky jedovaté

autor

Tereza Hromádková

11. ledna 2023

 
FOTO / Pexels
Někteří psi jsou v jídle skutečně nevybíraví a snědí téměř cokoliv, co jim nabídnete, ale někdy i to, co jim není určeno. O to hůř, když pozřou něco, co je pro nás lahůdkou, ovšem naše zvířecí mazlíčky to může stát život, nebo jim minimálně způsobit nepříjemné zažívací potíže.
Reklama

Psi i kočky mají mlsné jazýčky, o čemž se můžeme přesvědčit kdykoliv něco upadne na zem, nebo kdykoliv si nandáme na talíř něco dobrého. Především psí oči na nás dokážou zírat několik minut bez jediného mrknutí a jakmile upadne na zem kus něčeho dobrého, ve vteřině to zmizí. Existují však věci, které by do zvířecí tlamy přijít neměly.

Problémy nezpůsobuje jen čokoláda

Někdy máme doma volně přístupné věci, které se mohou stát potravou pro naše nenechavá zvířata a způsobit jim tak řadu nepříjemných zdravotních komplikací. Může se jednat o určité potraviny, domácí prostředky, léky a další věci. Které to jsou a jak se zachovat při jejich případném pozření, se dozvíte v následujících řádcích.

Úkol č. 1: kontaktujte lékaře

Kdykoliv zaznamenáte, nebo si uvědomíte, že vás pes (nebo kočka) sežral něco, co neměl, ihned kontaktujte svého veterinárního lékaře. Počítejte pak s tím, že se vás bude ptát na otázky, které se týkají věku, plemene, hmotnosti a případných zdravotních stavů či léků, které vaše zvíře běžně užívá. Následně byste měli být schopni popsat, co a kdy zvíře snědlo a kolik toho snědlo. Všechny tyto informace mohou pomoci lékaři stanovit, zda je potřeba vyhledat okamžitou lékařskou pomoc, nebo zvíře jen určitou dobu sledovat.

Jak poskytnout první pomoc

Vždy nejprve kontaktujte lékaře a řiďte se jeho radami. Pokud to váš veterinární lékař vyloženě nedoporučí, nevyvolávejte zvracení, protože by mohlo způsobit ještě vážnější škody. Jako například čisticí prostředek, který by mohl způsobit popáleniny žaludku a jícnu a v určitých případech je mnohem horší, když ho pes vyzvrací, protože žene škodlivou látku opět stejnou cestou ven. Nejlepší je ovšem vždy postupovat preventivně tak, abyste otravě předešli.

Co před zvířaty doma skrývat

Jak již bylo řečeno, některé věci, které máme běžně doma, mohou našim zvířatům způsobit řadu komplikací. Jedná se především o následující věci.

Některé potraviny

Ne všechny potraviny, které máme rádi, chutnají nám a přinášejí nám potěšení, přinášejí stejný požitek i našim mazlíčkům. Bohužel to však neznamená, že o ně nejeví zájem. Někdy chceme dát svým zvířecím mazlíčkům něco na přilepšenou, čímž jim můžeme způsobit nepříjemné, a někdy i život ohrožující, stavy. Jedná se především o hroznové víno, hrozinky, cibuli, česnek a vařené kosti. Jestliže máte doma psa, dejte si dobrý pozor na sladidlo xylitol. Podle lékařské ředitelky ASPCA Animal Poison Control Center Dr. Tiny Wismer je "xylitol pravděpodobně nejvíce nebezpečná potravina, kterou může pes pozřít, jelikož může snížit hladinu cukru v krvi a způsobit až selhání jater." Psům ani kočkám rovněž nenabízejte alkohol. A to ani z legrace třeba jen pivní pěnu.

Vysokoprocentní čokoláda

Speciální podskupinu potravin, které by pes nikdy neměl dostávat záměrně a mělo by mu být zabráněno konzumovat je náhodně, tvoří všechny druhy čokolád včetně kakaa. "V kombinaci s dalšími potravinami se totiž jedná o potravinu, která je na prvním místě v seznamu pochutin, které mají na svědomí zdravotní komplikace u psů," upozorňuje Dr. Wismer. Toxicita čokolády je přímo úměrná váze zvířete a procentu kakaa v čokoládě. Například dvacetikilovému psu stačí ke způsobení záchvatů zkonzumovat necelých 50 gramů čokolády na vaření.

Volně prodejné léky a léky na předpis

Mezi léky, které míváme běžně doma, paří například ibuprofen, paralen, ale i léky proti nachlazení a bylinné doplňky. Tyto léky však mohou být pro naše zvířata velice nebezpečnou potravou, která jim může způsobit silné zdravotní komplikace. Své léky si proto dobře střežte a pokud vaše zvíře trpí bolestí nebo určitou chorobou, řešte ji s veterinárním lékařem. Volně prodejné léky nepatří psům do úst.

Veterinární produkty na předpis

Léky, které jsou určeny lidem, nemají ve většině případů vábivou vůni a chuť, aby se snížila pravděpodobnost náhodného pozření nejen dětmi. Ovšem u psů a koček je to jiné. Aby pes lépe pozřel lék, který je pro něj určen, bývá někdy ochucený a ovoněný a lépe se žvýká. Proto někdy nemusí být pro psa problém sníst krabičku na posezení.

Barvy, ředidla a domácí potřeby

Barvy, lepidla, čisticí prostředky a další domácí potřeby či potřeby pro kutily držíte jistě mimo dosah svých dětí. Pokud však děti nemáte, existuje přesto pádný důvod, proč je mít schované z dosahu i vašich mazlíčků. Pes i kočka totiž mohou náhodně ochutnat i toxickou tekutinu, o které se mylně domnívají, že se jedná o nápoj.

Jedy na krysy a insekticidy

Obzvláště na chalupě či zahradě hrozí, že vaše zvíře náhodně pozře jed, který je určen krysám či jiným zahradním škůdcům. Proto vždy kupujte jen takové prostředky, které jsou zdravotně nezávadné pro vaše domácí mazlíčky. Totéž platí i pro insekticidy, kterými se snažíte vyhubit mravence či jiný hmyz, ale i další jedy z řad pesticidů.

Domácí i venkovní rostliny

Máte rádi květiny? Tak jich máte plnou zahradu i byt? Rozumíme. Ta vůně, ale i pohled jsou k nezaplacení a vytváří ten pravý domov. Jenže některé z nich jsou pro vaše mazlíčky jedovaté. Platí to především pro brambořík, vánoční hvězdu, tlustici, asparágus, ale i venkovní rostliny jako břečťan, náprstník, oleandr, zlatý déšť, kosatec či rododendron.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: goodhousekeeping.com, ireceptar.cz.

Další zajímavé články