Jídlo

Fritéza se dnes rozpálí ve většině domácnostech. Tohle by měl vědět každý, kdo ji používá

Na kapra nebo řízek se dnes těší většina českých rodin

autor

Kristýna Maxová

24. prosince 2023

 
FOTO / Depositphotos
Smažený kapr, losos nebo řízek. Typické jídlo, které si dopřáváme nejenom na Štědrý den. Co ale s takovým množstvím oleje?
Reklama

Použitý olej v žádném případě nepatří do odpadu. Můžete si tím zadělat na pořádný problém. A sehnat během vánočních svátků instalatéra je nadlidský úkol. Takže kam s touto přepálenou tekutinou? Možností je hned několik.

Kdy má olej správnou teplotu na smažení

Nejprve začneme smažením. Důležitá je správná teplota oleje. Pokud do oleje s nízkou teplotou vhodíte potravinu, jídlo zbytečně nasákne olejem a vy jej potom sníte. Navíc se jídlo začne se spíše vařit, než zprudka smažit. Ve výsledku se bude dělat pomaleji a bude mít horší chuť. Obtížněji také dosáhnete křupavého povrchu.

Správně rozpálený olej by měl mít teplotu okolo 195 °C. Nejpřesněji této hodnoty samozřejmě dosáhnete s chytrým pomocníkem, jakým je například digitální kuchyňský teploměr nebo chytrá pánev.

Teplotu oleje však dokážete určit i bez teploměru nebo chytré pánvičky. Stačí na to jednoduchý domácí test. Do pánve nebo hrnce s rozehřátým olejem vhoďte malý kousek jakékoliv suroviny (například drobek pečiva, pár zrnek strouhanky nebo rýže). Pokud olej kolem vhozeného předmětu začne ihned prskat a bublat, je připravený ke smažení.

Kdy je čas na výměnu

Ještě než se pustíte do fritování, zkontrolujte si olej ve fritéze. I ten se totiž může zkazit. To poznáte podle vůně. Pokud zapáchá, pak je čas přestat olej používat na vaření a najít jiné využití.

Kompost

Použitý olej je biologicky rozložitelný odpad, takže máte-li zahradu a především venkovní kompost, můžete jej dát přímo tam. Ale pozor, neznamená to, že byste tam lili každý týden litry tuku. Mělo by se jednat spíše o nepravidelnou záležitost. Větší množství z fritézy by mohlo kontaminovat půdu nebo podzemní vodu. Ideální je, pokud olej smícháte se savým materiálem, například pilinami nebo starým papírem. Pokud kompost nemáte, můžete jej zakopat někde na zahradě, kde se bez problému rozloží. 

Malé množství do popelnice

Pokud se jedná o tuk z pánve, kde jej není takové množství, tak ten můžete vytřít papírovým ubrouskem a vyhodit do komunálního odpadu. A nemusíte mít obavy z toho, že se nechováte ekologicky. 

Do nádoby

Měníte-li olej ve fritéze, musíte počkat, až úplně vychladne. Poté si připravte větší PET láhev a do ní olej přelijte. Většinou to trvá nějakou dobu, než doma spotřebujete tolik oleje, abyste jím láhev naplnili. Navíc do ní můžete přidat piliny, které jej nasáknou. Jakmile je petka plná, odneste ji do sběrného dvora, nebo do speciálního kontejneru, který je určený pro použitý olej.

Zdroj: actenviro.com, spoonuniversity.com.

Další zajímavé články