Zdraví

První zdravotnický pracovník s umělou inteligencí už ordinuje. Pomůže s duševním i fyzickým zdravím

Florence 2.0 vám poradí s každým zdravotním problémem

autor

Anna Janoušková

17. října 2022

 
FOTO / Pexels (Ilustrační fotografie)
Pokud patříte mezi ty, kteří neradi navštěvují ordinace ošetřujících lékařů, bude se vám zamlouvat nápad, se kterým přišla WHO letos v říjnu. Spustila totiž aplikaci, jejímž hlavním aktérem je první zdravotnický pracovník s umělou inteligencí, ke kterému byste měli mít přístup, ať už jste z jakéhokoliv kouta na světě.
Reklama

Světová zdravotnická organizace spustila na začátku října letošního roku aplikaci WHO Digital Health Worker s podporou umělé inteligence (AI). Její název zní Florence verze 2.0 a nabízí svým uživatelům inovativní a interaktivní platformu, která je určena ke sdílení různých zdravotních témat, a to až v sedmi jazycích.

Diagnózu dostanete v pohodlí domova

Sympatická tvář Florence vám může pomoci s nesčetnými zdravotními problémy a nabídnout vám cestu ke zdravějšímu životnímu stylu. Není proto vždy nutné chodit ke svému praktickému lékaři, protože v některých případech si hravě vystačíte s radami rychlého a vždy dostupného AI pracovníka. Rovněž však aplikace bojuje proti dezinformacím spojovaným především s celosvětovou pandemií COVID-19 a zabývá se jejich dopady.

Jak to celé funguje

Ať už máte jakýkoliv problém, Florence vám prostřednictvím videohovoru poskytne rady ke zvládání stresu, zdravé životosprávě a správnému jídelníčku, poradí jak přestat kouřit a odpoví vám i na dotazy ohledně vakcinace proti COVID-19. Stačí zadat pár jednoduchých informací a klíčových slov, spustit kameru a mikrofon a hovor může započít. V tuto chvíli jsou všechna témata k dispozici pouze v anglickém jazyce, ale do konce letošního roku by měly být aktualizovány i další jazyky.

Jak zlepšit kvalitu hovoru

Kvalitu obrazu a celého probíhajícího videohovoru do velké míry ovlivňuje rychlost internetového připojení. Pro Florence je také nesnadné rozumět vašim dotazům, pokud se nacházíte v rušné místnosti, nebo se ve vaší blízkosti baví jiní lidé. Volat z tichého místa je proto pro kvalitní rozhovor, který můžete zahájit zde, nezbytné. A pokud Florence nebude znát odpověď na vaši otázku, poskytne vám nejrozumnější postup, který by měl následovat.

Boj proti dezinformacím

Jak již bylo řečeno, Florence pomáhá i v boji proti dezinformacím, kterých se kolem pandemie COVID-19 objevilo mnoho. Pandemie měla rovněž velký dopad i na duševní zdraví velké části populace a odhaduje se, že od té doby má na světě 1 z 8 lidí duševní potíže. Poskytuje proto i rady, jak si udržet duševní zdraví a jak přestat kouřit a zdravěji jíst. Díky tabáku a nezdravé stravě zemře ročně 16 milionů lidí, ale rovněž fyzická nečinnost je velkým tématem. Způsobuje nemoci, jako jsou rakovina, kardiovaskulární onemocnění, cukrovka či plicní choroby. Tato onemocnění lze však i díky Florence lépe kontrolovat a díky užitečným radám zdravotníka s AI jim lze i předcházet.

Kdo za vším stojí

První zdravotnický pracovník s umělou inteligencí je prominentním prvkem partnerství Sport for Health a WHO s podporou katarského ministerstva veřejného zdraví. Projekt je rovněž podporován technologickou společností Soul machines, jež dává život avatarům. "Nyní víme, že digitální technologie hrají důležitou roli a můžeme díky nim pomáhat lidem po celém světě. Zdravotní pracovník AI Florence je skvělým příkladem toho, jak lze využít technologie k podporování a chránění lidského zdraví, a to jak duševního, tak fyzického," řekl Andy Pattison, vedoucí týmu WHO pro digitální kanály.

Zdroj: Autorský článek, další zdroj: who.int

Další zajímavé články