Tipy a triky

Jak oloupat granátové jablko snadno a rychle. Proč to stále všichni dělají špatně a k čemu jsou zrníčka vůbec dobrá

Kdo se tomuto ovoci lásky dostane pod kůži, doslova mu propadne

autor

Kateřina Kofroňová

25. října 2021

 
FOTO / Pexels
Na pultech na nás vykukuje krásné zralé granátové jablko a my neodoláme a přineseme si jej domů. Když ho doma vyndáme na kuchyňskou linku, uvědomíme si jednu zásadní věc. Jak se vlastně do něj dostaneme a co s ním budeme dělat, až se nám to povede? Tak si na tyto dvě otázky pojďme společně odpovědět.
Reklama

Koncem října nastává sezona granátových jablek, obdivuhodného z venku narůžovělého kulatého ovoce, které získalo svůj název především proto, že je napěchováno křupavými šťavnatými semínky, které překypují chutí a vypadají přesně jako malé rudé drahokamy, které známe jako granáty. Takže ne, není to proto, že granátové jablko vypadá jako ruční granát. I když se mu jistá podoba upřít nedá.

Semínka granátového jablka jsou silným antioxidantem

Semínka granátového jablka mají vynikající chuť, jsou plná rudě zbarvené šťávy, vypadají skvěle na dortech i jiných dezertech, to všechno víme. Co ale stále často nevíme, jak se do tohoto nedobytného ovoce dostat. Ono to většinou nakonec vždycky nějak dopadne, ale půlka semínek zůstane uvnitř a navíc je kolem rudá potopa. Přitom to lze udělat snadno, efektivně a rychle.

Připravte si

  • granátové jablko
  • nůž
  • lžíci
  • misku s vodou

Postup je následující

Vezměte si k ruce malý ostrý nožík. Otočte granátové jablko květem dolů a na protější straně odřízněte zhruba dva centimetry vysokou čepičku. Odhalí se vám první semínka a uvidíte, jak je zevnitř jablko rozděleno na několik segmentů. Odshora dolu pak proveďte v těchto místech několik příčných řezů, jako když loupete pomeranč. Neřezejte ovšem moc hluboko, abyste zbytečně neponičili semínka uvnitř.

Vezměte si k ruce misku s vodou a začněte nad ní jablko pomalu otevírat. Do vody vám začnou vypadávat první jadérka. Až bude granátové jablko úplně rozevřené, prsty opatrně vyhrabávejte jednotlivá semínka. Můžete použít k jejich vyklepání i lžíci, což vám sice urychlí práci, ale je to pro semínka poněkud destruktivnější metoda.

Proč miska s vodou

Jedná se o vynikající pomůcku, jelikož semínka granátového jablka jsou uvnitř uložena v jakémsi pouzdře, které se nekonzumuje. Pokud bychom semínka vybírali pouze pomocí rukou a sypali je rovnou do misky, smíchala by se semínka s obalem a dělalo by nám poté problém je od sebe oddělit. Voda v misce nám s tím skvěle pomůže, jelikož zrníčka spadnou na dno, zatímco vše ostatní zůstane plavat na povrchu. Vy to pak už jen jednoduše seberete a vyhodíte. Zůstanou vám jen semínka na dně misky, kvůli kterým to všechno děláte.

Na co semínka použít

Semínka můžete jíst jen tak, se vším, co obsahují. Můžete si je ale i přidat do jogurtu, dortu nebo na palačinky. Zkrátka je použít jako jakékoliv jiné ovoce. Chceme tím říci, že není potřeba je zbavovat vnitřního jadérka, konzumují se celá. Vynikající je z nich také džus nebo čaj. Semínka lehce podrťte v mixéru a poté přeceďte přes plátýnko nebo velmi jemný cedník. Dvě jablka většinou postačí na jednu sklenici džusu. Džus můžete pít jen tak, nebo ho přidat do čaje, který tím získá příjemný ovocný tón. Semínka ale můžete také zmrazit a použít později.

Zdroj: simplyrecipes.com, wikihow.com.

Další zajímavé články