Pití

Šampaňské, prosecco nebo šumivé víno aneb Jak vybrat kvalitní bublinky na novoroční přípitek

Když chcete, aby vám přípitek chutnal, musíte si správně vybrat

autor

Kateřina Korňová

28. prosince 2021

 
FOTO / Pexels
Konec roku se nezadržitelně blíží, silvestrovské oslavy už jsou za rohem. Mnoho z nás už se nemůže dočkat, až udělá za předchozím, pro někoho velmi náročným rokem, tlustou čáru a oslaví příchod nového roku 2022. Zároveň si ale většina z nás často láme hlavu nad tím, jaké bublinky na novoroční přípitek vybrat. Demi sec nebo brut, šampaňské nebo prosecco? 
Reklama

Výběr nápoje, jako je právě šampaňské, vyžaduje pečlivý a promyšlený přístup. Dobré šampaňské na přípitek musí mít jiskru, správný počet bublinek, příjemné a čisté barvy a především vyváženou chuť. Šampaňské je univerzální nápoj, který se hodí na každou oslavu, a to, které vyberete, závisí především na osobních preferencích, ale řídit se můžete i podle ceny, nebo kategorie, do které spadá.

Individuální chuťové preference závisí na několika okolnostech. Při výběru šampaňského musíte rovněž zvážit vaše finanční možnosti, jelikož kvalita výrobku přímo závisí na jeho ceně. Dobré šampaňské zkrátka nemůže být levné. Ovšem dobré prosecco nebo šumivé víno nemusí stát zrovna majlant, aby se s ním dalo připít. Záleží, co od toho čekáte.

Nejsou bublinky jako bublinky

Ne všechno, co má v sobě bublinky, je šampaňské. Ale vadí to vůbec? Kdo z nás, kteří nejsme zvyklí pít pravé šampaňské za horentní sumy, vůbec pozná rozdíl? Stačí, když budete vědět, že perlivá vína jsou ta, která jsou při lahvování uměle sycena oxidem uhličitým a naopak v šumivých vínech vzniká oxid uhličitý samovolně díky procesu druhotného kvašení, které má za následek bublinky typické pro šampaňské a šumivá vína.

Pravé šampaňské

Šampaňské a šumivé víno mohou někdy být jedno a totéž, jelikož šampaňské se řadí mezi šumivá vína. Ale ne všechna šumivá vína jsou šampaňské. Výroba šampaňského je podrobena velmi přísným kritériím a poznáte ho podle nápisu "Champagne" na etiketě. Žádné jiné šumivé víno na světě nesmí toto označení na své etiketě nést. Vyrábí se pouze v severovýchodní Francii v oblasti Champagne-Ardenne a smí se vyrábět pouze z odrůd Pinot Meunier, Pinot Noir a Chardonnay.

Proseco - levnější varianta

Bílé šumivé víno, jehož jméno smí být používáno pouze v určitých oblastech severní Itálie. Jeho název vznikl podle vesnice Prosecco, které leží v blízkosti města Terst. Když vyberete kvalitní prosecco, můžete si být jisti, že držíte v ruce levnější alternativu pravého šampaňského. I díky tomu jeho popularita stále roste. Hodí se jak k slavnostnímu přípitku, tak do míchaných drinků. Každé správné prosecco musí mít ochrannou známku DOC nebo známku nejvyšší kvality DOCG. 

Kolik obsahuje cukru – jak chutná?

Jak šampaňské, tak všechna šumivá vína můžeme řadit do jednotlivých kategorií podle obsahu cukru. Toto je nejspíš nejdůležitější informace, protože podle kategorie můžeme už na etiketě poznat, jestli nám šumivé víno bude chutnat. Brut nature je absolutně bez přidaného cukru, extra brut je s příměsí maximálního množství 8 gramů cukru na litr vína, dalším stupněm je velmi běžně prodávaný brut, který obsahuje méně než 15 gramů cukru na litr.

Pak je kategorie extra sec, která má obsah cukru vyšší, a to až do 20 gramů na litr, sec obsahuje až 30 gramů cukru, nejznámější demi-sec až 50 gramů cukru na litr a nejsladší šumivá vína se nacházejí v kategorii doux a obsahují více než 50 gramů cukru na litr. Taková šumivá vína se často mezi lidmi považují za nejchutnější, ovšem hlava z nich bolí ještě další dva dny.

Zdroj: womanuntamed.com, nejlepsidrinky.cz, magazin.recepty.cz.

Další zajímavé články