Zdraví

Borůvky skvěle zasytí a jsou téměř bez cukru. Navíc vyhrály první místo v obsahu antioxidantů

Lahodná svačinka a přírodní lék

autor

Tereza Hromádková

03. června 2022

 
FOTO / Unsplash
Borůvky jsou skvělým ovocem, které milujeme klidně jen tak nebo i jako součást oblíbených studených či teplých receptů. Skvěle se hodí do smoothies, jogurtů, zmrzlinových pohárů, ovocných salátů, ale i pečených koláčů, dortů a bublanin. Navíc nejsou jen chutnou svačinkou či přísadou, jsou i skvělou dietní pochoutkou, která má na naše zdraví nesčetné účinky.
Reklama

Konzumace čerstvého ovoce a zeleniny je dlouhodobě spojována s nižším výskytem různých onemocnění a zdravotních komplikací. Dokazují to dokonce i mnohé studie, z nichž vychází, že konzumace rostlinných potravin snižuje riziko obezity, cukrovky, kardiovaskulárních onemocnění a celkově se pozitivně podepisuje na zdravotním stavu. Na naše zdraví mají především tyto účinky.

Podporují zdravé kosti

Není novinkou, že borůvky obsahují železo, fosfor, hořčík, mangan, zinek, vitamin K a hořčík. Všechny tyto minerály se starají o to, abychom měli zdravé pevné kosti, které nás udrží na nohou. Železo a zinek je dokonce pro pevnost našich kostí a pružnost kloubů zásadní. Naopak nedostatek vitaminu K může způsobovat vyšší riziko zlomenin.

Krásná pleť

Abychom měli krásnou a pružnou pleť, potřebujeme kolagen. Jenže kolagen se nemůže správně vstřebávat bez vitaminu C. A jsme doma. Borůvky totiž obsahují až 10 % DDD vitaminu C, který pomáhá kolagenu i vyhlazovat vrásky a celkově se starat o naši pokožku.

Pomáhají ke zdravým očím

Pravidelná konzumace borůvek může mít dokonce vliv na váš zrak a chránit vás před makulární degenerací. Vědci předpokládají, že to je především kvůli zlepšenému průtoku krve a kyslíku do očí, ale rovněž obsaženými antioxidanty, které chrání tělo před onemocněním šedým zákalem a postižením sítnice.

Podporují duševní zdraví

Některé studie také dokázaly, že pravidelné pojídání borůvek může mít pozitivní vliv na kognitivní funkce, které s postupem věku oslabují. Mohou však také zlepšit krátkodobou paměť a motorickou koordinaci.

Zasytí na dlouho

Díky vysokému obsahu vlákniny mají borůvky ještě jednu úžasnou schopnost, kterou ocení převážně ti, kteří se snaží zůstat v kondici nebo nějaké kilo shodit. Díky vláknině totiž na dlouhou dobu zavládne pocit sytosti a nebudete potřebovat po chvílí další svačinku. Je to ale skvělá zpráva i pro všechny, kteří mívají problémy s vyprazdňováním. Díky obsahu vlákniny totiž borůvky pomáhají předcházet zácpě pravidelným vyprazdňováním.

Aby déle vydržely

Na slupce borůvek se běžně vyskytuje tzv. stříbřitý lesk, což je přirozeně se vyskytující látka, která ovoce chrání. A právě proto byste nikdy neměli borůvky omývat dřív, než se je budete chystat sníst. Údajně vám mohou vydržet až deset dní, když je budete správně skladovat v chladničce. Můžete je skladovat jak v nádobě, ve které je koupíte, ale lépe uděláte, když je vysypete na utěrku a důkladně je proberete, jestli se mezi nimi nenachází jedna nebo i víc potlučených či plesnivých. Důkladné omytí rukou před prací je nutné. Probrané borůvky vložte do krabičky a v suchu a chladu je uchovávejte klidně přes týden.

A co jste možná nevěděli?

  • Velká hrst borůvek obsahuje pouhých 180 kJ, 2 gramy vlákniny a 10 % DDD vitaminu C,
  • v souboji s dalšími čtyřiceti druhy ovoce zaujaly první pozici v obsahu antioxidantů,
  • barvivo anthokyan posiluje imunitní systém a bojuje proti chorobám,
  • borůvky se konzumují už přes 13 000 let,
  • kanadská borůvka je původem ze Severní Ameriky,
  • na konci bobule je pěticípá hvězda, kvůli níž domorodí Američané nazývali ovoce "hvězdné plody",
  • na jednom keři se může urodit až 6 000 borůvek každý rok.

Zdroj: Autorský text, další zdroj: medicalnewstoday.com, bcblueberry.com, bbcgoodfood.com.

Další zajímavé články