Tipy a triky

Nejlepší cviky pro štíhlé nohy, které můžete provádět i v práci. I malé protažení denně se počítá

Zůstaňte fit a zpevnění, i když sedíte celý den u stolu

autor

Kateřina Korňová

25. května 2022

 
FOTO / Depositphotos
Chcete do léta zhubnout, posílit svaly a cítit se zdravější, ale máte pocit, že vám to vaše práce znemožňuje? Nemáte čas na fitko a doma se vám cvičit nechce? Žádný problém, existuje řada cviků, které lze provádět i u vašeho pracovního stolu. O některých z nich dokonce nemusí vědět nikdo jiný než vy.
Reklama

Posilovací motýlek na stehna

Celkem levný posilovací nástroj, který seženete v každé prodejně se sportovním vybavením. Je potažený měkkým molitanem a určený nejen k posilování stehen, ale rovněž prsních svalů a paží. Je ideální cvičební pomůckou, která vás udrží v kondici, i když celý den sedíte na židli. A že o tom při své práci redaktorky můžu vyprávět. Při cvičení se na své židli posuňte dopředu, abyste seděli jen na kraji židle, vložte posilovací pomůcku mezi rozkročená stehna a snažte se je přes tlak posilovacího motýlka dávat k sobě. A pokud prozatím nechcete investovat do cvičebních pomůcek peníze, můžete mezi stehna vložit nafukovací míč nebo vyzkoušet cvik, který se rovněž jmenuje "motýlek". Pokud můžete, posaďte se na zem, nohy pokrčte do stran a chodidla stiskněte k sobě. Uchopte je rukama a minutu vkuse kmitejte. Můžete opakovat i víckrát. Je to navíc výborný cvik na uvolnění pánve.

Rehabilitační rotoped

Skvělou cvičební pomůckou, která se dá sehnat pod tisíc korun, je malý a skladný rehabilitační rotoped. Můžete ho mít schovaný pod stolem a jakmile budete mít chuť si trochu zaposilovat, spálit pár kalorií a posílit různé svaly na nohou, stačí ho vytáhnout a začít šlapat. Rehabilitační rotoped je vhodnou pomůckou i pro seniory, kteří ho mohou mít vedle postele nebo gauče. Navíc s ním lze posilovat i horní končetiny.

Protahování svalů na nohou

Při každodenním a dlouhodobém sezení se zkracují šlachy, zvyšuje se riziko obezity a celkově se zhoršuje držení těla a začnou se objevovat související bolesti s krční páteří a dalšími částmi těla. Přitom není nic jednoduššího, než se dvakrát či třikrát denně protáhnout. Nezabere vám to dohromady ani dvacet minut. Vyzujte si boty, skrčte nohy a "postavte" se na špičky. Ucítíte, jak se protahují  nejen chodidla, ale i vaše lýtkové svaly. Navíc vás do donutí sednout si rovně, protože pohyb pak bude přirozenější a pohodlnější. Poté můžete položit chodidla na nárty a jemně tlačit. Ovšem pozor, nikdy se neprotahujte tak, aby vás to vyloženě bolelo. Poté nohy natáhněte, udělejte "fajfky" a tlačte patami do země.

Cviky na chodidla

A nezapomeňte ani na chodidla. Je prokázáno, že stav chodidel a především příčné a podélné klenby má na naše zdraví nezanedbatelný vliv. Nohy při sezení pokrčte a nejprve zvedněte všechny prsty směrem vzhůru a chvíli vydržte. Prsty můžete zkoušet rozevírat a svírat a pak opět položit. Dalším skvělým cvikem na posílení klenby je "píďalka". Nohy mějte pokrčené, chodidla v přirozené poloze. Poté jakoby zmáčkněte prsty u nohou, tlačte je k zemi a pokuste se jejich sílu využít k tomu, aby posunuly zbytek chodidla dopředu. Cítíte, jak se zatínají všechny svaly na chodidle? Příjemné, že? Nakonec si na chvíli stoupněte a přenášejte váhu nejprve na špičky a poté na paty. Střídejte.

Bojujte proti karpálnímu tunelu

Důležité je při práci protahovat i horní končetiny, a to především zápěstí a dlaně. Postavte se ke stolu a položte na něj ruce tak, aby prsty a lokty směřovaly směrem k vám. Následně si začněte sedat (ale nesedněte si úplně, jen tak, jak vám to tělo dovolí), čímž dojde k příjemnému protažení nejen zápěstí. Následně sevřete ruce v pěst a krouživými pohyby protahujte zápěstí na obě strany. Nakonec ruce vyklepejte "hrou na piano". Položte ruce nad stůl a zkuste si představit, že jste klavírní virtuos.

Pracujte vestoje

V poslední době zaznamenávají velký boom výškově nastavitelné stoly, u kterých lze pracovat vestoje. Celodenní sezení není pro lidské tělo vhodné, proto se tyto stoly začínají objevovat v kancelářích napříč světem. Cvičení u takových stolů je ještě mnohem přirozenější a efektivnější. Udělat si pár výpadů (nebo zanožování či dřepů) je pak hračka. K těmto stolům se dá rovněž pořídit aktivní podnožka, která má spoustu masážních či rehabilitačních prvků. Může být rovněž vylisována do oblouku, tudíž na ní můžete přenášet váhu a posilovat tak všechny svaly nohou, ale rovněž protahovat páteř, pánev, ale i pánevní dno.

Zdroj: Autorský článek.

Další zajímavé články