Tipy a triky

Naučte se správně rozmrazovat špenát. A když si vyrobíte vlastní, bude to ještě snazší

Nevyužitý čerstvý špenát je na zmrazení jak dělaný

autor

Jitka Wolfová

23. ledna 2022

 
FOTO / Unsplash
Mrazený špenát se obvykle prodává ve velkých blocích, což může být problém při jeho rozmrazování, ale i v případě, že chcete udělat večeři pouze pro sebe. Tak velký kus špenátu často nespotřebujete a rozpůlit ledovou kostku na dva kousky moc dobře nejde. Proto je mnohem lepší, když si mrazený špenát připravíte sami z čerstvého a zamrazíte ho v takovém množství, které vám vyhovuje.
Reklama

Čerstvý špenát je chutný, křehký a hodí se především pro přípravu salátů, smoothies, ale perfektně ladí i s pokrmy, které vyžadují tepelnou úpravu. Často se ale stává, že nevyužijete celý pytel a polovina jeho obsahu skončí v koši nebo na kompostu. Zmrazení čerstvého špenátu je skvělý způsob, jak uchovat zeleninu nabitou živinami pro pozdější použití a zachránit tak cenné potraviny.

I mrazený špenát obsahuje spoustu živin

Mrazicí sáček

Omyjte listy čerstvého špenátu, odstraňte ty povadlé a méně čerstvé, a poté je osušte papírovou utěrkou nebo použijte odstředivku na salát, abyste odstranili přebytečnou vodu. Vložte špenátové listy do sáčku se zipem a před uzavřením vytlačte ze sáčku co nejvíce vzduchu. Zmrazené špenátové listy vydrží v mrazáku až šest měsíců.

Blanšírování

Pokud chcete, aby váš špenát vydržel v mrazáku ještě déle, aniž by ztratil na čerstvosti, blanšírujte špenát několik minut ve vroucí vodě. Blanšírovaný špenát následně vložte do studené vody a poté ho vyjměte pomocí cedníku. Před vložením listů do mrazícího sáčku ze špenátu vymačkejte přebytečnou vodu. Blanšírovaný špenát vydrží v mrazáku až rok.

Formy na led

Čerstvý špenát přeberte, omyjte a rozmixujte v mixéru. Můžete přidat trochu vody, aby se vám špenát mixoval lépe. Rozmixovaný špenát nalijte do formiček na led a zmrazte. Poté špenátové ledové kostky vyklepněte do mrazicího sáčku a dobře uzavřete. Kostky špenátu následně můžete přidat do omáčky, polévky nebo smoothie. Výhodou tohoto způsobu zmrazování je to, že můžete odebírat špenát ve velmi malých dávkách.

Jak špenát následně rozmrazit

Pokud chcete připravit špenát jako přílohu k oblíbenému pokrmu s vepřovým masem a knedlíkem, můžete mrazené lístky nebo zmrazené kostky vhodit přímo do hrnce a nechat je, aby se pozvolna horkem rozmrazily. Chcete-li však dále použít špenátové listy za studena, budete muset postupovat trochu jinak:

Do ledničky s ním: mrazené špenátové listy vložte do misky a nechte je přes noc v lednici, aby se úplně rozmrazily.

Pomocí cedníku: mrazený špenát ponechte v misce na kuchyňské lince při pokojové teplotě. Mrazený špenát můžete také rozmrazit v cedníku nad dřezem, aby mohla odtéct přebytečná voda.

Vložte ho do mikrovlnky: vložte zmrazený špenát do misky vhodné do mikrovlnné trouby a použijte nastavení rozmrazování potravin.

Teplá voda: nejrychlejší způsob, jak rozmrazit mrazený špenát, je umístit ho do cedníku. Nechte přes sítko protékat teplou vodu a neustále otáčejte listy, aby se veškerý led rozpustil.

Zdroj: masterclass.com, wellandgood.com.

Další zajímavé články