Pití

Co se stane s vaším tělem, když smícháte alkohol a kofein: Hrozí horší kocovina, velká dehydratace i selhání srdce

Pozor na tuto zdánlivě nevinnou kombinaci

autor

Kateřina Korňová

17. května 2022

 
FOTO / Unsplash
Velmi oblíbená, ovšem nikoliv bezpečná praktika. O čem je řeč? O kombinaci alkoholu a nápojů obsahujících kofein, jako je například káva nebo energetické nápoje. Ve snaze zdokonalit svůj drink nebo naopak utlumit jeho účinky v závěru večera můžete přispět k otupění vůči alkoholu nebo ohrozit své tělo nebezpečnou dehydratací. To ale nejsou zdaleka všechna rizika.
Reklama

Alkoholické koktejly, ve kterých se mísí kofein s alkoholem, patří k oblíbeným drinkům již po celá desetiletí. Jedním z nejoblíbenějších drinků je energetický nápoj s vodkou, espresso martini nebo třeba smetanová irská káva s whisky. Jestliže patříte mezi průměrného čtyřicátníka, už jste alespoň jeden ze jmenovaných nápojů někdy v životě pili, nebo jste o něm alespoň slyšeli. Napadlo vás ale někdy, že to pro vaše tělo nemusí být zrovna nejlepší kombinace? Ukázalo se totiž, že kofein s alkoholem má na tělo dokonce velký dopad, a to ne zrovna dobrý.

1. Oslabené vnímání účinků alkoholu

Když si namícháte drink, ve kterém zkombinujete sílu kofeinu a alkoholu, může se stát, že budete účinky alkoholu vnímat mnohem méně. Díky tomu můžete dojít k závěru, že jste méně opilí, než ve skutečnosti jste. Tato kombinace vás navíc udrží v bdělejším stavu, díky čemuž ve finále vypijete více alkoholu.

2. Silná dehydratace

Jak alkohol, tak kofein způsobují samy o sobě dehydrataci, pokud se tomu současně nepřizpůsobí pitný režim. Kombinace obou látek však jejich efekt ještě násobí. "Kombinovat alkohol s kofeinem, ať už to je káva samotná, nebo energetické nápoje, není ze zdravotního hlediska bezpečná. Obě látky totiž nemalou měrou přispívají k dehydrataci organismu, což může být v případě jejich kombinace ještě mnohem více nebezpečné, a to kvůli dvojnásobné dehydrataci," myslí si nutriční terapeutka Jitka Rusková.

3. Vliv na střevní mikroflóru

Alkoholické nápoje a tekutiny obsahující kofein našim střevům nepřináší vůbec nic dobrého, ba naopak. Mohou dokonce zanítit střevní výstelku. "Dát si občas sklenici piva nebo vína není žádný problém, ale pokud pijete pravidelně a kombinujete alkohol s kofeinem, může to mít na vaše zdraví jisté negativní dopady. Z mého pohledu je to jednoznačně zátěž pro žaludek a jícen," myslí si internista a gastroenterolog z New Yorku Dr. Niket Sonpal. Nadměrné množství alkoholu může způsobovat gastritidu nebo určité formy zánětů žaludku, které mohou vést k pálení žáhy, refluxu či nevratnému poškození jícnu.

4. Negativní dopady na srdce

Z krátkodobého hlediska může kombinace alkoholu a kofeinu zvyšovat vaši srdeční frekvenci a krevní tlak, což má na svědomí především kofein. Podle pediatra Scotta Hadlanda se ale tento problém obvykle vyřeší vyloučením alkoholu a kofeinu z těla. "Ovšem pokud tyto dvě látky kombinujete pravidelně, může se stát, že vaše srdeční frekvence zůstane zvýšena déle, ochabnou srdeční svaly a dojde k selhání srdce," upozorňuje Dr. Hadland. Navíc i jednorázová konzumace většího množství alkoholu a kofeinu může vyvolat poruchy srdečního rytmu.

5. Nepříjemnější a delší kocovina

Tolerance alkoholu a kofeinu a jejich následné zpracování našim organismem se u jednotlivých lidí liší. Někteří lidé metabolizují kofein i alkohol téměř okamžitě, jiným to trvá velmi dlouho. Druhá skupina je přitom nepříjemnými stavy, které zahrnují bolesti hlavy, stahy žaludku, zvracení, migrény a další vedlejší účinky spojené s kocovinou, ohrožena mnohem více. "Kombinace alkoholu a kofeinu pak může u těchto lidí způsobovat silné žaludeční nevolnosti a kyselý reflux, který je způsoben především dehydratací, za kterou nese vinu hlavně silná dehydratace," myslí si Dr. Hadland.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: wellandgood.com, cdc.gov.

Další zajímavé články