Tipy a triky

Při konzumaci ořechů dělá většina lidí zásadní chybu. Poradíme, jak z nich získat to nejlepší

Namočením ořechů z nich získáte to nejlepší

autor

Klára Sanders

29. října 2020

 
FOTO / Pixabay
Ořechy bychom měli jíst během celého roku. Patří totiž mezi jedny z nejzdravějších potravin. Pokud ořechy před jejich konzumací necháte na několik hodin namočené ve vodě, zlepšíte tím jejich stravitelnost a aktivujete v nich zdraví prospěšné látky.
Reklama

Ořechy obsahují mnoho zdravých tuků, bílkovin, vitamínů a minerálů. Před jejich konzumací je velmi důležité ořechy namočit. Ve vodě se totiž probouzí jejich skrytá síla a energie. Voda také v plodech aktivuje životodárné enzymy, které je promění ve více stravitelné a biologicky dostupné pro naše tělo.  

Voda nastartuje klíčení

Hlavním obranným mechanismem, kterým se semínko chrání před předčasným klíčením, jsou enzymové inhibitory. Tyto látky jsou na povrchu semínek a ořechů. Jakmile ale ořechy ponoříte do vody, probudí se k životu a ochranné látky přestanou působit. Namáčení takto startuje ve všech plodech proces klíčení, který v nich zvyšuje množství prospěšných látek, enzymů, vitamínů a minerálů. 

Zbaví ořechy nečekané špíny

Ořechy bývají často velmi znečištěné. Vyzkoušejte namočit do teplé vody vlašské ořechy ze supermarketu. Po několika hodinách se vyplaví mnoho plísní a nečistot. Voda omyje hrubou špínu, prach, plísně a škodlivé látky. Proto je dobré ořechy namáčet i několik hodin a vodu stále vyměňovat. Použít můžete vlažnou vodu, ale mnozí využívají také vodu destilovanou. Oříšky by měly být zcela ponořené a neměly by se dávat do ledničky.

Plísně (aflatoxiny), které jsou často v ořechách obsaženy, jsou vysoce toxické a působí silně karcinogenně. Vznikají například nevhodným skladováním a má na ně vliv i jakékoli poškození škodlivým hmyzem (například moly). 

Podpoří stravitelnost

Pro většinu lidí jsou ořechy a semínka těžko stravitelné a necítí se po nich dobře. Příliš častá konzumace nenamočených plodů dává zabrat zejména ledvinám a játrům. Namáčením ořechů se zlepšuje jejich stravitelnost. Současně z takto umytých ořechů umí tělo vstřebat více živin. Navíc po několika hodinách ve vodě jsou ořechy výrazně chutnější. To oceníte třeba u mandlí, ze kterých se v horké vodě snadno sloupne hnědá slupka. 

Další zpracování

Probuzené plody lze dále jednoduše konzumovat, nebo nechat usušit (např. k výrobě ořechové mouky) případně skladovat po dobu 3 dnů v lednici. Aktivované oříšky a semínka jsou vhodná k výrobě ořechového mléka, másla, pomazánek a dezertů. Ořechy můžete také usušit v troubě na pečícím papíře. Pak máte opět křupavé ořechy, avšak umyté a aktivované.

Další zajímavé články