Zdraví

Přínosy koupele v epsomské soli: Díky mimořádně vysokému množství hořčíku uleví od bolesti, depresí a odstraňuje nahromaděné toxiny

Relaxační koupel s minerály dokáže zázraky

autor

Anna Janoušková

18. května 2022

 
FOTO / Pexels
Koupel v epsomské soli je praktika, kterou integrativní lékařští specialisté velice rádi doporučují, a to především jako úlevu při fyzické i psychické zátěži. I přesto, že tato praktika není podpořena velkým množstvím vědeckých studií, má své zdravotní výhody, a navíc je velmi příjemná.
Reklama

Epsomská sůl je pomůckou při relaxaci, kterou seženete v každé druhé drogerii. Vyniká svým obsahem minerálních látek, které se při přidání do koupele skvěle vstřebají pokožkou vašeho těla do vašeho systému a mohou doplnit látky, které vaše tělo zrovna potřebuje. A pokud nemáte čas na dlouhou koupel, můžete si epsomskou solí udělat ve sprše alespoň peeling a přispět tak ke zklidnění a regeneraci organismu. Díky obsaženým látkám dokáže zklidnit po náročném dni tělo i mysl. A i když se sice podobá kuchyňské soli, není kvůli své hořké chuti určena ke konzumaci.

Proč se koupat v epsomské soli

Dopřát si relaxační koupel s obsahem epsomské soli je nejen velice uklidňující praktikou, jak přijít na jiné myšlenky po náročném dni v práci, ale navíc díky ní můžete snižovat záněty v těle, zlepšovat funkce nervů i svalů, ale i se zbavit nahromaděných toxinů.

Extrémně vysoký obsah hořčíku

Epsomská sůl se do vašeho těla dostane prostřednictvím kůže. Vše, co musíte udělat proto, abyste získali všechny výhody, je napustit si vanu, přisypat dva až čtyři šálky epsomské soli a naložit se do vany jako do láku alespoň na dvacet minut. Tato koupel je také výjimečná tím, že dodá tělu obrovské množství hořčíku, tudíž pokud trpíte jeho nedostatkem, je koupel určena také vám. Máte-li s nedostatkem hořčíku dlouhodobé problémy jako já, opakujte koupel každý týden alespoň jednou. Navíc se vždy snažím koupit takový produkt, který je 100% přírodní a obsahuje pouze síran horečnatý heptahydrát.

Výhody koupele v epsomské soli

Uleví od stresu

Někteří odborníci tvrdí, že úlevu od stresu přináší především fakt, že se při koupeli zklidníte, uděláte si příjemnou atmosféru a máte po nějaké době čas jen a pouze na sebe, své pocity a myšlenky. Co ovšem hraje ve prospěch epsomské soli, je její obsah hořčíku. Hořčík totiž zvyšuje produkci serotoninu (hormonu štěstí), čímž přispívá k dobré náladě, snižování stresu, úzkostí a depresivních stavů.

Pomůže při bolestech

Obsažený hořčík má ale i další skvělé účinky, které můžete díky příjemné relaxační koupeli získat. Díky epsomské soli, která se ve vodní lázni rozpustí, může dojít i k úlevě od bolesti v ramenou, oblasti krku, hlavy, na zádech, a také uvolňuje ztuhlé svaly.

Léčí záněty

Podle některých odborníků může hořčík snižovat záněty v těle a vnitřních orgánech, což může mít pozitivní vliv na celkové zdraví člověka. Naopak nedostatek hořčíku dle studií vede ke zvýšení zánětlivosti těla.

Kdo by neměl epsomskou sůl používat

Epsomská sůl není sama o sobě zdravotně závadná při použití ve vodní lázni, ovšem někteří lidé by se jejímu používání měli vyhnout. Jedná se především o těhotné a kojící ženy, děti do tří let, lidé s těžkým zánětem kůže, kožními infekcemi, otevřenými ranami a těžkými popáleninami. Rovněž se nedoporučuje epsomskou sůl konzumovat, jelikož by mohla vyvolat silné průjmy, zvracení a dehydrataci.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: health.clevelandclinic.org, healthline.com.

Další zajímavé články