Zdraví

Nízkoenergetické přílohy: Ideální volba pro všechny, kteří chtějí zhubnout, ale nedokážou se vzdát příloh

Vhodná příloha je nedílnou součástí jídla

autor

Anna Janoušková

21. ledna 2022

 
FOTO / Unsplash
Těchto příloh nejenže se nemusíte vzdát, ale můžete si jich dokonce naložit co hrdlo ráčí. Možná vám dokonce zachutnají natolik, že byste jimi klidně nahradili hlavní část jídla. Jedná se především o zeleninové náhražky typických příloh, jako jsou těstoviny, rýže, knedlíky nebo noky.
Reklama

Diet, které slibují zázračné, rychlé a trvalé výsledky, je nespočet. Čím větší zázraky však dieta slibuje, tím více bychom měli být na pozoru. Většinou nic nejde rychle samo od sebe a bez vedlejších účinků. Sice je to stokrát omílané, ale je to pořád pravda: pro pozvolný, ale trvalý úspěch je potřeba změnit životní styl a začít se na jídlo dívat trochu jinak. O tom, že zelenina není nutné zlo a že může chutnat dokonce mnohem lépe, než obyčejné těstoviny nebo knedlíky, vás mohou přesvědčit následující recepty.

Pečená růžičková kapusta

Připravte si: 1 kg růžičkové kapusty, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 60 ml sójové omáčky (nebo tamari), 60 g balzamikového octa, 50 g medu, 1/2 lžičky mletého zázvoru a sekanou petrželku.

Předehřejte si troubu na 220 °C a připravte si plech, který vyložte pečicím papírem. Růžičkovou kapustu omyjte, odeberte povadlé lístky a přeřízněte je na dvě poloviny. Vložte na pečicí papír, potřete olejem a pečte v troubě přibližně 20 minut, nebo dokud nejsou lehce dohněda. Mezitím si v rendlíku připravte: sójovou omáčku, ocet, med, zázvor a volitelně trochu černého pepře. Přiveďte k varu a na mírném plameni pak vařte 10 minut, nebo dokud nezískáte konzistenci sirupu. Nechte vychladnout. Kapustičky nakonec obalte ve vzniklé omáčce, posypte petrželkou a můžete podávat.

Nutriční hodnoty na jednu porci: zhruba 90 kalorií, 4 g bílkovin, 15 g sacharidů, 3 g tuku, 4 g vlákniny, 210 mg sodíku.

Pikantní dýně s fetou

Připravte si: 3 lžíce olivového oleje, 1 lžičku sladké papriky, 1/4 lžičky kajenského pepře, 1/2 lžičky soli, 1-2 máslové dýně (dle velikosti), 6 lístků šalvěje, 80 g fety.

Předehřejte si troubu na 220 °C. V malé misce smíchejte olivový olej, papriku, kajenský pepř a 1/2 lžičky soli. Dýni zbavte semínek a nakrájejte na plátky a položte na plech vyložený pečicím papírem. Plátky potřete marinádou a dejte péct zhruba na 30 minut nebo do změknutí. Na talíři ozdobte šalvějí a nakrájenou fetou.

Nutriční hodnoty na jednu porci: 135 kalorií, 3 g bílkovin, 3 g sacharidů, 7 g tuku, 3 g vlákniny, 215 mg sodíku.

Grilovaná mrkev

Připravte si: 2 svazky mrkve s natí, 1 lžíci olivového oleje, 2 lžičky medu, 1 lžičku pasty harissa, 60 g řeckého jogurtu, 2 lžíce tahini, 2 lžíce citronové šťávy, sůl a pepř na dochucení a sekané pistácie na ozdobení.

Rozpalte si kontaktní gril na nízkou teplotu. Mrkve dokonale vydrhněte, případně oloupejte - dle stavu zeleniny a odkrojte natě. Mrkve podélně rozpulte a pomažte je marinádou z oleje, medu a harissy. Mrkev umístěte na gril kolmo na rošty, přiklopte a grilujte, dokud není mrkev měkká a lehce opečená. V misce vedle smíchejte jogurt, tahini, citronovou šťávu, sůl a pepř. Hotovou mrkev naskládejte na talíř a pokapejte ji jogurtovým dresingem. Pro efekt ještě posypte drcenými pistáciemi.

Cuketové nudle

Připravte si: 3 střední cukety, 2 lžičky medu, 2 lžičky drcené červené papriky, 2 stroužky česneku, 1 lžíci sezamového oleje, 3 lžíce rýžového octa, čerstvý koriandr a sůl dle chuti.

Cuketu omyjte a pomocí spiralizéru nebo škrabky si připravte cuketové nudle. Koriandr nasekejte nadrobno a ve větší míse ho smíchejte s octem, olejem, česnekem, červenou paprikou, medem a solí. Nakonec vmíchejte cuketu a promíchejte, aby se vše dobře propojilo.

Nutriční hodnoty na jednu porci: 85 kalorií, 2 g bílkovin, 12 g sacharidů, 4 g tuku, 2 g vlákniny, 575 g sodíku.

Zdroj: goodhousekeeping.com, Recept č.2, Recept č.3, Recept č.4.

Další zajímavé články