Pití

Kávu jako z kavárny můžete mít na svém stole každé ráno. S triky, které používají baristé, to zvládnete hravě

Nespokojte se s unylou chutí instantní kávy

autor

Kateřina Korňová

22. ledna 2022

 
FOTO / Unsplash
Ptáte se, jak je možné, že v kavárně chutná váš šálek vždycky jinak, než u vás doma? Přestali jste kupovat instantní kávu ve snaze dosáhnout stejně lahodné chuti, kterou vás vždy káva ve vaší oblíbené kavárně potěší? Koupit dobrou kávu ale nestačí. Také musíte vědět, jak ji namlít, uchovávat, vařit a spoustu dalších věcí. S triky baristů si doma připravíte tak dobrou kávu, že se sami budete divit.
Reklama

Trik č. 1: Dobře vyberte odrůdu

Při výběru se zaměřte na to, odkud vaše káva pochází. Kávová zrnka z Afriky jsou obvykle tmavá a kyselá, ty z Jižní Ameriky jsou méně kyselá a spíše středně pražená. Pokud si nejste jisti, s jakou kávou začít, zkuste kávu z Guatemaly, která se pěstuje ve Střední Americe, je komplexní a má vyváženou chuť získanou nejen díky střednímu pražení.

Síla, chuť i kyselost kávy se odvíjí od místa původu

Trik č.2: Kupujte zrnkovou kávu

Pokud chcete šálek dobré kávy, potřebujete dobrá kávová zrna. Pokud ve svém okolí nemůžete najít místní pražírnu kávy, můžete si doma uvařit kvalitní kávu tak, že si koupíte celá zrna, která si doma namelete sami. Ve srovnání s mletou kávou je celozrnná káva čerstvější a chuťově výraznější.

Trik č.3: Odměřujte správné množství

Pro přípravu výborné kávy se doporučuje používat doma váhu. Měli byste totiž vědět, kolik kávy máte použít, abyste připravili dokonalý šálek se správnou sílou a rovnováhou. Na jeden šálek kávy se doporučuje odměřit zhruba 6 - 12 gramů kvalitní mleté kávy. Nižší hodnotu použijte, pokud chcete jemnou kávu, nejvyšší hodnotu pak zvolte, pokud chcete silnou aromatickou kávu, která vás postaví na nohy.

Trik č.4: Namelte jen tolik, kolik potřebujete

Nemelte všechna kávová zrna najednou. Udržujte svou domácí kávu co nejčerstvější tím, že namelete pouze takové množství kávových zrn, které plánujete ihned použít.

Trik č.5: Kávu dobře skladujte

Po otevření by měla být káva uložena v nádobě, která chrání kávu před slunečními paprsky. Skladujte ji proto v tmavé keramické nebo skleněné nádobě. Káva tak zůstane čerstvější. Kávu se nedoporučuje uchovávat v lednici ani mrazáku. Pokud tak učiníte, hrozí riziko, že káva absorbuje vlhkost, což může ovlivnit i její chuť.

Trik č.6: Používejte jen filtrovanou vodu

Když přijde na vaření kávy, záleží i na vodě. Pro přípravu svých kávových nápojů používejte vždy filtrovanou vodu, kterou uchovávejte v lednici a v případě potřeby použijte.

Trik č.7: Zvolte způsob vaření kávy

Ne všechny metody vaření kávy jsou si rovny, takže si jistě budete chtít vybrat něco, co nejlépe vyhovuje vašemu životnímu stylu a chuťovým pohárkům. Pro rovnoměrnou, jemnou konvici kávy je nejlepší volbou automatický překapávací kávovar. French Press je zase skvělým způsobem, který je nenáročný jak na přípravu, tak na údržbu. Skvělou volbou je rovněž Chemex, ve kterém dokáže připravit kávu úplně každý a navíc se jedná i o skvostný designový prvek. Moka konvice zase nezabere moc místa, ale zato připraví opravdu silnou kvalitní kávu.

Trik č.8: Nezapomínejte na čištění

Kávová zrna jsou mastná a pokud dobře neumyjete konvici na kávu a vše, co k její přípravě používáte, nahromaděná mastnota může nepříjemně ovlivnit chuť vaší kávy.

Trik č.9: Koření ke kávě patří

A pokud vás přestane chuť vaší kávy bavit, zkuste do ní přidat koření, které ji ozvláštní. Skvěle se hodí například skořice, muškátový oříšek, kardamom, mleté nové koření, hřebíček, nebo třeba pomerančová kůra. Někteří baristé doporučují přidat i špetku soli.

Další zajímavé články