Tipy a triky

Stárněte pomaleji díky pravidelné konzumaci vlašáků. Mají vliv na dobrou náladu a navíc podporují hubnutí

Pod tvrdou skořápkou se ukrývá opravdický poklad

autor

Kateřina Korňová

08. října 2021

 
FOTO / Pexels
Vlašské ořechy jsou zaručeně spojovány s obdobím podzimu. Ať už máte ořešák na zahradě, u chalupy, nebo kolem nějakého chodíte pravidelně na procházku či z práce, nezapomeňte se příště sehnout a nasbírat jich co možná nejvíce. Nejenže jsou velice chutné, ale mají také velmi prospěšný vliv na náš organismus.
Reklama

Zdravé = chutné

Pro mnoho lidí znamená zdravá strava neustálé obětování, vynechávání předkrmů, omezení sacharidů, tuků či vzdávání se dezertů. Přitom ořechy patří mezi velmi zdravé potraviny, které se dají připravit na mnoho různých způsobů a pro zdraví člověka znamenají nepředstavitelný zdroj vitaminů a zdraví prospěšných látek.

Pravidelnou konzumací vlašáků můžete zhubnout

Nedávné studie dokonce zjistily, že lidé, kteří konzumují ořechy pravidelně, mají nižší riziko vzniku různých nemocí a dochází u nich ke snížení hladiny "špatného" cholesterolu. Obsahují vysoké množství polynenasycených mastných kyselin, esenciálních mastných kyselin omega-3, alfa-linolenovoé a linolovoé kyseliny, které mohou mít protizánětlivé účinky a udržují zdravé cévy. Najdete v nich také biotin, mangan, molbyden a vitamin E a B6. Pojďme se nyní podívat na hlavní výhody pravidelného pojídání vlašských ořechů.

Podporují funkci mozku

Vlašské ořechy jsou díky obsahu vysokého množství polynenasycených tuků skvělou potravinou pro správnou funkci mozku. Omega-3 mastné kyseliny zase pomáhají snižovat oxidační stres, ale také mají vliv na správnou funkci řídícího orgánu nervové soustavy. Pro činnost mozku jsou nepostradatelné. Stejně jako vitamin E a kyselina listová, které přispívají k funkci paměti.

Zlepšují náladu

Omega-3 mastné kyseliny jsou také důležité pro vývoj a funkci centrálního nervového systému. Mohou ovšem mít rovněž vliv na momentální stav nálady. Bylo totiž zjištěno, že konzumace vlašských ořechů může zlepšovat náladu.

Mají vliv na zdravé srdce

Konzumace vlašských ořechů může snížit riziko kardiovaskulárních chorob. Vysoký krevní tlak je hlavním rizikovým faktorem srdečních chorob a mrtvice. Konzumace ořechů pomáhá snížit krevní tlak a tím pečovat o zdraví vašeho srdce.

Obsahují hodně vlákniny

Vláknina přináší mnoho zdravotních výhod. Zatímco totiž vaše tělo vlákninu trávit nedokáže, bakterie, které žijí ve vašem střevě to dovedou. Fungují tedy jako prebiotika nebo potrava pro vaše prospěšné střevní bakterie. Vláknina vám navíc pomůže cítit se sytě, chrání před civilizačními chorobami a rovněž pomáhá při léčbě zácpy či hemoroidů.

Podporují hubnutí

Ačkoliv jsou vlašské ořechy, stejně jako většina jiných ořechů, plné tuků a obsahují vysoké množství kalorií, kupodivu je možné díky jejich konzumaci i zhubnout. Úspěch tkví v tom, že pokud je zařadíte do jídelníčku, budete se po jejich konzumaci cítit déle nasyceni.

A aby toho nebylo málo, jsou ořechy schopné pomáhat lidem s diabetem druhého typu, metabolickým syndromem, pomáhají zmírňovat zánět, snižují riziko mozkové mrtvice a navíc jsou velmi chutné.

Zdroj: healthline.com, bbcgoodfood.com.

Další zajímavé články