Tipy a triky

Rozbité sklo už vás nemusí trápit. Všech střepů se snadno zbavíte i bez vysavače. Stačí mokrý hadřík nebo plátek chleba

I drobné střípky snadno posbíráte pomocí praktických triků

autor

Jitka Wolfová

16. května 2022

 
FOTO / Unsplash
Když vám nedopatřením spadne sklenička a rozpadne se na tisíc kousků, co uděláte? Pokleknete, posbíráte největší kusy a zbytek vyluxujete ve snaze zbavit se i těch nejmenších střípků, které by se mohly vám nebo vašim dětem či čtyřnohým mazlíčkům zapíchnout do bosých nohou. Záleží ale na typu vysavače. Některým by se totiž sklo vysávat dokonce vůbec nemělo. A máme i typ, jak se střepů zbavit, když vysavač doma (nebo na chalupě) nemáte.
Reklama

Kdykoliv vám spadne na zem sklenice nebo třeba žárovka, určitě si řeknete, jak je vůbec možné, aby tak malý kousek vytvořil tolik drobných střípků. Ve chvíli, kdy se daný předmět roztříští o podlahu, si jistě říkáte, že se drobné střepy dostaly do všech koutů místnosti a začnete se obávat, abyste je vůbec všechny posbírali. Pro jistotu tedy posbíráte velké kousky a vše ostatní vyluxujete. Je ale bezpečné sklo vůbec vysávat? Odpověď je celkem jasná: ne, ale záleží na typu vysavače.

Klasickým vysavačem nikdy

Vysavač je domácím pomocníkem k nezaplacení. Rozsypanou sůl, zaschlé bláto z dětských bot, psí chlupy v rohu pokoje nebo prach za skříní vyřeší snadno, rychle a bez práce. Jenže existují věci, které bychom vysavačem uklízet neměly. A mezi nimi jsou právě i střepy, které totiž mohou poškodit vakuum. Rovněž může dojít k protržení pytle, ve kterém se vyluxovaný materiál hromadí, což by vám jistě náladu nezvedlo, protože byste pak museli uklízet daleko větší nepořádek než jednu hromádku střepů na zemi. Rozbité střepy ale mohou také poškrábat vnitřní část podtlaku a pokud se rozhodnete vysát i větší kusy, mohou i ucpat hadici. Při jejich následném odstraňování poškrábete nejen její vnitřek, ale i své ruce. A pozor, protože i menší kusy, které ucpat hadici nemohou, ji mohou protrhnout. I menší díra pak může způsobit, že vysavač ztratí sací schopnost a úklid nebude tak efektivní.

Sklo vysajte ručním vysavačem

Dobrou volbou je ruční vysavač na drobné nečistoty a doplňkový úklid, který nemá ani hadici ani pytel. Nahromaděné nečistoty pak jen vysypete z nádobky přímo do koše. I tak se ale držte následujícího postupu.

Posbírejte velké kusy

Nejprve si vždy navlékněte jakoukoliv obuv, abyste se vyhnuli poranění chodidel. Vezměte si k ruce smetáček a lopatku a velké kusy na lopatku nameťte. V případě, že vám skleněný předmět spadne na koberec, posbírejte velké kusy na lopatku ručně. Několikrát se mi stalo, že jsem se snažila namést střepy na lopatku na koberci a akorát jsem si tak rozházela střepy ještě do větší vzdálenosti. Z lopatky pak velké střepy přesypte do papírového pytlíku - mě se nejvíc osvědčily ty, které mám doma v zásobě na psí exkrementy, ale stejně fungují papírové pytlíky na svačiny (pokud je doma máte). Jestliže nemáte nic z toho, postačí i obyčejný papír nebo kuchyňská papírová utěrka.

Zbytek vysajte ručním vysavačem

Máte-li doma ve skříni ruční vysavač bez hadice, je to ideální nástroj k vyluxování všech zbývajících drobných střípků. Pokud máte doma i antistatické koště, smeťte nejprve vše na hromádku tímto skvělým pomocníkem, který  se pomalu dostal z kadeřnických salonů i do běžných domácností. Poté použijte ruční vysavač a systematicky vše vyluxujte.

Jde to i bez vysavače

Před samotným úklidem doporučuji rozsvítit všechna světla, která máte k dispozici a klidně použít i svítilnu mobilního telefonu. Nejenže mohou střípky házet na podlahu stín, ale při dopadu světla se budou i třpytit, což vám usnadní práci. Nejprve odstraňte z místa dopadu a jeho okolí všechny židle, stoly, křesla a další nábytek, ať máte jistotu, že nevynecháte ani centimetr čtvereční. Poté sesbírejte všechny viditelné kusy skla a vhoďte je do papírového sáčku. Poté důkladně zameťte oblast (antistatickým) koštětem, přičemž provádějte krátké tahy, abyste malé kousky nerozházeli po celé místnosti. Nameťte na lopatku a přidejte do pytlíku.

A pokud chcete mít téměř absolutní jistotu, mám pro vás ještě trik na závěr. Vezměte si k ruce několik papírových utěrek a lehce je navlhčete obyčejnou vodou. Tento krok udělejte až ve chvíli, kdy budete považovat úklid za dokončený. Navrstvěte alespoň tři vrstvy papírových utěrek na sebe, navlhčete je a oblast ještě lehce přetřete. Pokud na zemi zbyly ještě droboučké střípky, přichytí se vám na utěrku a vy je pak snadno vyhodíte do odpadkového koše. Moje babička za stejným účelem dokonce používala čerstvý plátek chleba, který pak vyhodila do odpadků i se zapíchnutými střepy. Podobně funguje i váleček na textil - ať už omyvatelný, nebo odlepovací.

Zdroj: Autorský článek.

Další zajímavé články