Pití

Osvěžující letní cider: Schovejte slupky od jablek a udělejte si ho doma

Jablka jsou velmi zdravá a skvělá k přípravě moštů a ciderů

autor

Tereza Hromádková

06. června 2022

 
FOTO / Pixabay
S jablečnými a dalšími cidery se v posledních letech roztrhl pytel a mnoho z nás si bez tohoto perlivého alkoholického nápoje dokáže jen stěží představit horké letní večírky. Příležitostí, kdy se napít vychlazeného cideru, najdete přes prázdniny nespočet a když vám třeba na chalupě dojdou zásoby, můžete si dát v klidu nohy na stůl a z přebytku ovoce si připravit vlastní.
Reklama

Domácí cider je nejen mnohem čerstvější, ale i chuťově plnější. Výhodou je, že se dá připravit téměř z jakéhokoliv ovoce, a to klidně i z jeho zbytků, jako jsou odkrojky, slupky či nedojedené nakrájené kousky, které nechaly na talíři vaše děti. Vše, co budete potřebovat, máte možná i doma. Neobejdete se bez ovoce (případně džusu), vhodné nádoby a kvasné zátky. Trvat vám to celé bude asi hodinu, pak už bude ovoce pracovat samo. Navnadili jsme vás? Tak pojďte na to!

Kolik obsahuje alkoholu

Jablečný cider není ničím jiným než jakýmsi jablečným vínem. Kvašené ovoce se přemění v alkoholický nápoj, který obsahem alkoholu odpovídá zhruba točené dvanáctce. Ovšem tu si často jen stěží dají například celiaci a všichni, kteří nemohou pivu pro jeho hořkost přijít na chuť. Máte-li však rádi spíš sladké ovocné pití, je pro vás domácí cider nápojem číslo jedna.

Využijete i zbytky

Skvělou zprávou je, že k výrobě domácího cideru nemusíte používat pouze ta nejkrásnější a nejkvalitnější jablka, která jsou často velmi drahá. Vybraná jablka (a další zbytky z nich) musí splňovat jedinou podmínku: nesmí být nahnilá či plesnivá. Podobné nároky jsou kladeny i na nádobu, ve které bude cider kvasit a na kvasnou zátku. Vše musí být před použitím důkladně vyčištěno, aby se vaše dvouměsíční snaha nezměnila v plesnivé smradlavé cosi, které budete muset vylít do záchodu.

Dalším pravidlem je, že byste v průběhu kvašení neměli vznikající cider ochutnávat, abyste do nádoby nevnesli ani smítko nečistot, které by mohlo způsobit vznik plísní. Rovněž by do nádoby neměl vnikat vzduch, což zajišťuje právě kvasná zátka. Pokud ji doma nemáte, seženete ji od padesáti korun výš.

Jak ho vyrobit doma

Z důkladně očištěných jablek vylisujte šťávu, kterou naplňte kvasnou nádobu (například demižon) a utěsněte kvasnou zátkou. Ta slouží k tomu, aby mohl vzduch unikat ven, ale nedostal se dovnitř. Vylisovaná šťáva (chcete-li mošt) by se měla následně uskladnit v chladné místnosti ( 10 až 15 °C) po dobu dvou měsíců. Chcete-li postup urychlit, můžete ke šťávě z jablek přidat nejlépe pivovarské kvasnice, ale zvládnete to i se špetkou droždí. Po uplynutí doby šťávu přelijte do čisté nádoby a nechte ještě pár dní dojít. Poté vychlaďte a konzumujte.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: vitalia.cz, firstwefeast.com.

Další zajímavé články