1. Nenecháte pánev rozehřát
Litina je ceněná pro svou schopnost rozpálit se a zůstat rozpálená, ovšem má tendenci vytvářet horká místa, která mohou vést k nerovnoměrnému vaření a připalování. Abyste tomu zabránili, nejprve si pánev předehřejte v troubě, ať už se pak chytáte péct, vařit nebo restovat. Umístěte pánev do trouby a poté ji zapněte na 200 °C. Nechte pánev, aby se v troubě pozvolna zahřála a poté ji s pomocí chňapky vyjměte a můžete začít vařit.
2. Používáte jen jednu pánev
Jednou z magických vlastností litiny je to, že je stejně výjimečná při pečení lososa jako při přípravě lahodných brownies. Její poloporózní povrch však může zapříčinit, že pokud používáte jednu pánev na všechno, časem si můžete na talíř naservírovat koláč s rybím nádechem. Pokud je to možné, investujte do samostatné pánve pro jídla typu: ryby, česnekové omáčky, mořské plody a cokoliv, co může předat pachy jiným potravinám a druhou pánev pak používejte na vše ostatní.
3. Pánev čistíte pozdě
Nejlepších a nejjednodušších výsledků při čištění litiny dosáhnete, když se do úklidové mise pustíte ještě ve chvíli, kdy je pánev ještě teplá od předchozího vaření. Opláchněte ji teplou vodou, přidejte trochu jedlé sody a/nebo soli a jemně odstraňte veškeré nečistoty pomocí houby, mycího hadříku, nebo nylonové drátěnky. Jedlá soda pomůže potlačit přetrvávající pachy a zároveň působí jako antibakteriální činidlo a sůl působí jako velmi jemný abrazivní prvek.
4. Necháváte pánev odmočit
Namočit litinovou pánev do dřezu plného vody je recept na to, jak docílit, aby vám vaše litinová pánev brzy zrezla. Zrovna tak mytí v myčce. Místo toho pánev vyčistěte co nejdříve, aby odmáčení nepotřebovala.
5. Pánev uklízíte mokrou
Pokud můžete, před uskladněním pánev důkladně otřete, protože voda je nepřítelem železa číslo jedna – vede k rezivění, opotřebení a předčasnému poničení pánve. Když se o svou pánev budete dobře starat, zabráníte poškození dříve, než k němu dojde stářím. Pokud také nemáte závěsný stojan na hrnce a bojíte se poškrábání, vložte mezi pánve papírový talíř nebo kuchyňskou utěrku. Pánve pak můžete vrstvit na sebe a efektivně je uskladnit.
Zdroj: allrecipes.com, thekitchn.com.