Zdraví

Sladké Vánoce bez cukru. Jak na cukroví, které si zamilujete a nepřiberete po něm ani deko

Zdravé nemusí nutně znamenat nedobré

autor

Anna Janoušková

10. prosince 2021

 
FOTO / Pexels
Rádi mlsáte, ale bojíte se, že po Vánocích nedopnete knoflík u kalhot? To se klidně může stát, protože ta kila cukru, která jste zapracovali do receptů na osvědčené vánoční cukroví, se někde projevit musí. Můžete ale ještě vše zvrátit a dát se na stranu zdravějšího vánočního cukroví. A když říkáme zdravé, nemyslíme tím nepoživatelné. Myslíme tím tak dobré, že už ho budete chtít dělat vždycky.
Reklama

O Vánocích jsme zvyklí se v jídle neomezovat a dopřávat si každý den. Vždyť jsou to svátky hojnosti, tak proč se omezovat? Do jisté míry je to pravda a nikdo nechce o Vánocích místo cukroví u pohádky chroupat mrkev a k večeři mít místo smaženého kapra list zelí s jedním rajčetem. Ne, tak to opravdu není, když se rozhodnete jíst zdravě.

Cukr lze v receptech ubrat na minimum

Ve společnosti neustále přežívá názor, že co je dobré, to je nezdravé, a naopak. Jenže to není tak docela pravda. Doba hodně pokročila a dnes jsme se surovinami, které máme k dispozici, schopni v kuchyni doslova kouzlit. Vždyť připravit vánoční cukroví téměř bez cukru je nadlidský úkon, a přece se to dá. I cukroví bez mouky a s minimem cukru tak může být lepší, než vanilkové rohlíčky vaší babičky.

Vanilkové rohlíčky

  • 160 g mandlové mouky
  • 100 g másla
  • 1 vejce M
  • 1 žloutek
  • ½ ČL prášku na pečení
  • 3 PL práškového cukru (březového cukru)

Všechny suroviny smícháme v míse a vypracujeme z nich těsto, které necháme odstát v chladu asi půl hodiny. Po vychladnutí z těsta vytvarujeme malé válečky o velikosti asi 8 mm a tvarujeme z nich na plech rohlíčky ve tvaru podkovy. Pečeme na 175 °C asi 10-15 minut.

Čokoládovo-avokádové truffles

  • 1 zralé avokádo
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 špetka soli
  • 70 g 100% čokolády
  • 50 g kokosového oleje
  • 110 g mandlové mouky
  • 2 PL (30 g) cukru
  • na obalení: strouhaný kokos a kakao

Avokádo oloupeme a pomačkáme vidličkou. Přimícháme vnitřek vanilky, sůl a cukr. Potom přidáme mandlovou mouku, vše dobře promícháme a necháme ztuhnout na chladném místě asi půl hodiny. Po vychladnutí tvarujeme kuličky a polovinu z nich obalujeme v kakau a druhou v kokosu.

Speculaas

  • 110 g mandlové mouky
  • 60 g másla
  • 1 ČL guarové gumy
  • 3 ČL koření Speculaas (mleté: hřebíček, koriandr, skořice, muškátový ořech, bílý pepř)
  • 2 vajíčka M
  • ½ ČL prášku do pečiva
  • 2 ČL mleté skořice
  • ½ ČL kakaa
  • 6 kapek vanilkové esence
  • 4 PL cukru (březového cukru)
  • špetka soli
  • 2 PL mandlových lupínků

V míse si z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. Ve druhé míse smícháme ostatní suroviny. Potom opatrně přimícháme sníh. Na plech dáme papír na pečení a lžící z hmoty pokládáme malé kopičky, které roztáhneme lžící na placky, posypeme mandlovými lupínky a pečeme na 140 °C 20-25 minut.

Zdroj: TZ EASYDIET, cukrfree.cz.

Další zajímavé články