Tipy a triky

Existují potraviny, kvůli kterým naše pleť stárne předčasně. Patří mezi ně třeba mléko, cukr i sůl

Omezit by se ale měly i další potraviny

autor

Jitka Wolfová

28. března 2022

 
FOTO / Unsplash
Zářící, zářivá, jasná – to jsou kouzelná slova, která nás napadnou, když přemýšlíme o (své) ideální pleti. Co ale dělat, když vás místo toho napadají slova jako unavená, podrážděná nebo suchá? Existuje spousta potravin, které jsou bohaté na vitamin A, vitamin C, vitamin D, omega-3 a zinek, které pomohou předcházet zánětům, redukují výskyt akné a zanechají vaši pleť mladistvou co nejdéle. A kdo chce mít zdravou a mladistvou pleť, měl by se také vyhnout potravinám, které ji zbytečně zatěžují.
Reklama

V naší každodenní stravě jsou bohužel často potraviny, díky kterým naše pleť vypadá unaveně a staře. Některé dokonce dle health.clevelandclinic.org spouští nebo zvyšují výskyt akné neboli nepříjemného kožního onemocnění, které je důsledkem ucpání mazových žláz na bázi vlasových folikulů. Jiné zase ovlivňují tvorbu kolagenu, což je proces, který je zásadní pro udržení zdravé a elastické pokožky.

Některých potravin je potřeba se vyvarovat

Pokud se potýkáte s podrážděním kůže, pupínky nebo jinými problémy, může být na vině vaše strava. Zaměřte se proto na následující potraviny a omezte jejich konzumaci na minimum, nebo se je pokuste úplně vyřadit a nahradit zdravějšími variantami.

1. Cukr

Kdykoliv se mluví o nevhodných složkách stravy při dietách nebo nemocech, na první místě je vždy ta samá surovina - cukr. Studie zjistily, že diety s vysokým obsahem glukózy nebo fruktózy ovlivňují to, čemu se říká „síťování kolagenu v kůži “. Zní to složitě, ale význam je snadný: kolagen je zodpovědný za pevnost a pružnost pokožky a když ho nemáme dostatek, na pleti se to projeví. "Příliš mnoho cukru může narušit rovnováhu bílkovin v těle, včetně kolagenu," říká doktor Jorden Edinger. "Jakmile k tomu dojde, měkkost a elasticita vaší pokožky klesá, což vede ke ztuhlé pokožce a nakonec k vráskám."

2. Potraviny s vysokým glykemickým indexem

Mezi potraviny s vysokým glykemickým indexem patří bílý chléb, bílé těstoviny a brambory, stejně jako slazené nápoje a pochutiny. Předběžný výzkum naznačuje, že potraviny s vysokým glykemickým indexem způsobují akné u mnoha lidí. A mějte na paměti, že akné není jen problémem dospívajících. Když jíte stravu bohatou na tyto potraviny, vaše tělo produkuje vyšší hladiny inzulínu. Inzulínové špičky mohou spustit řetězovou reakci spojenou s rozvojem akné. Kromě toho vede prudký nárůst inzulínu nevyhnutelně k tomu, že vaše pokožka vypadá unaveně a cítíte se vyčerpaní.

3. Sůl

Sůl a další formy sodíku mohou vašemu jídlu dodat chuť, ale příliš mnoho sodíku může vysát život z vaší pokožky. K tomu dochází několika různými způsoby. Za prvé: příliš mnoho sodíku vás dehydratuje, což znamená, že vysává životně důležitou vlhkost z vaší pokožky. Za druhé: příliš mnoho sodíku může také způsobit zadržování vody, což má za následek váčky pod očima a další viditelné známky únavy a stáří.

4. Mléko

Typická západní strava zahrnuje mnoho mléčných zdrojů, které bohužel stimulují i výskyt akné. Totéž bylo zjištěno u proteinových koktejlů, které obsahují také kasein a syrovátku. Pokud tyto koktejly používáte jako náhradu jídla, buďte opatrní. Pokud vás akné znepokojuje, alternativu mohou nabídnout organické mléčné výrobky.

5. Nasycené tuky

Červené maso, sýr, máslo a hydrogenované oleje, ty všechny mají vysoký obsah nasycených tuků. Navíc potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků jsou spojeny s vysokou koncentrací inzulínového růstového faktoru. "Inzulínový růstový faktor stimuluje produkci pohlavních hormonů, které zvyšují produkci akné," říká Edinger. "Na druhou stranu pestrá rostlinná strava bohatá na antioxidanty, výběr potravin s vysokým obsahem vlákniny a zdravé tuky omega-3 pomáhají snižovat koncentraci růstového faktoru podobného inzulínu v krvi," doplňuje Edinger.

Zdroj: health.clevelandclinic.org, medicalnewstoday.com.

Další zajímavé články