Vztahy

Jolana (32): Vybrala jsem si život bez prsou. Nedělá mi problém chodit nahoře bez

Jolana kvůli nemoci přišla o svá ňadra

autor

Anna Janoušková

05. září 2022

 
FOTO / Pexels (Ilustrativní fotografie)
Prožít si onemocnění rakovinou prsu je samo o sobě traumatickým zážitkem. Ví o tom své i paní Jolana, která ještě před třicátými narozeninami podstoupila oboustrannou mastektomii, kdy ji byly odstraněny obě ňadra. Jejich rekonstrukci však nepodstoupila a dnes žije, jak sama říká, s plochým hrudníkem.
Reklama

Jolaně bylo 29, když si všimla asymetrie svých prsou. Lékař jí nejprve řekl, že se jedná pouze o zduření mléčné žlázy nebo o cystu, kterou je potřeba vyoperovat. Když ale nastal den operace, dozvěděla se Jolana krutou zprávu: není to cysta, ale rakovina prsu ve třetím stádiu. Po dlouhém rozmýšlení se rozhodla ke kroku, který není pro žádnou ženu snadný. Nechala si odstranit preventivně obě prsa.

"Když jsem poprvé přišla na kliniku, bylo mi řečeno, že se jedná nejspíš pouze o cystu. Následovalo kolečko na mamografii, ultrazvuku a byla mi provedena biopsie. Vše vypadalo dobře, ale pro jistotu jsme se s lékařem dohodli, že mi ji odstraní," vypráví Jolana. Když ale přišla v den operace do ordinace, kde potkala jiného doktora, sdělil jí, že se bohužel spletli a má rakovinu ve třetí fázi. Jolana zůstala stát jako opařená, ale řekla si, že nemoc za každou cenu porazí.

"I přesto, že mi lékař potvrdil, že mám rakovinu prsu ve třetí invazivní fázi, zatím nemám na těle žádné metastáze a lymfatické uzliny mám čisté. Důrazně mi doporučil, abych si nechala část prsu odstranit a následně podstoupila chemoterapii. Vyhlídky jsem měla docela pozitivní," popisuje osudové okamžiky Jolana.

Jelikož měla Jolana prsní implantáty, musela nejprve podstoupit odstranění výplně v postiženém prsu. Po této operaci však lékař začal pochybovat o předem navrhovaném způsobu léčby. "Lékař mi sdělil, že bude muset odstranit opravdu velký kus tkáně, ale nabídl mi, že mi následně provede hezkou rekonstrukci, aby si byly prsy podobné. Najednou mi to přišlo celé zvrhlé. Mám rakovinu, možná umřu a já mám řešit, jestli chci takové nebo makové prso? Já chtěla především zdravé prso," vysvětluje mladá žena, které v době operace nebylo ještě ani 30.

Rozhodla se proto jasně. "Zeptala jsem se lékaře, jestli prostě nemůže prso odstranit celé. A pak ze mě vypadla ještě další otázka, kterou asi nečekal, ale kterou jsem vlastně nečekala ani já. Zeptala jsem se totiž, jestli mi nemůže odstranit preventivně i prso druhé. Sice se mi má velká prsa líbila, ale teď šlo především o zdraví. Přece nepotřebuji prsa, abych se cítila žensky," odpovídá sama sobě Jolana.

Doktor Jolaně doporučil čas na rozmyšlenou a domluvili se na další konzultaci. Jednat ale museli rychle, aby se rakovina nerozšířila do dalších částí těla. "Sestře i doktorovi jsem následně opět zopakovala, že mají prsa odstranit obě a oni mě ujišťovali, že rekonstrukce jde vždy provést i později. Nabízeli mi i podprsenku se speciálními vložkami, které prsa nahradí," popisuje postup Jolana.

"Mě ale došlo, že nechci nějaké vycpávky, nechci už ani implantáty. Chci svá prsa. A když je nemůžu mít, nechci žádná. To mám pak přijít domů z práce a sundat si podprsenku včetně prsů? Najednou mi to celé přišlo jako hrozná lež a klamání sebe sama," vysvětluje své rozhodnutí odstranit si prsa Jolana.

O týden později proto podstoupila dvojitou mastektomii a druhý den šla domů. Následně podstoupila chemoterapii a z pozdějších výsledků zjistila, že rakovina je kompletně pryč. "Doktoři se mě později ptali, jestli jsem si své rozhodnutí nerozmyslela, ale já už teď vím, že prsa k ženskosti nepotřebuji. Navíc je skvělý pocit, když si můžu jít v létě zaběhat do parku jen v kraťasech a nikdo mi nekouká na prsa. Tedy. Lidé koukají, ale nemám důvod ke studu, protože prsa nemám," uzavírá příběh Jolana. (Čtenářka si přála zůstat v anonymitě, a proto byla pozměněna jména a fotografie je pouze ilustrativní.)

Dovedete si představit, že přijdete o obě prsa? A že jdete do parku nejen bez podprsenky, ale i bez trika?

Zdroj: Autorský článek, rozhovor s paní Jolanou

Další zajímavé články