Jídlo

Hermelínu je na chleba škoda. Grilovaný, schovaný v omeletě, nebo připravený narychlo v mikrovlnce bude králem večera

Hermelín je oblíbeným sýrem s ušlechtilou plísní

autor

Kateřina Korňová

02. března 2022

 
FOTO / Unsplash
Všechny sýry máme často zafixované jako něco, co se položí na chleba nebo rohlík s máslem, což je jednoduchá cesta, jak rychle utišit hlad. Přitom některé recepty se sýrem, a mluvíme teď hlavně o hermelínu, nejsou o moc pracnější a vy během chvíle získáte výbornou a teplou večeři. Protože kdo by neměl rád teplý sýr, který se táhne za vidličkou z talíře až do vašich úst? Nebo vynikající naložený hermelín, který se úplně rozpadá?
Reklama

Sýry obecně jsou zdrojem nutričně hodnotných látek, především bílkovin, ale obsahují rovněž velké množství zdraví prospěšných látek, jako je například vápník, draslík, fosfor a vitaminy A, D, B2 a B12, jak se můžete dočíst například na webu chcemejistzdrave.cz. Pro ty, kteří se rozhodli nejíst maso, jsou navíc skvělou alternativou, která jim pomáhá nahradit důležité látky, které jiní získávají právě z masa. Často jsou však velice tučné, proto není dobrý nápad dopřávat si je denně ve větším množství.

Ušlechtilá plíseň nepředstavuje žádné nebezpečí

V mikrovlnce za pár minut

Nejrychlejší a nejjednodušší možností, jak si večer (nebo klidně i v době oběda) připravit teplou sýrovou pochoutku, je hodit ho na chvíli do mikrovlnné trouby. Stačí ho vybalit z obalu, položit na talířek a na minutu vložit do mikrovlnky. Chcete-li dodat sýru trochu na pikantnosti, smíchejte si v hrníčku pár lžic oleje a lžičku vybraného koření a sýr touto marinádou před vložením do mikrovlnky z obou stran potřete. Chutná skvěle s čerstvým pečivem.

Skvělé je také rozříznout hermelín podélně na tři placky. Spodní placku posypte sladkou paprikou a položte na ni plátek šunky. Přiklopte prostředním dílem, na který opět nasypte trochu červené papriky a přidejte i na kolečka nakrájenou cibuli. Uzavřete vrchním dílem a dejte na minutu do mikrovlnné trouby. Výborně chutná s pečivem a domácí tatarkou.

Utajený hermelín

Na skvělý hermelín, který se schová pod vrstvou vaječné omelety s bramborami si připravte: 1 hermelín, 3 brambory, 5 vajec, 100 g anglické slaniny, 1 cibuli, špetku mleté papriky, čerstvé polévkové bylinky, sůl a pepř. Brambory oloupejte a slaninu s cibulí nakrájejte na kostičky. Vše orestujte na pánvi, osolte a poprašte paprikou. Podlijte trochou vody a za stálého míchání opékejte do změknutí brambor. Můžete také pánev přiklopit a zeleninu dusit. Po změknutí brambor odstavte z plotny a nechte vychladnout. Vmíchejte vejce, osolte a přidejte nasekané bylinky. Na pánvi si rozehřejte lžíci oleje a nalijte na ni polovinu vaječné směsi. Na ni položte hermelín rozkrojený na dva nebo tři plátky, pánev přiklopte a chvíli pečte. Po chvíli omeletu otočte pomocí talíře a dopečte.

Grilovaný hermelínový toust

Ani hermelínový toust není ničím složitým. Budete potřebovat: 2 hermelíny, 2 plátky toustového chleba, rukolu, šunku, balzamikový ocet, med, brusinkovou omáčku a sůl. Šunku nakrájejte na plátky, kterými obalte hermelín dokola. Vezměte si k ruce alobal a potřete ho olivovým olejem, na který položte trojúhelník toustového chleba. Na něj položte sýr obalený v šunce a uzavřete druhým trojúhelníkem toustového chleba. Opakujte ještě jednou i s druhým plátkem chleba. Potřete olejem i vršek toustu, zabalte do alobalu a grilujte deset minut v troubě na grilu. Případně můžete vložit i do kontaktního grilu. Rukolu lehce orestujte na lžíci oleje a po chvilce přidejte med, ocet a osolte. Na talíř naservírujte trojúhelníkové tousty, ozdobte je zvadlou rukolou a vedle přidejte lžíci brusinkové omáčky.

Rychlá hermelínová pomazánka

A když máte chuť na studenou večeři, připravte si výbornou hermelínovou pomazánku se šunkou a vejcem. Připravte si: 1 malou cibuli, 1 hermelín, 5 plátků šunky, 1 vařené vejce, 80 g pomazánkového másla, vrchovatou lžíci majonézy, sůl, pepř a petrželku, pažitku nebo jarní cibulku. Cibuli, hermelín, šunku a vejce nakrájejte nadrobno, přidejte pomazánkové máslo, majolku, osolte a opepřete a nakonec přidejte i petrželku. Podávejte s čerstvou bagetkou.

Zdroj: Autorský článek, chcemejistzdrave.cz.

Další zajímavé články