Tipy a triky

Vneste do vaší kuchyně příjemnou vůni a zbavte se nepříjemného zápachu

Přetrvávající nevábné pachy nejsou nikomu příjemné

autor

Jitka Wolfová

01. dubna 2022

 
FOTO / Pexels
Kuchyň si každý z nás spojuje se spoustou lahodných vůní, od babiččiných slavných plněných buchet až po pečené kuře. Čas od času se však příjemná vůně vytratí a začnou převládat nepříjemné pachy. Když objevíte, kde je jejich původ, snadněji se jich zbavíte a učiníte tak vaši kuchyni mnohem příjemnějším místem nejen k vaření.
Reklama

Běžné příčiny kuchyňských pachů

Rozhodně stojí za to vědět, o které pachy se můžete postarat úklidem a které by mohly poukazovat na problém, který je třeba řešit. Mezi běžné viníky patří podle allrecipes.com vaření potravin bohatých na síru, jako je brokolice a vejce natvrdo, zkažené jídlo, nevysypaný odpadkový koš a špinavé kuchyňské vybavení.

Ve voňavé kuchyni se vaří lépe

Pokud váš dřez zapáchá, je to pravděpodobně tím, že se v odpadu postupem času usadila mastnota a zbytky jídla, což může vést nejen k zápachu, ale ve finále i k ucpání potrubí. Mastné jídlo na stranách drenážních trubek tvrdne a postupně se tvoří plísně, které způsobují shnilý zápach v kuchyni. Tomuto problému můžete předcházet tak, že každé dva týdny vylijete do odpadu roztok horké vody a tekutého saponátu nebo octa a prášku do pečiva.

Jak zlepšit vůni vaší kuchyně

1. Nádobí myjte hned po jídle

Po vaření a jídle ukliďte špinavé nádobí a prostředí kuchyně co nejdříve. Zaměřte se především na mastné pánve a pracovní desky, umyjte nádobí a nenechávejte je ležet ve dřezu. Neumyté nádobí "provoní" vaši kuchyni nepříjemným odérem, který přetrvá, dokud se nádobí nezbavíte. Zde platí přísloví: "Co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítřek."

2. Nevynechávejte dřez

Jak jsme již zmínili, nahromaděné potraviny a mastnota v odpadech mohou vytvářet nepříjemné pachy. Odolejte proto vylévání olejů a jiných tuků do dřezu, pořiďte si sítko do odpadu a udržujte celkově váš dřez čistý. Vytíráním kuchyňského dřezu prostředkem na nádobí se zbavíte nečistot a získáte čistší a hygieničtější prostor na mytí nádobí i rukou a hlavně předejdete nepříjemnému zápachu.

3. Nezapomínejte na odtah

Při odstraňování kuchyňských pachů je také klíčové proudění vzduchu. Během vaření zapněte digestoř a nezapomeňte otevřít i okna, aby se pachy rychleji dostaly ven a vyčistil se vzduch. S čerstvým vzduchem vám mohou pomoci i rostliny, které odvádějí vynikající práci při pohlcování pachů. Do kuchyně se proto hodí například tchýnin jazyk, lilie míru nebo aloe vera. Všechny tyto rostliny vyžadují minimální péči a kromě osvěžení vzduchu dodají vaší kuchyni nádech přírody.

4. Provoňte každý centimetr

Některá z nejjednodušších tajemství voňavější kuchyně leží kupodivu ve vaší spíži. V každé skříňce, v lednici, ale i na kuchyňské lince můžete mít malou mističku s jedlou sodou či kávovou sedlinou, protože tyto přísady pomáhají rozptýlit všechny kuchyňské pachy. Stejně tak může pomoci hřebíček, skořice nebo povařená citrusová kůra (klidně se špetkou vanilkového cukru) na sporáku. Tyto ingredience naplní vaši kuchyni nádhernou vůní, která přebije všechny nepříjemné pachy.

5. Vynášejte koš častěji

Jedna z nejjednodušších rad: nedovolte, aby se odpadky hromadily v koši. Abyste předešli nepříjemným pachům, vynášejte odpadky co nejčastěji. Pokud máte doma obrovský koš, do kterého můžete hromadit odpad klidně celý týden, vyměňte ho. Obzvlášť v teplejších dnech začne po několika málo dnech koš velmi nepříjemně zapáchat a nic s tím nenaděláte. O koš je rovněž potřeba pečovat. Vždy, když vynášíte pytel s odpadem, se proto ujistěte, že je váš koš čistý. Pokud ne, připravte si horkou mýdlovou vodu a v gumových rukavicích koš vyčistěte.

Zdroj: allrecipes.com, whatmommydoes.com.

Další zajímavé články