Ve světě se vypije přes dvě miliardy šálků kávy denně, které mají tisíce podob. Když dáte stejně upražené zrnko různým baristům, neznamená to, že dostanete stejnou kávu.
Od každého bude mít káva trochu odlišnou chuť. A to mluvíme jen o vlastní kávě, tedy bez dalších složek jako mléko, koření či jiné přísady. Pojďme se podívat, jak se pije káva v různých koutech světa.
Severské země
Mezi největší konzumenty kávy se řadí obyvatelé severských zemí. Není tedy divu, že zde najdeme jedny z nejkvalitnějších káv. Největší přeborníci pak žijí ve Finsku, kde se pití kávy pojí se sýrem juustoleipä. Ten patří podle tradice na dno šálku a konzumuje se zároveň s kávou.
Káva s kardamomem
V Izraeli je oblíbená káva s kardamomem. Kdykoliv si objednáte kávu, tak ji dostanete právě s tímto kořením. V Izraeli je to automatická kombinace.
Nevýhodou je, že kardamom je příliš výrazný, a tak přebije veškerou chuť kávy, takže ani nevíte, jaká ta káva vlastně je.
Rituální význam
V některých zemích má káva přímo rituální význam. Například v Etiopii trvá příprava kvalitní kávy pražením téměř dvě hodiny a výsledek pak slouží k ceremoniálům všeho druhu. Etiopská káva se tradičně servíruje se solí, máslem a ostrým kořením.
Sloní káva
V Thajsku musíte ochutnat zdejší specialitu. Jedná se o sloní kávu, jejíž šálek vás vyjde přibližně na 500 korun. Zkušenější tvrdí, že tato káva chutná po čokoládě a má jemnou muškátovou vůni. Již podle názvu je jasné, že výrobu mají na starost sloni. Konkrétně jde o enzymy v jejich žaludku, které rozkládají proteiny obsažené v kávových zrnkách a způsobují tak jemnější chuť nápoje. Na podobném principu je založena také káva cibetková, v chuti je však značný rozdíl. Sloni jakožto býložravci to zkrátka umí lépe.
Káva ve Vietnamu
Vietnamci jsou velcí milovníci kávy. Dokonce jsou i jejími významnými pěstiteli. Mají vlastní způsob přípravy kávy, speciální úpravu i kombinaci kávy a kondenzovaného mléka. Kávu si připravují pomocí nerezových nádobek zvaných Phin filtr.
Řecká specialita
Na opravdovou specialitu se můžete těšit v Řecku, kde se vzhledem k horkému počasí podávají studené nápoje. Frapé tuto funkci plní na jedničku. Přestože tento druh kávy vznikl zcela náhodně, kvůli nedostatku horké vody, má dnes mnoho příznivců. Během letních dní si tento osvěžující nápoj můžete připravit i doma. Několik lžic instantní kávy s cukrem zalijte studenou vodou a kondenzovaným mlékem a protřepejte v shakeru.
Turecká káva
Mezi země plné kaváren patří také Turecko. Káva se pije převážně po jídle, po dopití se pak otočí šálek na podšálek dnem vzhůru. Šálek tradiční turecké kávy je naplněn do dvou třetin a posypán skořicí. A pojí se i s různými rituály.
Pravá italská
Itálie je vyhlášená silným espressem s výraznou vůní. V Itálii je třeba si kávu vychutnat a vypít hezky v klidu. Pozor si dejte také na mléko do kávy. V Itálii to není oblíbený způsob konzumace, patří pouze do cappuccina či cafe latte.
Věděli jste, že...?
Věděli jste, že čím etnicky světlejší národ, tím má v oblibě i světleji praženou kávu? Na severu se pije káva světle pražená a tedy výrazně aciditní a na jihu je v oblibě káva tmavě pražená a tedy výrazně zemitá a hořká.