Vztahy

Naučte děti plavat ještě před létem. Bez kurzu a v každém věku

Umět plavat je jednou ze základních dovedností

autor

Tereza Hromádková

14. června 2022

 
FOTO / Unsplash
Chystáte se na dovolenou k moři nebo do hotelu s bazénem a byli byste rádi, kdyby se vaše dítě do té doby naučilo samostatně plavat? Není to nereálný cíl. Přečtěte si rady, jak se při výuce chovat k dětem každého věku, aby je pobyt ve vodě bavil, nebály se a naučily se brzy plavat samostatně.
Reklama

Už se nemůžete dočkat své vysněné letní dovolené, ale rádi byste, aby se do té doby vaše dítě naučilo plavat? Není divu. Podle Americké akademie pediatrů (AAP) je totiž utonutí dětí jednou z nejčastějších příčin úmrtí dětí, které jsou jinak naprosto zdravé. Naučit dítě plavat co nejdřív je tak pro dítě velmi přínosné, tato dovednost mu vydrží celý život a přispěje k tomu, že pro něj tento živel bude méně nebezpečný. A vy budete mít větší klid. I když nikdy nespoléhejte na to, že dítě umí plavat. Každé dítě, i když mu je přes 15 let a ve vodě je jako doma, je potřeba mít pod kontrolou.

Dobré je začít už v kojeneckém věku. Nemůžete čekat, že se roční dítě naučí plavat, ale přispějete tak výrazně k tomu, že se bude dítě ve vodě cítit bezpečně a naučí se volně splývat, což může při nechtěném pádu zachránit život dítěti, které třeba ještě neumí ani chodit - natož plavat. Starší děti ale zvládnete vlastními silami na léto připravit tak, aby plavaly bez nafukovacích rukávků a jistoty vaší ruky.

Batolata (1 - 2 roky)

Toto je ideální doba, kdy začít dítě seznamovat s vodou jinak než ve vaně. V tomto věku je dobré si s dětmi ve vodě především hrát, naučit je zadržet dech pod vodou a případně sbírat věci ze dna mělkého bazénku. Zpočátku dětem namočte oči rukou, poté naberte vodu do dlaně a nalijte jim vodu na hlavu, později vezměte kelímek a zvyšujte množství vody, kterým dětem polijte hlavu. Voda bude volně stékat a dítě v tu chvíli automaticky zadrží dech. Při každém přelití řekněte určité heslo, které může být například: "pod vodičku". Když uznáte, že je vaše dítě zralé, poproste partnera o pomoc a začněte se skutečným potápěním. Chytněte dítě na hladině pod hrudníkem, jistěte ho rukou a choďte po dně a dítě vozte po hladině. Jakmile projdete kolem partnera, který stojí s plným kelímkem na vnější straně bazénu, řekněte heslo "pod vodičku". V tu samou chvíli váš partner polije dítě vodou z kelímku a vy s ním za stálé chůze zajeďte lehce pod vodu a pak hned nad vodu. Pokračujte stále ve stejném pohybu a dítě pochvalte.

Poznámka: Nikdy nenechávejte dítě ve vodě samotné, a to ani v dětském bazénku. Dítě je skutečně schopné se během půl minuty utopit i ve dvou centimetrech vody.

Malé předškolní děti (2 - 3 roky)

Pokud dítě vedete k lásce k vodě, nejspíš už bude v tomto věku ve vodě aktivní, ovšem stále je potřeba ho podporovat, přidržovat a hlídat. Dítě podporujte ve vodních hrách - házejte si míčem, kopejte nohama a pořiďte plovací podušku. Dítě potřebuje pochopit, že ho voda nadnáší, ale ne tak, aby bylo schopno bez základních znalostí a dovedností plavat bez podpory. Děti v tomto věku mohu nabýt dojmu, že když plavou s rukávky, už "umí plavat" a mohou se do vody hrnout i bez vás, jelikož nechápou riziko utonutí. Nikdy je proto ve vodě nenechávejte o samotě ani na minutu.

Začněte také učit děti splývat. To je základní plavecká dovednost, která může předejít utonutí i ve chvíli, kdy dítě ještě není plavec. Při výuce splývání vám může pomoci destička, které se dítě může přidržovat, zatímco leží na zádech a destičku má na břiše. Lepší však je, když dítěti pomůžete vy. Stoupněte si vedle něj a jednu ruku držte pod boky a druhou pod rameny dítěte. Dokážete tak dítěti, že když bude v klidu ležet, voda ho unese a může se na ní volně vznášet. Jedná se o nejdůležitější záchrannou polohu, kterou dítě brzy pochopí. Na výuku však potřebujete klid. Dítě naučte zadržet dech a zůstat v klidu a velmi brzy pochopí, že se může po vodě i libovolně samo pohybovat pomocí rukou a nohou.

Starší předškolní děti (4 - 5 let)

Vaše dítě je v tomto věku již schopno rozvíjet dostatečnou koordinaci a naučit se plavat samo, pokud se plavání věnujete pravidelně. Začněte s výukou v mělké vodě a naučte dítě, jak se má ve vodě volně vznášet, jak přejít z polohy stoje do plavání bez pomoci a opačně, jak se dostat k výlezu z bazénu a jak ponořit hlavu a vydechovat nosem. Dítě by už mělo zvládnout foukat bublinky do vody nosem i ústy, a to jak nad vodou, tak pod ní. Trénujte hlazení vody (pro učení stylu prsa), odhrnování vody za sebe a kopání nohama. Dítě se často naučí lépe plavat se zadrženým dechem pod vodou než nad ní. Nemusí se totiž v tu chvíli snažit udržet nad vodou a pohyb je plynulejší. Časem pod vaší kontrolou samo přijde na to, jak se udržet nad hladinou. A i když to do začátku vaší dovolené nestihnete, nikdy na nic netlačte. Možná vaše dítě ještě není na samostatné plavání zralé. Pořiďte podušku, plovací pásek a hračky do vody, ke kterým dítě může ve vodě plavat a nespouštějte ho z očí.

Školní děti (6 a více let)

Děti školou povinné mívají většinou již dostatečné schopnosti naučit se samostatně plavat velmi rychle. Dokážou již zadržet dech na delší dobu, plavat pod vodou i přinášet předměty, které leží na hlubším dně. Jsou často již schopni skočit do vody a samy se vynořit. Mají také větší sílu a výdrž a jsou tudíž schopny brzy plavat i na delší vzdálenosti. Jakmile se dítě naučí plavat samostatně, nemusíte být ve vodě přímo s ním, ale i tak je potřeba na něj neustále dohlížet, jelikož může snadno přecenit své schopnosti. Otevřené moře nebo jezero je navíc něco úplně jiného než bezpečí bazénu. A i přesto, že vaše dítě již umí plavat, nepodceňte bezpečnost a při jízdě na skútru, vodních lyžích, šlapadle či loďce děti vždy vybavte záchrannou vestou.

POZOR: Nikdy nenechávejte dítě žádného věku ve vodě o samotě. Myslete na to, že i dobrý plavec se může utopit!

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: publications.aap.org, parents.com.

Další zajímavé články