Jídlo

Potraviny, po kterých vaše tělo nepříjemně zapáchá i několik hodin. Obloukem se jim vyhněte

Tělesný zápach ovlivňuje i skladba našeho jídelníčku

autor

Erika Tomanová

19. června 2021

 
FOTO / Depositphotos
Existuje mnoho faktorů, které mohou být příčinou zápachu z úst nebo páchnoucího potu. Dobrou zprávou je, že jakmile odhalíte příčinu, máte problém napůl vyřešený. Věděli jste, že zápach ovlivňuje i skladba našeho jídelníčku? Jakým potravinám je dobré se vyhnout?
Reklama

Určitě víte, že před důležitou schůzkou byste se měli vyhnout konzumaci česneku. Možná si ale nejste vědomi toho, že některé koření může být cítit i z pokožky. Při trávení těchto pochutin totiž tělo uvolňuje plyn obsahující síru.

Tělesný zápach ovlivňuje i skladba našeho jídelníčku

Doktorka Marie Jhinová, dermatoložka z Kalifornie, nedoporučuje konzumovat pokrmy ochucené česnekem či kari ve dnech, kdy máte smluvené třeba rande, jelikož pach z nich může přetrvávat i několik hodin. Ve své studii vysvětlila, že látky obsažené v aromatickém koření jsou vysoce rozpustné v tucích, takže se uloží do tělesného tuku a dostanou se tak do potu a slin a výrazně ovlivní tělesný odér.

Nízkosacharidová dieta

Žádné cukry, brambory, těstoviny, pečivo ani ovoce. Zamezení příjmu sacharidů sice vede k celkem rychlému shození nadbytečných kilogramů, ale kromě úbytku váhy vás čeká i několik dalších, ne zrovna příjemných změn.

Pokud tělo nedostává obvyklý přísun pečiva nebo jiných sacharidů na spalování energie, začne místo toho spalovat tuky. Což je samozřejmě skvělá zpráva pro ty, co s nadbytečným tělesným tukem bojují, avšak při spalování tuků začne tělo produkovat chemické látky, což se projeví neobvyklým tělesným pachem. Člověk, který "drží" nízkosacharidovou dietu je obvykle cítit po acetonu.

Potraviny, které nejvíce ovlivňují zápach těla

Brukvovitá zelenina

Brukvovitá zelenina je nesmírně dobrá pro naše zdraví, ale nedá se to o ní tvrdit v souvislosti se zápachem těla. Zelí, kapusta, brokolice či květák do těla uvolňují nepříliš voňavou síru, která se dostává do potních žláz a způsobuje doslova pohromu. Kromě toho tento druh zeleniny nadýmá a způsobuje tak nepříjemné větry. 

Červené maso

To, jak naše tělo zpracovává jinak zdravé a výživné hovězí maso, nemusí zvládnout čichové buňky. Je to tak zřejmě proto, že trávení červeného masa trvá nejdéle a to, že se tak dlouho zdržuje v našem traktu, způsobuje nevábný odér potu.

Koření

Bez koření si život v kuchyni neumíme představit. Pokud však nechcete, aby vaše tělo zapáchalo, měli byste s některým kořením šetřit. A která jsou nejhorší?

Například pískavice řecké seno (což je jedna z nejstarších kulturních rostlin) nebo zcela obyčejný kmín. Pokud to s nimi opravdu přeženete, je docela možné, že budete cítit po kmínu či zmiňované pískavici ještě i další den.

Alkohol

Většina alkoholu jde v těle do zažívacího traktu a jater, ale určitá část doputuje do vašich potních žláz a dýchací soustavy. Proto se často stává, že po opici necítíte alkohol z předešlého dne jen v dechu, ale i z celé pokožky těla.

Ryby a rybí olej

Pokud hovoříme o zápachu těla, způsobovat problémy mohou i ryby a obecně mořské plody. Problémy dělají zejména lidem, kteří jen těžko tráví cholin, který ryby obsahují. Výsledkem je, že po konzumaci ryb a jiných mořských plodů si z restaurace odnesete i silný rybí zápach, který vám bude vycházet z kůže. 

Metabolismus každého člověka je jiný, proto pro někoho níže uvedené potraviny, představují zanedbatelný zápach a pro jiné naopak velký problém. 

Další zajímavé články