Zdraví

Zmrzlina může způsobit zamrznutí mozku. Zachrání vás tlačení prstu na horní patro

V létě si dejte na zmrzlinu pozor

autor

Anna Janoušková

30. června 2022

 
FOTO / Depositphotos
Tento pocit zná asi každý z nás. Absolutně vyprahlí a zchvácení si párkrát líznete vaší oblíbené zmrzliny a v tu ránu ucítíte neskutečnou bolest lokalizovanou ve vašem čele, za ušima a v oblasti spánků. Co bolest způsobuje a je nebezpečná?
Reklama

Zamrzlý mozek je pojem, který zná každý lékař. Způsobuje typickou silnou bolest hlavy, která se projeví nejčastěji po pozření něčeho velmi studeného. Může se jednat o zmrzlinu, ale rovněž o velmi studený nápoj, kterým se rozhodneme utišit svou žízeň v horkém parnu. Stačí jeden doušek a v hlavě vám začne pulsovat nebo vám celou hlavou projede silná bolest.

Pojem zamrznutí mozku (v angličtině brain freeze) je oficiální název a stav, který je kategorizován jako typ bolesti hlavy - stejně jako například migréna či bolest hlavy ze zalehlých dutin - a uveden v Mezinárodní klasifikaci poruch hlavy. I když jste ho ale už jistě několikrát zažili, jistě vás pokaždé znovu zaskočí. Jak bolest rychle zmírnit, jak jí předejít a zamezit tomu, aby vám pokazila prožitek ze zmrzliny, vám přiblížíme v následujících řádcích.

Proč po zmrzlině bolí hlava

Občas může dojít k tomu, že vás po vylízání dvou kopečků oblíbené mrazivé pochoutky začne silně bolet hlava. Někdy opravdu dokonce říkáme, že nám "zamrzl mozek". Je to způsobeno tím, že nervová zakončení na horním patře vyšlou signál do mozku, že tělo ztrácí teplo. "Bolest se objeví brzy poté, co sníme něco velice studeného a daná potravina či nápoj se dotkne patra. Typicky pak dojde k bolesti čela, která přichází velice rychle, jakmile chlad zasáhne vaše nervy. Bolest můžete cítit několik vteřin, ale i minut," říká specialistka na bolest hlavy doktorka Anne MacGregorová na webu health.com.

Váš mozek samozřejmě ve skutečnosti nezmrzne. Je to jen reakce na velice náhlou změnu teploty v ústech. Jakmile nervy v této oblasti zachytí extrémní změnu teploty, vyšlou okamžitý signál do mozku. Následuje hbitá reakce tepen a krevních cév a v důsledku toho se dostaví typická pulzující bolest hlavy.

Je stav nebezpečný?

"Zamrznutí mozku" je naštěstí naprosto neškodné a nezpůsobuje žádné dlouhodobé neurologické problémy. Může však postihovat častěji všechny, kteří trpí běžně na migrény. Nejčastěji se zmrzlinová bolest hlavy, jak se stavu také říká, projevuje u dětí, které se ještě nenaučily zpomalit, když si vychutnávají něco tak ledového, jako je právě zmrzlina. Na rozdíl od jiných bolestí hlavy však "zmrzlý mozek" odeznívá tak rychle, jak přišel. Migrény s sebou mohou nést i doprovodné příznaky, jako jsou například točení hlavy, zvracení či závratě, ale bolest hlavy spojená s příjmem studené stravy žádné další příznaky nezpůsobuje.

Jak stav léčit a jak se mu vyhnout

Jak již bylo řečeno, "zamrzlý mozek" nepředstavuje pro náš organismus žádné nebezpečí a obvykle do pár vteřin odezní. Pokud vás však silná bolest trápí několik minut a nemůžete se jí zbavit, existuje snadné řešení. Dr. MacGregorová doporučuje pomalu usrkávat teplý nápoj, který by měl vyslat vašemu mozku informaci, že je vše v normálu. Bolest by pak měla rychleji odeznít. "Rovněž můžete přitisknout jazyk nebo špičku prstu na horní patro, abyste ho rychleji zahřáli, pokud nemáte k dispozici teplý nápoj," říká doktorka.

A chcete-li se příště bolesti z konzumace ledových potravin či nápojů vyhnout, bude lepší, když si s lízáním zmrzliny dáte na čas. Zmrzlině a ledovým nápojům se nemusíte úplně vyhýbat, ale je potřeba je konzumovat pomalu, aby nedošlo k prudkému ochlazení uvnitř ústní dutiny. Obzvlášť během prvního loku nebo líznutí, kdy vnitřek úst ještě není vůbec ochlazen.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: health.com, my.clevelandclinic.org.

Další zajímavé články