Zdraví

Po šedesátce byste si měli popíjení alkoholu dobře rozmyslet. Pro tělo je mnohem toxičtější a vede k horším kocovinám i rychlejšímu stárnutí

Citlivost a reakce na alkohol se s rostoucím věkem mění

autor

Anna Janoušková

16. května 2022

 
FOTO / Depositphotos
Léto se kvapem blíží a s ním i chuť na nějaký ten letní drink na zahrádce oblíbené restaurace nebo s přáteli pod pergolou na zahradě. Pokud je vám ovšem více jak 40 let, dejte si dobrý pozor, kolik toho vypijete. Podle posledních zjištění totiž s rostoucím věkem tělo není schopno tak dobře metabolizovat alkohol, což je potřeba brát v úvahu.
Reklama

V mládí není problém za večer vypít několik piv, k tomu pár panáků, nebo si dát pět různých alkoholických drinků. Ráno se probudíte svěží a čerství, jako kdybyste předešlý večer nepozřeli ani kapku alkoholu. Ovšem s rostoucím věkem stačí i mnohem nižší množství a následující dny strávíte v posteli nebo nad toaletní mísou. Je tomu tak proto, že se s rostoucím věkem mění schopnost těla metabolizovat alkohol a starší lidé jsou proto citlivější na jeho toxické účinky.

"Jak stárneme, snižuje se schopnost našeho těla zpracovat alkohol, a to proto, že se se v našem těle začne odehrávat řada změn," říká na webu wellandgood.com doktorka integrativní medicíny Erika Schwartz a dodává, že: "je to především kombinace přirozeného stárnutí, nahromadění toxinů v průběhu života a zhoršováním enzymatických procesů, které jsou k detoxikaci alkoholu z našeho těla nezbytné."

Po šedesátce pijte jen s mírou

Podle nedávné studie v posledních letech spotřeba alkoholu u starších lidí mnohonásobně vzrostla, což je problém především proto, že pro stárnoucí organismus jsou důsledky konzumace alkoholu mnohem toxičtější, a to především kvůli změnám v jeho metabolismu, distribuci a vylučování z těla. Pravidelné popíjení má negativní vliv na centrální nervový systém a stárnoucí orgány - především játra, mozek a další, jsou na toxicitu alkoholu mnohem citlivější, a to už od 40 let.

Vliv má i úbytek svalů

Podle Dr. Schwartzové je také problém v tom, že jak stárneme, naše svaly jsou postupně nahrazovány tuky. Jenže tukové buňky jsou schopny zadržovat mnohem méně vody, čímž se tlumí i pozitivní účinek, který mají na zpracování alkoholu svaly. "Vaše tělo pak nedokáže metabolizovat alkohol tak rychle, a navíc dochází k přímému poškození vašich jater," vysvětluje Dr. Schwartzová.

Kombinace s léky

Čím jsme starší, tím pravděpodobněji se potýkáme i s určitými zdravotními komplikacemi a většina z nás na ně bere i léky, které nám předepsal praktický či jiný lékař. A to je další věc, kterou může pravidelné popíjení alkoholu velmi negativně ovlivňovat. "Pití alkoholu při užívání léků se všeobecně vůbec nedoporučuje. Už vůbec ne s těmi, které metabolizují přes játra. Příjem alkoholu může změnit jak účinek předepsaného léku, tak i nepřiměřeně zatěžovat játra," řekla nám MUDr. Lada Novotná.

Zhoršující se paměť

Starší lidé mívají někdy rovněž i problémy s pamětí, které se dají do jisté míry řešit rybím tukem, vitaminy skupiny B či výtažkem z listů jinanu dvoulaločného. Pokud se jedná o výpadky paměti v důsledku demence, která může ve vyšším věku postihnout každého, potravinové doplňky už bohužel tuto funkci nemají. Ať tak či onak, víme jistě, čím lze paměť naopak ještě zhoršit. "Alkohol má obrovský vliv na paměť a myšlení. Může způsobovat nejen poruchy či výpadky v oblasti krátkodobé paměti, tak ale i ovlivnit myšlení a paměť dlouhodobou," vysvětlila MUDr. Daniela Králová.

Podporuje proces stárnutí

A nejenže stárnoucí tělo alkohol hůř snáší, ale dá se to vnímat i opačně. Alkohol má přímý vliv na to, jak naše tělo stárne. Alkohol totiž proces stárnutí urychluje a jeho pravidelná konzumace může vést ke ztrátě elasticity kůže a výskytu vrásek. Podle doktorky Schwarzové však alkohol také snižuje buněčnou účinnost v celém těle a naše životně důležité orgány nemusejí fungovat efektivně. V důsledku toho se pak můžeme potýkat s různými chronickými onemocněními, výpadky paměti či změnami v chování.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: wellandgood.com, health.clevelandclinic.org, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov.

Další zajímavé články